MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2012.01.14. 12:00

Moesko: Narrow Still Motion

Moesko: Narrow Still Motion

2012.01.14. 12:00 Moesko 26 komment

Egyórás ambient összeállítás a téli mínuszok és a mozdulatlan tundra világából.

Ez a mix 2010 január első napjaiban lett kész. Rendkívül zord, fogcsikorgós hideg volt akkoriban, szinte semmi sem mozdult odakint. Mintha még a szél is megfagyott volna. A mozdulatlanságnak ez a szokatlan szépsége indította útjára a Narrow Still Motiont, mellyel meg akartam találni azt a hangzást, ahol dobok és különösebben hangsúlyos ritmusok már nem kísérik a számokat, de a lebegő (mozdulatlannak tűnő) loopokból mégis létrejön egy folyamatosan változó és tudatosan építkező zenei világ. Ennek megfelelően a szett egy napfényes bevezetővel indul, melyet lépésről lépésre vált fel egy felhősebb, majd kimondottan éjszakai hangzás, amelyből végül az utolsó néhány perc átvezet a deres hajnalba.

Az előadók között jól és kevésbé jól ismert művészek egyaránt találhatóak, közös bennük ugyanakkor, hogy mindnyájan egyedi és lenyűgöző módon fejezik ki a téli évszak hangulatát, annak jellegzetes képeit, és persze hangjait. Íme a tracklista:

Maitreya: Escent
Ishq: Aphrodite
Between Interval: Eden In Shadows
Opium: Heavy Dark Blue
Sola Translatio: Floating Energies
Irezumi: Endurance Five
Dario Antonelli: ZX-21 Part 1
Master Margherita: La Sublime
Irezumi: Endurance Six
36: Forever
Krill.minima: Submarine Poetry


LETÖLTÉS // DOWNLOAD

 

Köszönet a fotókért: Kac, Kaf
 

Címkék: 36 2010 opium mixek maitreya moesko dj set ishq krillminima between interval irezumi sola translatio dario antonelli master margherita

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr482992658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naive · http://naivetravel.blogspot.com 2010.01.10. 21:58:36

neeeee!!!!! közben örülök a mixnek, de ez szörnyű!

naive · http://naivetravel.blogspot.com 2010.01.10. 22:18:47

Talán pont egy éve, hogy rátaláltam a blogodra, és azóta szerettem bele az ambient zenébe is. Azt hiszem pont Irezumi - Endurance c. mesterműve fogott meg, és persze a hozzá fűzött jellemzésed. Az írásaid kíváncsivá tettek és teljesen eltalálták az egyes zenék hangulatát/mondanivalóját. Azóta keresem az effajta hatásokat a zenén kívül az évszakokban, a természetben, a tájban és a történelemben. Elszomorít, hogy (remélem csak egy darabig) nem lesz új bejegyzés. És ha már tényleg eldöntötted, hogy abbahagyod, legalább a podcastok maradjanak meg!

Mex 2010.01.12. 00:02:12

Hat ezt most kihagyom. Megvan az össze trekk.

Mex 2010.01.12. 00:06:14

ehh. Most latom a veget. egyebkent nem is kell reszletes, de pár nagyobb elöado uj lemezet meg lehetne emiliteni, csak épp nagy vonalakban. Inkabb olvasok sokrol keveset mint kevesröl sokat.

mr. vertigo · http://chocolatejesus.blog.hu/ 2010.01.13. 17:09:40

klassz mix, csak a rapidshare-rel ne kellett volna ennyit szarakodni :) egyébként mi történt, eluntad?

Ismeretlen_86563 2010.01.13. 21:08:03

-kellemes, hallgatós mix! mikor már újra érzel valamit hívogatót, mi már itt leszünk! minden jót!

matte 2010.01.14. 11:27:47

sic transit gloria mundi

ayad · http://ayadmusic.wordpress.com 2010.01.18. 14:34:23

köszönjük az eddigi munkásságodat, bro! nem volt hiábavaló. a mix tökéletesen tükrözi a telemet, a hangulatomat, az egész ambient műfaj lényegét...a fotók is gyönyörűek..

ayad · http://ayadmusic.wordpress.com 2010.01.18. 14:41:23

Mex: nekem is megvannak a trekkek, és? csináltál belőle mixet? szerintem megéri meghallgatnod...

sb · http://feelgood.freeblog.hu 2010.01.18. 18:20:35

en is szeretem ezt a blogot, ugyhogy csatlakozom a "remelem nemsokara ujra itt" csoporthoz.

