MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2013.02.19. 18:14

Ishq friss munkái

Ishq friss munkái

2013.02.19. 18:14 Moesko 27 komment

Ishq - Skyspaces (inlay).jpegMatt Hillier rejtélyes magánuniverzuma egyre sűrűbben gyarapszik új elemekkel: tavaly nem kevesebb mint öt lemezt adott ki az angol ambientmágus.

Ambient-körökben Ishq márkanévvé vált az elmúlt tíz évben. Épp olyan alapnév a műfajon belül, mint Pete Namlook, Steve Roach, Robert Rich vagy Alio Die. Az utóbbi időben ráadásul munkatempóját illetően is illeszkedni kezdett az eggyel korábbi generációhoz, akiknél az évi többalbumos termés magától értetődik. Kockázatos játszma ez, hiszen épp a fent említett előadók szolgáltatnak jó példát arra, milyen könnyen el tud veszni az igazán emlékezetes munka a gombamód szaporodó lemezek mocsarában. Ishq-nak sikerült az, ami csak keveseknek szokott: úgy zárta le öt teljes lemezzel a 2012-es évet, hogy munkáinak átlagos értéke magabiztosan 90% fölött van.

Mit tud Ishq? Mit tud, amit mások nem?
Elsősorban persze zenélni. 2001-es debütáló alkotása, az Orchid óta töretlenül bizonyítja, hogy sajátos zenei gondolkodásmódja mindig képes új ötletekben formát nyerni, azzal együtt, hogy az összetevők nem változnak számottevően. Ha definiálni kellene, Matt Hillier zenei összképe az organic és a space ambient keverékeként írható körül, a kettő sajátos egyvelegéből pedig egy semmihez sem hasonlíthatóan absztrakt hangzásvilág jön létre. Ez a világ lokalizálhatatlan, jobban mondva nem köthető csupán egyetlen ponthoz. Egyetlenegy hangban éppúgy felismerhetjük a háborítatlan édenkert madarait, mint az Alpha Centauriban bolyongó űrhajó hangjait. Egy sokperces (nem ritkán több mint tízperces!) loop egyformán lehet a magasban szálló utasszálító repülőgép búgása, a föld tektonikus lemezeinek szuperérzékeny mikrofonnal készített hangfelvétele vagy Jacqueline Kersley hétszeresére lassított vokálja. Hogy mi a forrás, legtöbbször sosem található ki, ennélfogva lényegtelen is. Az összkép a fontos, az pedig kivétel nélkül mindig lenyűgöző. Ishq zenéjében elmerülni olyan, mint új lényként reinkarnálódni egy másik bolygón.



Mit tud még? Magánuniverzumot építeni. Akárcsak a filmvilágban David Lynch, úgy Hillier is számos rejtvénnyel köríti munkáit. Saját kiadójánál, a Virtualnál publikált lemezeinek saját készítésű borítói mind-mind egy (legtöbbször bevallottan megfejthetetlen) kód, avagy felismerhetetlen tárgyakról készült makrofelvétel vagy fotómontázs.

A Virtual kiadványai egy előre rögzített szisztéma - különböző sorozatok - szerint látnak napvilágot. Ennek megfelelően elkülöníthető a World-, a Space- és a Light-sorozat, valamint az Ishq-sorozat (amelybe egyébként nem minden Ishq-néven kiadott munka tartozik bele). Tavaly majdnem mindegyik sorozat bővült egy újabb kiadvánnyal. Egyedül a Light nem, ez viszont olyannyira kiváló albummal indult útjára még 2011-ben, hogy vétek lenne szó nélkül elmenni mellette. Kezdjük tehát ezzel.



Ishq - Skyspaces.jpegIshq: Skyspaces
(Virtual Light)

Ennyire letisztult, ilyen mértékig minimalista oldaláról még sosem hallhattuk Ishq-t. Ritmustalan(nak tűnő), kizárólag hosszan úsztatott loopokból álló lemezt készített, mely valóban olyan, mintha néhányezer kilométerrel felettünk került volna rögzítésre. A felhőkben úszkálva alig vehető ki a földi élővilág, helyette végtelen kékség (vagy épp lilaság, pirosság stb.) terül el, és egészen mélyről épphogy csak felkúszik hozzánk az emberi élet zaja valamiféle alig érzékelhető búgás formájában. De az is lehet, hogy csak egy repülő közeleg, netán az óceán morajlik valamerre. Az album lenyűgöző módon néha még egy-egy dallamot is tartalmaz, de a főszerepet itt a hatalmas, végeláthatatlan hangfelhők kapják, melyek épp olyanok, mint az igazi felhők az égen. Úgy tűnhet, mozdulatlanok, és mégis folyton mozgásban vannak. Igazi körvonalaik nincsenek - megfoghatatlanok. A korong - miképpen a borító is mutatja - nyolc ilyen óriásfelhőt tartalmaz. Leírhatatlan érzés elveszni bennük. És nemcsak látni - hallani a nap sütését.


