MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2008.08.10. 21:56

Makyo: Vismaya

Makyo: Vismaya

2008.08.10. 21:56 Moesko Szólj hozzá!

Kiadó: Dakini Records
Megjelenés ideje: 1999. június
Műfaj: tribal, dub, zen-ambient

1. Vismaya
2. Pura

Giovanni Fazio a kortárs keleti ambient egyik legjelentősebb személyisége, amit nemcsak a méltán híres Dakini Records megalapításának, illetve a világhírű Dakini Nights-összejöveteleknek köszönhet, hanem saját szerzeményeinek is, annak az öt albumnak, és a számtalan koprodukciónak, amelyet a pályafutása során produkált. Tulajdonképpen mindegy, melyik albumát vesszük elő ajánlási célzattal, gyakorlatilag ugyanazok a jelzők sorolhatók fel (remek, zseniális, lélegzetelállító). Éppen ezért egy enyhe túlzással kakukktojásnak nevezhető korongot választottam, a két tételt felvonultató Vismayát, mely tulajdonképpen ugyanazt a hangzásvilágot nyújtja, mint mondjuk a Yakshini, csak egy picit mélyebbre nyúl.
A közel félórás első szám hipnotikus dobritmusa adja meg a Vismaya (mind a szám, mind az album) fő jellegzetességét. Az agyat rendkívül kellemesen elzsibbasztó mély basszus egy idő után mindenféle szerény tónussal telítődik, egyetlen egyszer sem lépve túl a hanghatárt, végig a csendes meditáció keretein belül maradva. Bár fő dallamvonala nem kimondottan van, mégis tetten érhető egyfajta akkord, mely az alaptémát jelenti.
A kellő hangulat megteremtése után még mélyebbre megyünk a Purával. A sejtelmesen búgó-hömpölygő bevezető után felélénkülő szám magával ragadó képiességével kápráztatja el a hallgatót, akinek olyan érzése támad, mintha egy a szám által életre kelő történet aktív résztvevőjévé válna.
A fent leírtak tulajdonképpen minden Makyo-albumról elmondhatóak, a Vismaya azonban valamelyest különbözik a többitől, sokkal meditatívabb, sokkal csendesebb és mérsékeltebb azoknál, a hangsúly ugyan gyakran helyeződik a dobra, de mégsem érezzük azt a rendkívül erős dub-orientáltságot, mint a többi lemezen. De úgy is fogalmazhatok, hogy míg a többi korong a keleti tribalt a chillouttal vegyíti, addig a Vismaya ez utóbbit ambienttel cseréli fel.
Kiváló meditációs lemez késő esti órákra, tea, gyertyák és füstölők társaságával.

10/10

Címkék: 1999 dakini records makyo

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr942992558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása