MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2011.02.07. 12:16

Netherworld: Over the Summit

Netherworld: Over the Summit

2011.02.07. 12:16 Moesko 3 komment

A kiadót alapító Alessandro Tedeschi új lemezével kezdi a 2011-es évet az olasz Glacial Movements, mely 2006 óta kalauzolja a hallgatókat az észak-európai tundra zord vidékeire.

A csapat tagjai többnyire veteránok: Rapoon (Robin Storey), Lull (Mick Harris), Oöphoi (Gianluigi Gasparetti) és Francisco López a kilencvenes évek eleje-közepe óta aktívan tevékenykedő képviselői az ambient műfajnak, mellettük pedig publikációs lehetőséget kapott egy svéd duó (Skare) és egy jelenleg Kínában élő amerikai szólóista, Brock Van Wey  (Bvdub) is, aki néhány év alatt az egyik legfelkapottabb előadóvá vált.

Mint látjuk, igencsak illusztris társaság gyűlt Tedeschi köré. Az olasz fiatalember első munkái a már említett Oöphoi kiadójánál (Umbra) jelentek meg először. Jeges zenei temperamentuma már ekkor tisztán kiviláglott; sötét, tompa hangokból épített fel többnyire hosszú, lassan kibontakozó darabokat. Első két munkájának még a címe is (Eternal Frost - örök jég; Hermetic Thoughts - hermetikusan zárt gondolatok) előrevetítette a Glacial Movements majdani profilját, ahol Mørketid (~ sötétedés) című lemezével tovább csökkentette a hőmérsékletet.

Az Over the Summit az első és a sokadik hallgatásra is profi munka, visszafogottsága imponáló, a környezeti hangfelvételek elrendezése ügyes, a mély és tompa drone-ok kiterítése utaztató. A winter ambient iskolapéldájaként működik a korong, jó diák módjára gyakorlatilag minden követelményt teljesít, a minőséget illetően tehát nem érheti rossz szó a lemezt. És lehet, hogy más szempontból sem fogja, az alműfajjal ismerkedő és ez iránt érdeklődő hallgatók ugyanis minden bizonnyal izgalmasnak fogják találni a minimalizmus ezen formáját, a mérsékletességben és az elmosódó határokban rejlő lehetőségeket, a véletlenszerűséget. A tapasztaltabbak viszont pont ez utóbbit fogják először kifogásolni: a lemezen semmiféle szervezőerő nem lelhető fel, a hangok találomra követik vagy kísérik egymást, majd találomra is tűnnek el. A hömpölygő loopokba bármikor be lehet kapcsolódni, és bármikor ki is lehet szállni - a számok hossza csak alkotói önkény kérdése. Ha ehhez hozzászámítjuk azt is, hogy a már megszokott télies hangképek mellett gyakorlatilag semmiféle újdonságot nem nyújt a lemez, már majdhogynem középszerű munkáról beszélhetünk. Erről persze nincs szó, az Over the Summit igenis jó album, és főleg akkor élvezhető, ha nem műfaji forradalmat remélünk tőle.

A kiadóra érdemes lesz a jövőben is figyelni, mivel 2011-re tervezett kiadványaik között Thomas Köner-, Pjusk- és Loscil-anyagokat ígérnek.

_______________
A Glacial Movements Records honlapja itt, a lemez megrendelése itt.

Címkék: kritikák 2011 glacial movements netherworld

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr682992715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mex 2011.02.15. 14:21:48

Na ez az album kérem szépen kötelező. Csodaszép szárnyalás. Nagyon jót lehet rá relaxálni, aludni, belső utazni. Az első szám eleje érdekes mondjuk, az olyan furán kezdi. A többi No.1 Ismét köszi Moesk.

GTJV82 2013.01.23. 22:42:44

Nekem ez az album valahogy túlságosan szétfolyik, tényleg nem mindig kapcsolódnak egymásba a témák.
A Morketid mintha egységesebb lett volna e téren (is).

GTJV82 2013.04.24. 23:52:59

Májusban érkezik az új Netherworld, Alchemy Of Ice címmel, de rendkívül szomorú apropóval:

"Alchemy of Ice is dedicated to OOPHOI, who passed away on April 2013."

R.I.P. Gianluigi Gasparetti!

www.glacialmovements.com/rele19.htm
süti beállítások módosítása