Ishq - Deep Space Objects.jpegIshq: Deep Space Objects
(Virtual Space)

A 2008-as Timelapse in Mercury után megérkezett az űr-sorozat második epizódja, hasonlóan magas, sőt talán még magasabb színvonalat prezentálva. A 2001. Űrodüsszeia óta nem hallhattunk ilyen gyönyörű Földön kívüli zeneiséget. Ishq szakít a 70-es években gyökerező, new age-jellegű hagyományokkal: cukrozott líraiság és fülbemászó dallamosság helyett elképzeli, milyen lehet az univerzum tetszőleges pontján lebegő űrhajó fedélzete ember nélkül. Azt gondolnánk, ijesztő, netán magányos? Ishq szerint nem - cirkálójának mechanikus zörejei hangyaszorgalommal futkosnak fel-alá, nyüzsgő életüket pedig a hajó siklásának mélyen elterülő hangja festi alá - mert ha már annyi sci-fiben elfogadtuk, fogadjuk el most is, hogy az űrhajó mély búgás kíséretében szeli át a csillagok fekete óceánját.


Ishq - Flowering Mountain Earth.jpegIshq: Flowering Mountain Earth
(Ishq-sorozat)

És miután kiűrhajóztuk magunkat, landoljunk is valahol - egy ismeretlen bolygón, ami egyébként egészen hasonlatosnak mondható a mienkéhez. Miután a 23 perces bevezető opusz aláfestése mellett átjutottunk az égitest légkörén, élettel teli, színes környezetbe érkezünk. Itt is fákhoz hasonló növények magasodnak fölénk, a levelek helyén pedig mintha prizmák függnének. Apró lények repülnek ágról ágra, közben lila eső kezd esni, felszívja a citromsárga fű. Élénk természeti élményben részesítő kiadványt kapunk, mely folytatja az Elve néven kiadott lemezek (Infinite Garden, Emerald) sorát, és elülteti benned az ellenállhatatlan kényszert, mely szerint mindennél jobban vágyj Ishq kertjébe.


Ishq - Lyght.jpegIshq: Lyght
(...txt)

Szintén tavalyi munka, jellegében leginkább a Skyspaceshez hasonlítható: a szó legszorosabb értelmében vett minimalista ambient. Hillier a 2011-ben alapított ...txt-kiadónál jelentette meg kiváló dolgozatát, mely újabb ékes bizonyítékat adja annak, hogy kevés eszközzel is ámulatba ejtő világot lehet létrehozni. Részletgazdag absztrakció helyett a szférák kommunikálnak itt egymással hosszú hanghullámokon keresztül. Ha sikerül elkapni az egyiket, órákon (napokon?) keresztül lehet repülni rajta.


Ishq - Under a Hexagon Sky.jpegIshvara: Under a Hexagon Sky
(Virtual World)

2005-ben született meg az Ishvara-alteregó a Magik Square of the Sun című lemezzel. Ami már ott is kristálytisztán érezhető volt, itt is megerősítést kap: Hillier legelvontabb zenei projektjét halljuk, mely azonosíthatatlan hangokban még a Space-sorozatot is kenterbe veri, és poli- avagy non-ritmikus óriáslepedői olyan lágyan simogatnak, hogy pillanatok alatt bele lehet gabalyodni. Kikászálódni belőle aztán nem egyszerű. Talán nem annyira nehezen megragadható album, mint a Magik..., de az biztos, hogy a hatszögletű égbolton sokáig tartana felismerni a legegyszerűbb csillagképeket is.


Ishq - Bloom.jpegIshq: Bloom
(Ishq-sorozat)

Nem mind arany, ami fénylik - ezt a banális szólásmondást minden olyan zenésznek meg kellene tanulnia, aki karrierje csúcsán úgy dönt, kiadja a kidolgozatlanul félbehagyott szkeccseket. Ilyeneket tartalmaz a Bloom is, mely a 2001-2011 közötti intervallumból szemezget. Mint oly sokszor, most is szomorúan igaznak tűnhet: ha nem készült el egy szám, néha jobb heverni hagyni a fiókban. Csupa ilyet hallhatunk a meglehetősen érdektelen korongon, mely - kínos módon - leginkább úgy hangzik, mintha egy lelkes ifjú zenész próbálná utánozni Ishq hangzásvilágát.

