MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2009.05.07. 15:48

Circular: Substans

Circular: Substans

2009.05.07. 15:48 Moesko 5 komment

Kiadó: Ultimae Records
Megjelenés ideje: 2009. április 29.
Műfaj: micro-ambient > ambient, electronica, idm

1. Intro
2. Rablekok
3. Little Girls Eat Chocolate
4. Time Machine
5. Bits (Chernozem Remix)
6. Wie Geht's Minsk?
7. Hurumburum
8. Bathing Is A Ritual
9. Planet Zodiac
10. Walking On Sand
11. I'm Not Scared
12. Isroser
13. Nothing But Dead Landscape

Ha a Bjarte Andreassen-Jostein Dahl Gjelsvik alkotta duó zenéjét kéne a 3T (támogatott, tűrt, tiltott) kategóriájába sorolnom, egyértelműen a második opciót választanám. Három korábbi lemezük sosem tudott közel férkőzni hozzám, ami nem annak tudható be, hogy annyira rossz lenne bármelyik is, hanem annak, hogy egy véleményem szerint rendkívül élet- és emberidegen világot képviselnek. Mély kísérleti ambientben utaznak, ami történetesen nem is áll távol tőlem, zenéjüket azonban áthatja egy olyan, általánosságban véve természetellenes elektronika, amelytől valósággal hallani vélem az áramkörök munkáját. Ez egyáltalán nem baj, de sem az én ízlésemmel, sem az Ultimae területeivel nem egyezik, az biztos.
Kivételek persze akadnak, erre kiváló bizonyíték a Drifting című remekmű (második lemezükön, a Divergenten, illetve a Floatation néven futó Interchill-válogatáson található), az egyik leggyönyörűbb ambient mese, melyet életemben hallottam (Te is meghallgathatod; az Ecaps című mixem befejező tétele). Az esetek túlnyomó többségében azonban klittyegő-klattyogó, pattogó, néha sercegő ambient kerül ki a kezeik alól. Épp ezért is fogadtam kételkedve a hírt, miszerint negyedik stúdiómunkájukat az Ultimae veszi gondozásába. A francia kiadónak sem ez az első ballépése, hiszen égisze alatt olyan vérszegény ügyetlenkedések jelentek meg az utóbbi években, mint a The Core, a Human vagy a Where Edges Meet. A fent említett korongok által megkezdett sort folytatja a Substans is, egyre inkább aláásva Aes Dana bandájának eddigi kiváló és koszakalkotónak is bátran nevezhető munkásságát.

Objektívan nézve egyébként nincs különösebb probléma a lemezzel, kiváltképp, ha a második felét nézzük: izgalmas, rejtelmes dimenziókba kalauzol el minket a két norvég srác, és skandináv mivoltukból fakadóan jónéhányszor beindítják a hallgató belső moziját. A celluloid azonban sajnos hamar elszakad. Túlságosan csapongó, egységet alkotni nem képes kiadványról beszélünk, melyen az egyik legzavaróbb tényező (az elektronika) ha háttérbe szorul, a hangzás nemhogy javulna, de unalomba fullad. Üdítő kivételek szerencsére itt is akadnak (pl. a Walking On Sand és az Isroser című szerzemények), és néha még az is megesik, hogy a szokatlan zenei világ kifejezetten a lemez előnyére válik (pl. a Planet Zodiacon), az összkép azonban így is sántít.
Mint mondtam: különösebb gond nem lenne Circularék új anyagával - ha nem az Ultimae-logó virítana a borító hátlapján.


