MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2013.08.23. 09:46

Shpongle: Museum of Consciousness

Shpongle: Museum of Consciousness

2013.08.23. 09:46 Moesko 10 komment

Shpongle - Museum of Consciousness.jpegEltelt a szokásos négy év, és megérkezett az ötödik Shpongle-lemez. Pont olyan, amilyet az ember egy ötödik Shpongle-lemeztől vár.

Az olyan múlttal rendelkező előadók esetén, mint a Simon Posford és Raja Ram alkotta Shpongle duó, szinte lehetetlen önmagában vizsgálni egy-egy albumot. Az, amit eddig létrehoztak, olyan erősen belénk ivódott, hogy sem elvárások, sem összehasonlítgatások nélkül nem tudunk (talán nem is érdemes) értékelni az új anyagot. De először azért megpróbálom.

Egyes vélekedések szerint a pszichedelikus ambient (vagy psybient/psychill) zene a második aranykorát éli. Túlzás ez egy picit, de tény, hogy a kétezres évek második felének a beszűkülése után most, az új évtizedben ismét fellendülni látszanak a műfajspecifikus kiadók, mint például az Altar vagy a Gliese 581c. Ebből a szempontból pedig az új Shpongle-lemez páratlan. Más előadókkal ellentétben a duónak sikerült megőriznie saját, senki máshoz nem hasonlítható hangvételét, ami egészen elképesztő módon ötvözi a 60/70-es évek pszichedelikus rockját, a legvaskosabb dubokat, a közel- és távol-keleti népzenei hagyományokat, és – természetesen – a kilencvenes évek goáját. Igazi fúziós zene, a posztmodern szellemiség nevében mindenhonnan merít, mindent kiforgat, és mindig mozgásban van. Posford a pszichedelikus zene Tarantinója, ezt pedig az új lemezzel is bebizonyítja.

A hét számból álló lemez minden korábbinál masszívabb hangzásvilágon szólal meg. Ez egyrészt nagyszerű: a dobokat húszméteres gongoknak vagy gigantikus trambulinnak, a basszusokat foszforeszkáló ópiumködnek, az elektronikus klitty-klattyokat pedig nyüzsgő darázshadnak érezzük. Az album lüktet, él, és hatalmas a gravitációs mezője, így azonnal magába szippant. Posford jó szokásához híven ugrálókötélként játszik az agytekervényeinkkel, lasszóként lengeti őket, vagy épp tésztát főz belőlük. Lenyűgöző: a fickónak nem csupán eszköze, de egyenesen érzékszerve a zene, és olyan természetességgel fejezi ki magát rajta, ahogyan mi a látásunkat vagy a szaglásunkat használjuk. 

Simon Posford & Raja Ram.jpgSimon Posford és Raja Ram

Önmagában véve nagy utazást nyújt a Museum of Consciousness, és megállja a helyét, sőt toronyként magasodik a kortárs psychill lemezek fölé. Éppen csak a Posford-univerzumban nem durran nagyot. Semmiféle újdonság vagy eddig kevésbé megszokott fogás nem kapott helyet a lemezen, hacsak nem számítjuk az Ephihany of Mrs Kugla filmzenei nyitányát. És persze miért ne számítanánk, Posford még nem csinált ilyet, most pedig csinálja, és jól csinálja. Ugyanakkor ez nagy dobásnak elég kicsi. Hol van ez az Around the World in a Tea Daze szédítő körhintájához képest, a Nothing Lasts... dübörgő fináléjához képest, az Invisible Man In a Fluorescent Suit építkezéséhez képest. Az Are You Shpongled?-et már meg sem említem, ahhoz képest végképp sehol sincs.  

Csúcspontok itt is vannak – egy darab legalábbis, a Juggling Molecules című szám, melyet a teheráni származású Sussan Deyhimmel közösen írtak, és amelyen a már jól ismert Pete Callard-féle gyönyörű gitárjáték koronázza meg voltaképpen az egész lemezt. Szép és erőteljes továbbá az előbb említett Mrs Kugla is, a vonósszekcióval felzendülő, nagyon sokat ígérő nyitány után viszont kicsit leül a szám, a végén pedig a Hang-játék ellenére is teljes érdektelenségbe fullad. És nem ez az egyedüli pont a lemezen, ahol azt érezzük, Posford csak ujjgyakorlatot végez. A Further Adventures in Shpongleland úgy hangzik, mint egy hanyagul félbehagyott demó, a Tickling the Amygdala pedig hiába idézi meg egy az egyben a Pink Floyd-féle On the Runt, a lemez lezárása olyan halványra sikerül, hogy azt még az előző lemez is übereli.