***

Jóllehet, a fenti lemezek összetevőit már lényegében mind ismerjük (vagy ismerik az Ishq-rajongók), a 2012-es év mégis Matt Hillier egyik legjobbja volt. A Bloomot leszámítva ötcsillagos kiválóságokat adott ki a kezéből, és tovább mélyítette vele semmihez sem hasonlítható zenei birodalmát.

Ishq 3.jpg

Címkék: 2012 kritikák 2011 virtual ishq

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr905092579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GTJV82 2013.02.19. 19:24:05

Remek cikk!
Közben igyekeztem "kiképezni" magam Ishq ügyben. :)
A Flowering Mountain Earth nekem nagyon tetszik, simán odatehető az Orchid, a Sama vagy a Lotus mellé. (Ezek a kedvenceim.)
Viszont a Lyght nekem már sok(k), annyira minimal, hogy az már kevés, hogy egy képzavarral éljek.
(Utoljára a Biosphere - Autour De La Lune volt nekem ekkora minimal sokk)
Kérdés: az And Awake-et tervezem megszerezni, az kb. melyik stílusú munkák közé illik?

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.02.19. 22:55:42

Az And Awake talán a "legéberebb", legkevésbé elborult munkája. Az Orchid és Sama nyomdokain halad.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.02.19. 23:38:22

Nagyon jó cikk, mint mindig :). Fel vagyok csigázva.

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.02.19. 23:43:37

Kösz! :)
Amúgy kíváncsi vagyok, mások hogy viszonyulnak Ishq-hoz, kinek mi jön be tőle a leginkább.

GTJV82 2013.02.20. 08:49:58

Nálam az Orchid / Sama / Lotus / Flowering Mountain Earth féle "éberebb" vonal jön be!
A többiből meg egyenlőre a Timelapse In Mercury / Deep Space Objects vonallal barátkozom. :)
Viszont a Skyspaces / Lyght féle "minimal" vonal nekem már kevés.

-at- 2013.02.21. 11:17:07

Ezek közül kettőt nem hallottam, de most pótlom. Viszont a tavalyi év egyik legjobb élménye volt, amikor egyszer vonatoztam fel Pestre, a Deep Space Objects szólt és Dan Simmons Hyperion regényét olvastam. Masszív kombináció, szinte teljesen belefeledkeztem, észre sem vettem, ahogy elröppent az a pár óra.

-at- 2013.02.21. 18:31:45

Meghallgattam a Bloomot és az Under a hexagon sky-t, előbbi tényleg elég gyenge, utóbbi viszont nagyon tetszett!

GTJV82 2013.02.21. 22:13:53

Azt hiszem, megtaláltam, amit kerestem!! Meghallgattam a Timelapse In Mercury / Deep Space Objects párost és végem volt.. Lenyűgözőek!
Ez az az érzés (space), ami Ishq munkái közül igazán nekem szól!
Ezek tükrében - kövezzetek meg - még az Orchid sem tud felcsigázni.
A Pluto Shift pl. egy csoda.. ott adtam meg magam végleg. :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.02.22. 22:11:37

@-at-: Én most az Dan Simmonstól az Endymiont olvasom, mindenképpen kipróbálok hozzá valami karakteres ambientet hallgatni, akár Ishq-t is... :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.02.22. 22:17:27

@Moesko: Ja, én egyébként nem nagyon ismerem Ishq munkáit. Be kellene tőle szerezni ezt-azt (lelkesítőek az írásaid róla), de egyelőre még nem léptem a tettek mezejére. Egyelőre csak belehallgatás szintjén foglalkoztam vele, de hát ez az ambientnél elég kevés a megalapozott véleményalkotáshoz.

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.02.23. 11:54:11

@GTJV82: Esetleg még próbáld meg azt a lemezt is, amelyet Jake Stephensonnal együtt csinált Colourform néven. Az album címe Visions of Surya, és talán nem annyira space-es, mint a fent említett másik kettő, de szintén nagyon érdekes hangulata van, és jellegében sem áll messze tőlük.

@Werewolfrulez:
Ha van lehetőséged online zenét hallgatni, akkor csak meg kell látogatnod Ishq bandcampjét (a bejegyzés végén ott a link is). Valamennyi munkája végighallgatható. ;)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.02.23. 12:13:40

Közben sikerült beszereznem a Deep Space Objects albumot, épp azt hallgatom, de akkor majd a bandcampen is kutatgatok :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.02.24. 13:37:33

A Deep Space Objects egynapi hallgatás után nálam olyan 8,5/10 lett az űrtémában. Mondjuk nekem Lustmord Black Star c. száma a kedvencem a Dark/Space ambient kapcsán :)

GTJV82 2013.02.25. 14:18:45

Hú, köszönöm az infót, na akkor irány a bandcamp! :)
Most éppen a Skyspaces-nek adtam egy 2. esélyt és most már sokkal jobban elkapott. Kezd alakulni. :)
Amúgy nem értem, miért kell ennyi alteregó? Ishvara, Elve...? Ennyire különböznek az albumok?
Végülis Ishq néven is fut vagy 3 féle vonulat...