10/7

Címkék: 2009 ultimae circular

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr122992621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Assaiki 2009.05.07. 19:07:18

Elolvasva a cikket en sokkal glitch-esebb zenere szamitottam, de szerencsere nem veszes, sot szerintem kifejezetten jo hogy nem ilyen szabvany-ambientet hoztak ossze, hanem kicsit formabontobbat. Nem mondom hogy eszmeletlenul dobbenetesen jo album, de azert en megadnek ra egy 8/10-et. Amugy nem ismerem a duo elozo munkaikat, lehet emiatt is hat ujdonsagkent nekem. Abban viszont teljesen igazat adok, hogy nem illik a kiado regi profiljaba. Am abban is biztos vagyok, hogy nem csak ugy veletlenul kerult ez (es nehany elozo) lemez a kiado egisze ala, tudatosan akarjak tagitani a zenei hangzasvilagukat. Ennek van nehany elonye, de nehany hatranya is. Mindaddig nincs ezzel problema, amig a minoseget tartjak szem elott, tehat felolem aztan chill-ot/lounge lemezeket is adhatnanak ki, ha az profi munka. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a kiadok valami oknal fogva nem tudjak megorizni az egysegesseguket, vagy nem tudjak garantalni a minoseget. Szamtalan pelda van nagy multra visszatekinto, de manapsag hanyatlo kiadora, ellenben probaljunk csak meg mondani olyat, amelyik legalabb 5 eves, es meg ma is ugyanugy szarnyal, mint a kezdetekkor. En szemely szerint egyelore meg nem sorolom a lefele ivelo kiadok koze az Ultimae-t, ahhoz meg tobbet kene rontaniuk a kihozott zeneken. Ami meg eszembe jutott a kiado zenei palettajaval, es annak minosegevel kapcsolatban, az az, hogy teljesen maskent elvezek kulonfele zeneket. Nagyon szeretem a nyugodt, hagyomanyanyosabb ambienteket is, de amikor ezek mennek, sosem fog el olyan euforikus erzes, mint Aes Dana, Solar Fields, vagy a CBL legszebb pillanatainak hallgatasakor. Emiatt pedig neha olyan erzesem tamad, mintha a kiado kevesbe jo zeneket jelentetne meg, pedig ez nem feltetlenul igy van. Ezzel csak en vagyok igy?

Ismeretlen_47371 2009.05.08. 14:12:52

A zenei hangzásvilág kitágítását szerintem nem kell túlzásba vinni. I Awake lemezére még azt mondtam, rendben van, mert tényleg beleillik a kiadó stílusába, még ha gyengébb is a többi kiadványnál, de Hol Baumann és James Murray lemezei szerintem már alapos melléfogások voltak - minőségi szempontból is. Ugyanezt tudom elmondani a Substansról. Szerintem tartaniuk kéne azt a vonalat, amelyen elindultak, ehelyett egyre több kitérőt tesznek. Számomra eddig egyedül az EarthShine-féle morning trance-es kirándulás volt meggyőző, a többit indokolatlannak és gyengének érzem. Az Ultimae-n is azt látom, mint a legtöbb - nem csak ambient - kiadón: egyre inkább a mennyiségen van a hangsúly, nem pedig a minőségen.

Assaiki 2009.05.08. 17:39:19

Lehet hogy butasagot mondok, de nem lehet hogy csak feltek, hogy nem lesz mit kiadni? :) Ha megnezzuk a 2001-2005-ig terjedo megjelenesekben bovelkedo idoszakot, es osszehasonlitjuk az azt koveto evekkel, akkor csokkeno tendenciat latunk, ami a jol bevalt psychill lemezeket illeti.

Ismeretlen_47371 2009.05.08. 17:47:34

hm, hm, ezt észre sem vettem... ellenben az általános tendencia romlásával - nem csak az Ultimae házatáján.

saboteur · http://www.myspace.com/saboteur64 2009.08.04. 16:34:00

szerintem sincs semmi gond ezzel a kiadvannyal, meg ha annyira nem is az ultimae-ra jellemzo hangzast ut meg. ha mondjuk teszem azt, arra adnak a fejuket, hogy kiadnak egy bad sector lemezt, azt mellenyulasnak tekintenem, de a mostansag uralkodo allovizben az ambient kiadok tajan, igenis ertekelendo a substans. engem sok helyen kicsit emlekeztet a monolake-re... szimpatikus :)
süti beállítások módosítása