MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2013.08.20. 20:42

Rauelsson: Vora

Rauelsson: Vora

2013.08.20. 20:42 Moesko 3 komment

Rauelsson - Vora.jpgA Sonic Pieces idén nyárra is egy erős lemezt tartogatott. Rauelsson munkája nagy valószínűséggel már most biztos helyet foglalt magának az évvégi toplistákon.

Feszült várakozással tekintek a német Sonic Pieces kiadó minden egyes új lemezére. Greg Haines 2010-es opusa (Until the Point of Hushed Support) óta gyakorlatilag habzsolom az összes itt megjelenő kiadványt, melyek nem csupán a fület kényeztetik, de a szemet és az ujjbegyeket is, köszönhetően a rendkívül igényes kivitelezésű, hol kartonból, hol textilből előállított borítóknak (a készítés izgalmas folyamatáról egy werkfilmet is láthattok ezen a linken).

A kiadó legújabb munkáját a spanyol Rauelsson jegyzi, akinek eddigi munkásságát jó eséllyel senki nem ismeri. A fickó korábban egyszálgitáros balladák egyébként meglehetősen jó torkú hírvivője volt, valamint rögzített egy mérsékelten érdekes anyagot is Peter Broderick társaságában. A mostani Rauelsson-korong egyfajta tabula rasaként foglal helyet a lemezjátszóban, és a szerénynek induló felütés ellenére olyan erős belépőt prezentál, hogy jogosan merül fel a kérdés: ez a pali hol volt eddig?

Rauelsson.jpg
Valószínűleg kivárt. És milyen jól tette. A Vora ügyesen ötvözi a már kanonizált modern classical fogásokat és az egyedi kézjegyeket. Az, hogy a zongora kalapácsainak a folyamatos, tompa suhogása hangosabb, mint a húrok rezgése, nem kifejezetten újdonság, Goldmundnál vagy Nils Frahmnál már hallhattuk és meg is szerethettük ezt a technikát. Szintén ismerős lehet a sűrűn egymásra rétegzett, hosszan szálló hangtengerek akusztikus útón történő megszólalása: az, hogy a cselló, a hegedű és a gitár lazán kenterbe veri a legjobb looopgenerátorokat, már a Stars of the Lid, A Winged Victory for the Sullen és az Olan Mill óta közismert tény. Rauelsson ízletesen és ízlésesen, mindenféle hivalkodás nélkül, mintegy alapfelszereltségként alkalmazza ezeket a jól bejáratott trükköket, és magabiztos kézzel nyúl analóg és digitális megoldásokhoz egyaránt. A zongora és a vonósok mellett xilofon és Hang is része a repertoárnak, az igazán érdekes mégis az egyveleg maga.

Amikor ezt a cikket írom, kb. húsz fok van kint, és rendszertelen időközönként érkezik egy-egy szellő. Ha az ember egy helyben áll, libabőrös lesz tőle – kicsit fázni kezd, de még pont jóleső vacogással tud bámészkodni. Ha viszont mozgásban van, olyan, mintha a különböző erősségű széllökések felemelnék a földről, és repülni segítenék. Pontosan ilyen lemez a Vora. Légiessége frivol mediterrán temperamentumot sejtet (talán a tenger feletti napfelkeltét megfestő Fluvial a legjobb példa), egy-egy basszusa azonban olykor képes összepréselni a tüdőnket is (többek között a Split és a Parasol című remekművekben). Nekem mégis az Hourglass I nyitánya a kedvencem, ahol a masszívan hömpölygő vonósszekció egyszerre nagyon mély és nagyon szellős, és lehetetlen eldönteni, hogy a lélegzetünket akasztja el, vagy pont hogy frissességgel tölti fel minden porcikánkat.

Címkék: kritikák 2013 sonic pieces modern classical rauelsson

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr895468779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.08.20. 21:16:02

Most így elsőre a cikk jobbnak tűnik, mint a zene. Még érlelem a muzsikát.

JanDítě 2013.08.23. 09:05:52

ismét egy gyöngyszem.nagyon köszönöm!!!

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.08.23. 10:17:08

@Werewolfrulez: Mindenképp adj neki több kört. Úgy emlékszem, nálam harmadikra vagy negyedikre talált telibe, előtte túlságosan pörögtem az államvizsga miatt, aztán meg túl nagy volt a kánikula. :D

@JanDítě: Örülök, hogy osztozunk az élményben! :)
süti beállítások módosítása