Összképében egyébként egy fokkal talán egységesebb színvonalú felhozatalt kapunk, mint a 2009-es Ineffable Mysteries from Shponglelanden, ahol képesek voltak a legjobb darabok is önmaguk fricskájává válni a játékidőn belül. A Museum of Consciousness megmarad a komfortzónában, nem vandálkodik az elektronikával, biztos kézzel evez az acid tengerén, és egységes dózisban adagolja a hallucinogén hatást. A műfajon belül messze az idei év legjobbja. A zene kifogástalan. A lélek ugyanakkor hiányzik belőle. Posford már rég nem a szívével, hanem az eszével zenél – és hiába nagy koponya, ez a fajta Shpongle már nem a zsenialitásról szól, hanem a professzionalizmusról.

Címkék: kritikák világjáró 2013 shpongle twisted records raja ram simon posford psychedelic chillout psychedelic ambient

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr425472258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pszichedeliksiheder 2013.08.23. 21:02:07

Egyetértek a kritikával...kissé lapos, de hát az új Shpongle! Volt szerencsém élőben csekkolni a lemezbemutatót Ozorán és hatalmas show-t műveltek; mind zeneileg, mind hangzásilag és látványilag is.
Ez a Posford tényleg vágja Raja Rammal együtt...

pszichedeliksiheder 2013.08.23. 21:06:13

Mármint a lemez lapos, nem a cikk!!! :)
Nagyon szeretek ide feljárni és tisztelem Moesko munkásságát...még több írás kéne...habár megértem a ritkaságot a szerény érdeklődésre való tekintettel...de örülünk minden cikknek, csak így tovább! ;)

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.08.30. 07:40:45

Köszi a jó szavakat!
Ami a lemezt illeti - hát peeersze, új Shpongle. Nem mondom, hogy azóta nem hallgattam meg már vagy 20-szor. :D

GTJV82 2013.09.10. 11:20:48

Ha hiszitek, ha nem, életemben soha egyetlen perc Shpongle-t sem hallottam. :)
De ilyen felvezető után kíváncsian fogok belefülelni valahol...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.09.10. 21:36:55

Hogy maradtam le erről a cikkről?!

Szokás szerint szinte jobb a cikk, mint a zene :)

GTJV82 2013.11.07. 09:04:00

Na, csak meghallgattam, életem első Shpongle lemeze!
Nagyon érdekes, sokrétű zene, nem is tudom, hogyan lehetne kategorizálni; folk/ambient/tribal/downtempo pl. megfelel? :)
Régebbiekből mivel érdemes/nem érdemes kezdeni?..

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.11.08. 08:43:59

A Shpongle esetében minden kötelező szerintem, talán csak a remixlemez az, ami elhanyagolható. Szerintem a kronologikus sorrend a legjobb.

Az első album minden tekintetben etalon, a pszichedelikus ambient műfaj alapjai között is a legnagyobb alap. Egy nagyon sűrű és agycsavaró anyag, de rendkívül hálás. Lassan tíz éve szerepel az all-time dobogós kedvenceim között.

A második karneválhangulat, szintén csodás, sokrétű, de jóval nyitottabb és napfényesebb, mint az első.

A harmadik a 60/70-es évek pszichedelikus jammeléseit idézi, egy hatalmas tabló az egész, ebben is van karnevál, de sokkal hangsúlyosabb a pszichedelia. Egyszóval: afféle ötvözete az első kettőnek.

A negyedik lemezről írtam kritikát - szerintem a leggyengébb Shpongle-album, de az Invisible Man in a Fluorescent Suit miatt ezt is nagyon érdemes.

Megjelent tőlük ezen kívül egy The God Particle nevű EP is - na ez maximálisan kihagyható, érdektelen, öncélú bohóckodás, semmi több.

GTJV82 2013.11.08. 10:45:51

Hú, ez nagyon részletes volt, köszi! :)
Közben megtaláltam a 4. lemez kritikáját (Ineffable Mysteries...) és ahogy olvasgattam a neten is közben, nem csak Nektek nem tetszett.
Azért majd belehallgatok, de ha jól veszem ki a szavaidból, akkor főleg az első kettővel lenne érdemes ismerkednem!
Utánuk is nézek..
süti beállítások módosítása