MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2014.03.24. 10:26

Orbit Over Luna: Transit

Orbit Over Luna: Transit

2014.03.24. 10:26 Moesko 1 komment

Orbit Over Luna - Transit.jpgRitkaságszámba megy az olyan drone ambient, amely nem fullad bele saját felhőibe, hanem élet és történet van benne.

A torontói Shannon Penner alapvetően minimalista stílusban dolgozik, drone jellegű munkái mégis abba a világba kalauzolnak, ahol a Hammock, Helios, Robin Guthrie, Clem Leek vagy Good Weather for an Airstrike is alkot. Vaskos, monoton felhők övezik ezt a közeget, de miután belesüppedünk, hamar észrevesszük a felszín alatt burjánzó élővilágot. Mindez nem másnak köszönhető, mint hogy Penner rendkívül ügyesen bánik a dallamokkal. Nem megy el addig a pontig, hogy zenéje postrockká váljon, de hosszan úsztatott, selymesen visszhangzó gitárakkordjai mégis elősegítik, hogy az Orbit Over Luna ébren tartsa a hallgatót.

A Transit tavaly nyáron jelent meg Penner saját kiadásában, majd idén szárnyai alá vette a Polar Seas Recordings, és kiadta egy ötven példányszámos limittel, két bónusz számmal, és minden kiadványhoz egyéni fényképmelléklettel. Egy hete érkezett meg az én példányom, a 28. lett az enyém. Azóta minden reggel meghallgattam, és gondolkodtam, hogy lehetne megragadni a lemez zsenialitását. Végül egy személyes gondolat jutott eszembe.

Alapvetően nem szeretem a telet, mert nekem túl hideg. A nyarat se szeretem, mert túl meleg. Nem vagyok a szélsőségek embere (habár zenei téren az ambient meglehetősen szélsőséges műfaj). Mégis, mikor a Transitot hallgatom, egyenesen sajnálom, hogy idén nem volt igazi tél mifelénk. Néhány napig voltak kirakat-mínuszok, de el is múlt hamar. És hiányzik. Shannon Penner zenéje felidézi bennem azt a nagyon ritka, évente maximum három-négy alkalommal előforduló érzést, amikor a csípős, csontokig hatoló hideg egyszerűen jól esik. Tudatába kerülsz ilyenkor a saját tested korlátainak, feszegeted a saját határaidat. Átadod magad a természeti adottságoknak, kitisztul a fejed, és semmire nem koncentrálsz.

Mindennek paradox módon pont a Sungazing című szám a legjobb példája. Nagyon szépen felépített, visszafogott és elegáns darab, a legnyugalmasabb tétel a lemezen. Gyönyörű, ahogy zeneileg le tudja képezni, hogy a napkorong bámulása közben jéggé dermedsz - mozdulatlanná és öntudatlanná.

Orbit Over Luna - Transit (.28).jpg

Címkék: 2014 kritikák post rock drone orbit over luna polar seas recordings

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr255876398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GTJV82 2014.05.07. 08:46:06

Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :)
Persze attól még nagyon szép!
süti beállítások módosítása