MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2009.05.13. 08:53

P. Laoss: Landscapes And Machines

P. Laoss: Landscapes And Machines

2009.05.13. 08:53 Moesko 2 komment

Kiadó: Somnia
Megjelenés ideje: 2009. március
Műfaj: minimal, ambient, idm, dub

1. Landscapes & Machines Pt. 1
2. Landscapes & Machines Pt. 2
3. Situated On A Hill
4. Metabolism
5. Non-Reflective
6. StickDub
7. D.I.V.E.
8. Landscapes & Machines (Where Is Part Three? Edit)
9. Landscapes & Machines Pt. 4


Két gyengébb és egy viszonylag jobbnak mondható kiadvány után ismét egy maradandó élményeket nyújtó albummal jelentkezik Evan "Bluetech" Bartholomew kiadója, a Somnia. Emanuele Errante és Motionfield után ismét egy korábban csak internetes berkekben ismert előadó munkáját hallhatjuk, a fent említett elődökkel ellentétben azonban most egy valóban kiváló, műfaján belül még a leprofibbakkal szemben is versenyképes hangzásban lehet részünk.

P. Laoss, akit korábban egy ötszámos, csak file formátumban megjelent EP-ről, illetve a Vakuum Sounds alteregó alatt készített néhány darabjáról ismerhettünk, ezúttal egy egészestés lemezt hozott tető alá. Aki még emlékszik, és örömmel gondol vissza a nem is olyan régen megjelent Dreamtime Submersible című Somnia-dolgozatra (melynek zsenialitását a kiadó fejének, Bartholomew-nak tulajdoníthatjuk), nem fog csalódni a Landscapes And Machines hangzásvilágában sem.

Balzsamosan simogató, lágy minimalizmus adja a témák alapját, melyet finoman egészít ki a mérsékelt experi-elektronika, az időnként dub technóra emlékeztető dobritmus, valamint a kellemes, de mélyen elterülő, hűvös hangcsokor. Zenei világában teljesen egyértelműen és nyíltan idézi meg a már jól ismert bluetech-i pszichedeliát, ám annál jóval színesebb, változatosabb és - bármilyen furcsa kimondani - élvezetesebb. Ez többek között annak is köszönhető, hogy bár minimalista elemekkel dolgozik, darabjai mégsem válnak monotonná, épp ellenkezőleg: az egyhangú alaptémát tengernyi kisebb és nagyobb hangfoszlány teszi mozgalmassá. Emellett pedig egy másik művész stílusjegyeit is felfedezhetjük már az első hallgatás során, ez pedig nem más, mint a Krill.minimaként alkotó Marsen Juhls, akitől a vizes beütésű, szokatlan elektronikai megoldásokat vette kölcsön. És bár tagadhatatlan, hogy az album e két előadó kézjegyeinek az eggyéolvasztásából építkezik, mégsem érheti André Müllert a plágium vádja. Rendkívül kifinomult érzékkel egyesíti ugyanis a Bluetech és  Krill.minima által létrehozott világ összetevőit saját elképzeléseivel, és egyedülálló, a lemez címéhez tökéletesen illő stílust hoz létre, melyben a mechanikus megoldások kiválóan megférnek a deep ambient világára emlékeztető tájképekkel.

A korong legnagyobb előnye pedig, hogy minden eddiginél lágyabb köntösben tudja a hallgató elé tárni a fent leírt világot. Mindennemű pszichedelizmusa és elektronicizmusa ellenére úgy gondolom, a Landscapes And Machines nem agyzsibbasztó hatást ér el, sokkal inkább egy terápiás jellegű masszázst, a lélek megtisztítását, a csendes katarzis élményét nyújtja a befogadónak.

10/10


A Landscapes And Machines teljes játékidejében végighallgatható
a Somnia weboldalán, illetve ugyanitt meg is rendelheted a 777 példány egyikét.

Címkék: 2009 somnia andré müller p laoss

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr802992622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mex 2009.06.16. 03:48:22

Most hallgatom és oriasi meglepetes. Nagyon jo album. Akinek Krill minima bejött, annak ez is be fog. Nagyon komoly a hangulata. Pedig mikor elösször végig hallgatgattam - ugy ahogy - lehangolt. Ez egy jo cucc. 10 pont neki. Idealis hajnali zene.

Ismeretlen_47371 2009.06.17. 10:04:48

Krill.minima tényleg jó párhuzam, bár igazság szerint nekem ez a P.Laoss-féle minimalizmus jobban bejön, mint a Krill-féle klittyklatty - ami persze szintén remek.
süti beállítások módosítása