GTJV82 2013.02.25. 14:24:37

Utánanéztem Ishq a Visions of Surya albumot a Virtual World szériába sorolja, a 2-2 Ishvara és Elve album mellé. Érdekes.

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.02.25. 16:13:16

Ha bejön nektek a space-irányzat, ezt a lemezt semmilyen körülmények között ne hagyjátok ki:
Between Interval - Secret Observatory

GTJV82 2013.02.25. 20:49:56

Köszi, mindenképpen utána nézek! :)
Amit nagyon jó szívvel tudok ajánlani space vonalon még:
Galaxy - Science Of Ecstasy (2004)
Galaxy - Everlasting Tone (2010)
Proton Kinoun - Apeiron (2009)

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.02.28. 08:17:58

Az Everlasting Tone-ról a megjelenésekor írtam is egy kritikát a Kultblognak. Ha esetleg. :)
kultblog.hu/archives/2010/12/07/Galaxy_Everlasting_Tone/

GTJV82 2013.02.28. 10:27:56

Elolvastam, remek kritika! :)
Más: Loscil - Sketches From New Brighton megemlékezés nem lesz? :)

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.02.28. 15:28:55

Nem is tudom. Már vagy hatszor meghallgattam azt a lemezt, és semmilyen hatást nem váltott ki belőlem. Majd próbálkozom még. Az is lehet, hogy ha áprilisban kijött az új PanAmerican, akkor azzal együtt lesz egy duplalemezes cikk.

GTJV82 2013.02.28. 16:06:28

Akkor nem csak én érzem így, szerintem teljesen "üres" az a lemez.. Pedig Loscil-túl nem ehhez szoktunk hozzá. :(
Pedig a Coast/Range/Arc szerintem a legjobb albuma volt!
Viszont a korábbi ajánlóid közül találtam pár "kincset" 2012-ből
Pjusk - Tele
Connect.Ohm - 9980
Retina.it - Descending Into Crevasse

GTJV82 2013.03.07. 00:15:24

No kérem, meghallgattam a Between Interval - Secret Observatory-t és kövezzetek meg érte, de nekem nem tetszett. :(

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.03.07. 10:59:41

@GTJV82: Szerintem errefelé nem szokás a megkövezés. :) A kíváncsiság annál inkább: miért nem tetszett?
Örülök, hogy találtál korábbi kincseket is.

GTJV82 2013.03.11. 11:31:06

@Moesko: Hát ez jó kérdés, nehéz megfogalmaznom. Talán az ízlésemhez képest kevésbé mozgalmas, "élénk", nekem sok helyen inkább olyan drone/dark ambient mixnek tűnt, de lehet velem van a baj. :)

GTJV82 2013.08.08. 10:45:46

Az Ishvara és Elve alteregós albumok még kimaradtak ez idáig, azokról mit lehet tudni? :)
A Bloom nekem sem nyerte el a tetszésemet, viszont a korábbi válogatásalbum, a Lotus is csak egy felemás album szerintem. Játékidőben is sok, és a számok között is akad töltelék.
Viszont a Space sorozatot (Timelapse In Mercury & Deep Space Objects) és a Skyspaces-t azóta kifejezetten megkedveltem. :)

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.08.30. 07:39:24

Ahogy írtam a cikkben is, az Ishvara a legelvontabb, legnehezebben emészthető Hillier-projekt, steril és rideg, de nagyon izgalmas.
Az Elve már jobban csúszik, nekem kifejezetten a kedvencem: természetközeli ambient, tele van madárcsicsergéssel, tücsökciripeléssel, vízcsobogással, mindez persze nagyon ishq-san, mindenféle apró furcsasággal és rengeteg looppal megpakolva. Szerintem az Emeralddal érdemes kezdeni.

GTJV82 2013.09.03. 16:10:36

Azóta hála a XI. századnak (bandcamp) meghallgattam őket és vegyes az eredmény: el kell ismernem, az Ishvara nem túl sok. :) Néha nem tudtam, mi is történik, hol járunk éppen, valóban elvont és nehezen emészthető.
Az Elve pedig tényleg nagyon jó, mind2 album.
süti beállítások módosítása