MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2014.05.16. 08:12

A zenei újságírás két új oázisa

A zenei újságírás két új oázisa

2014.05.16. 08:12 Moesko Szólj hozzá!

Sounds of a Tired City.jpgNemrég, szinte teljesen egyszerre indult el két zenei honlap, a Sounds of a Tired City és a Haang. Kár lenne akár csak egy napot is tovább élned nélkülük.

Amióta (hét éve) csinálom a MoeskoMusicot, lépten-nyomon szembesülök az örök dilemmával, vagyis hogy lehet-e, érdemes-e a zenéről írni. Lehetséges-e a talán legelvontabb művészeti ágat a konkrét jelentéssel felruházott szavak szintjére átemelni. Megmondható-e ténylegesen egy zenei darabról, hogy az jó vagy rossz. Zeneelméleti (és zenekritikai) panelek természetesen vannak, az én válaszom ennyi idő után mégis az, hogy nem. A zenei újságírás nem ettől lesz izgalmas. Pont ezt ismerte fel az a két, egymástól egyébként teljesen független honlap. Alig pár hete indultak el, és ahelyett, hogy a zene formai sajátosságainak analizálásával foglalkoznának (ezt meghagyták nekem, haha), magára a zenészre, a zenész személyiségére fókuszálnak.



Sounds of a Tired City logó.jpgSOUNDS OF A TIRED CITY
Web | Facebook | Mixcloud | Twitter

Anélkül, hogy elolvasnál akár csak egy sort is a honlapon, már rögtön láthatod, hogy a Sounds of a Tired City meghívást intéz feléd. Egy eldugott, isten háta mögötti poros kis városba invitál, sűrű ambient ködök és távolban sustorgó elektronika közé, egy ritkásan lakott településre, ahol egyébiránt a kortárs kísérleti zene legizgalmasabb és legmerészebb képviselőit mutatja be neked, méghozzá testközelből. Kedvenc rovatomban, a Watch Read Travelben a zenészek kedvenc film-, könyv- és utazásélményeikről mesélnek, nekünk pedig olyan érzésünk lehet, mintha együtt borozhatnánk és cigarettázhatnánk ezekkel az emberekkel egy üres városszéli kocsma félhomályos sarkában. Az exkluzivitást pedig még tovább fokozza, hogy máris olyan előadókat sikerült megnyerni, mint Benoît Pioulard, Christina Vantzou, Strië, Marcus Fjellström vagy a Saåad.




Haang logó.jpgHAANG
Web | Facebook | Mixcloud

A mániákus zenerajongók által elindított Haang koncepciója nagyon egyszerű, és pont emiatt páratlanul jó. Előadók személyét mutatja be, méghozzá alaposan. Az írók minden egyes előadóval leülnek egy pohár bor, sör, tea mellé, és többé-kevésbé kötetlen beszélgetésbe kezdenek. A vezérelv természetesen a zene, méghozzá a meghívott művész zenéje, de hogy épp akkor mi kerül szóba, teljességgel véletlenszerű - és pont ezért rendkívül izgalmas. A csapat állítása tiszta és egyenes: "minőségi magyar elektronikus zene van". Ezt befutott és feltörekvő producerekkel bizonyítják, műfajtól függetlenül, így a dub techno és az ambient noise kedvelői egyaránt találhatnak nyalánkságot. A lényeg - a jobbnál jobb zenéken túl persze - amúgy is az alkotó személyisége, saját életútja, és az ő egyéni haangja. Hab a tortán az "Események" fül, ahol minden kapcsolódó zenei rendezvény egy helyre van gyűjtve!

 

Címkék: hírek 2014 kritikák mixek drone magyar hungarian Haang Sounds of a Tired city

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr76172448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása