MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2013.09.08. 09:17

Melodía: Saudades

Melodía: Saudades

2013.09.08. 09:17 Moesko 5 komment

Melodía - Saudades.jpegMostanában már kezd deresedni reggelente a fű, alig egy lépésre vagyunk az ősztől. Ilyenkor esik a legjobban felfedezni olyan szerény, de annál kiválóbb lemezeket, mint a Saudades.

Federico Durand és Tomoyoshi Date első közös munkája még februárban látott napvilágot az egyre komolyabb címekkel jelentkező Own Recordsnál (itt jelenik meg a napokban az új Pausal-lemez is!), valamiért viszont jóval kisebb visszhangot kapott, mint amekkorát megérdemelne. Nem mintha történelmet készülne írni az öt számot felvonultató lemez, tradicionális ambient kiadványnak mégis első osztályú és sokszor elővehető.

Sőt: elő is kell venni sokszor. Mint oly sokszor, itt is megvan az esélye annak, hogy a hanganyag első nekifutásra teljes kényelemmel siklik el mellettünk, anélkül, hogy egyetlen pillanata is megragadna a fülünkben. Nincs ezzel amúgy semmi baj, az ambient paklijában ez benne van: épp annyira érdekes, mint figyelmen kívül hagyható, ugyebár. Amikor én először hallgattam, nagyon kellemessé tett számomra egy hosszú buszutat, azon belül is egy kis szundítást – és semmi több. Utána aztán meghallgattam még háromszor-négyszer, és első ízben ma reggel tudott magával ragadni úgy igazán. A magyarázat (ha van egyáltalán) szerintem a bevezetésben említett évszakváltás. A Saudades ízig-vérig őszi zene. 

Federico Durand & Tomoyoshi Date.jpg
Magában hordozza egyrészt az ősz kettősségét: hol hűvös, már-már didergető, hol pedig langyos szellővel a hajba kapó. Változatos és nagyon mozgalmas hangzásvilággal dolgozik a Melodía, jóllehet első hallgatásra nehéz rajta fogást találni. Tomoyoshi Date az Illuha egyik tagjaként a tőle már megszokott panorámaszerű építkezési módot alkalmazza itt is. Ez a panoráma viszont nem az a panoráma, amit pl. Solar Fieldsnél, 36-nél vagy épp Olan Millnél szoktunk meg – nem vaskos loopok úsznak a horizonton. Sokkal inkább apró fénygömbök villanak fel a látótér legváltozatosabb pontjain. Kiszámíthatatlan és intenzív játékkal töltik meg a teret, ami jelenthet gitárt, harangokat, orgonát, trombitát, citerát, de jelenthet elektronikus zörejeket is – legtöbbször persze megtippelni sem tudnánk, akusztikus vagy elektronikus forrásból örvénylik-e felénk a hangáradat.

A lemezt mégsem a szétszórtság vagy széttartás jellemzi, épp ellenkezőleg. Az összetartó erő nem más, mint a hangulat, ahogy azt a számcímek is jelzik (pl. The Rise of Early Morning vagy Walking Memories in the Sunlight and Leaves). Csöndes vasárnapi eufóriák háttérzenéje a Saudades, melynek legjobb példája talán a lemezt záró Music Box for Nils and Noé című etűd, ahol az ambient parkot két francia kisfiú csicsergése színezi. Mintha csak a hallgató lenne a szomszéd szobában, még az ágyban lustálkodó szülő, aki élvezi az ablakon beszűrődő őszi reggelt.

Címkék: kritikák 2013 modern classical own records federico durand tomoyoshi date melodía

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr775500233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GTJV82 2013.09.10. 11:21:41

Kíváncsi lennék rá, ilyen furcsán ködös, őszies időben jó tud lenni az ilyesfajta muzsika!

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.09.11. 08:09:44

A cikk végén van egy Bandcamp-link, ne fogjátok vissza magatokat, ott végig lehet hallgatni a teljes lemezt! :)

GTJV82 2013.09.16. 13:35:35

Hm, elsőre nem igazán jött be, lehet nem napsütésben kellett volna hallgatni..
süti beállítások módosítása