Ismeretlen_47371 2010.01.18. 19:08:51

először is köszi a jó szavakat a mixhez, másodszor pedig folytatom majd nemsokára, de ehhez három dolog kell 1 éljem túl a vizsgaidőszakot (ennek valószínűsége egyáltalán nem olyan biztos, mint azt józan ésszel elgondolnátok), 2 egy kicsit legyetek aktívabbak, a kritikákat elsősorban ismertető jelleggel írom, viszont, mivel ez egy blog, szeretném, ha nem az egyoldalú kommunikáció határozná meg a hangulatot, hanem inkább a beszélgetés. elég kevés olyan (magyar) oldal van, ahol nemcsak olvasni lehet az ambient zenéről, hanem dumálni is lehet róla, jó lenne, ha ez egy ilyen oldal lenne 3 ki kell találnom, hogyan töltsek a 24 órából 24-et ébren, hogy mindenre jusson időm örülök, hogy vannak néhányan, akik fájlalnák, ha megszűnne a blog. Mex, ez sajnos nem a sokról keveset-oldal. ha elolvasod a fülszöveget, láthatod, hogy épp arra próbálok buzdítani mindenkit, hogy merjen egy kicsit elidőzni egy-egy lemezen, még akkor is, ha az nem kiemelkedő. sokról keveset írós blog és oldal elég szép számmal található, nem akarom gyarapítani ezt a tábort. ez nem leszólás, azok az oldalak is hasznosak, de annál nem többek. Naive, pont ez az, aminek a legjobban szoktam örülni: "Azóta keresem az effajta hatásokat a zenén kívül az évszakokban, a természetben, a tájban és a történelemben." - örülnék, ha meg is írnád a tapasztalataid. beszélgessünk.

Gergő 2010.01.19. 02:27:57

:( sajnálom viszont ott a moeskomusic@googlegroups ami jó dolog, csak még nem használjuk ki:) -nem vész el csak átalakul- ui.: vizsgaidőszak nem a világvége :) mindig az adott probléma tűnik a legnagyobnak, utólag csak nevetsz rajta. hajrá! G

mr. vertigo · http://chocolatejesus.blog.hu/ 2010.01.19. 10:19:39

Hát, abszolút átérzem a dolgot. Nagyjából ugyan ezeket érzem a közvetlen hangtér kapcsán, mint te. Kevés az idő, sok minden más mellett pedig fárasztó csinálni, s én is főleg azért hoztam létre, hogy az ismertetők, ajánlók stb. olvasgatása mellett azért főként társasági, kommunikatív élet alakuljon ki. De valahogy az emberek nem igazán szeretnek többet beszélni a zenéről, mintsem kicsit bővebben a tetszik-nemtetszik-kösziezkirály! dolog. Vagy csak nálunk nem. Mindenesetre szerintem fel a fejjel, ez egy elég egyedülálló, színvonalas blog, kár lenne érte.

Mex 2010.01.19. 12:04:59

miért mondod ezt, volt itt is, hogy kisebb bejegyzéseket kaptak az albumok. Én annak is örülök, ha egy-egy olyat elolvashatok..

Ismeretlen_47371 2010.01.19. 12:36:08

igazad van, én pedig félreérthetően fogalmaztam. elsősorban nem a mennyiségi vonatkozásra gondoltam, amikor azt mondtam, ez nem a sokról-keveset oldal. sokkal inkább arra értettem ezt, hogy a moeskomusic nem kifejezetten újdonság-orientált blog. természetesen minden héten megjelenik legalább egy féltucat olyan lemez, amelyről érdemes lenne írni, mégsem írok egyikről sem, ehelyett viszont gyakran egy ősrégi klasszikust hozok fel. és azért csinálom így, mert nekem másképp nem megy. volt már rá példa nem is egyszer, hogy egy kiadó lehozott egy olyan anyagot, amelyre már nagyon régóta vártam, és mikor először meghallgattam, képtelen voltam róla írni. és olyan is előfordult már, hogy végül egy ilyen korong feledésbe is merült, nem tértem már vissza hozzá (ilyen volt pl. a Hallucinogen in Dub Live, a negyedik Kuba, vagy az Elektrocell & Diagram páros The Last Snowflake című remeke). sok 'fontos' album tehát nem kap helyet itt. amiket viszont kiválasztok, azok többnyire mindig olyan munkák, melyekben érdemes megmártózni akkor is, ha nem épp ez a kedvenc stílusod vagy szerinted nem is olyan jó. azt pedig, hogy mindig ilyen albumokról legyen szó, fontosabbnak tartom, mint minden héten/hónapban naprakészségre törekedni - mert, mint mondtam, arra van nagyon sok más hasznos, és csak hasznos oldal.

Toolvid 2010.01.21. 14:29:46

majd sok sikert a folytatáshoz...érhetők az okok, az oldal meg informatív és fasza, szóval megéri majd várni rá...sajnálom, hogy egyoldalúak a zenei blogok úgy általában, de ez ne keserítsen senkit, csináljátok...(mondjuk relatíve könnyebben ugatok, minket sokan néznek és elég sokat szövegelnek is), sok hajrá meg minden...

JanDítě 2010.01.24. 21:10:12

én meg csak most találtam meg ezt a blogot, pedig hosszú idő óta hallgatok chill és ambient zenét. remélem tényleg csak pihensz, mindenesetre sokat fogok idejárni van azért mit olvasgatni. sok sikert a vizsgáidhoz....

Kaszi 2010.02.06. 15:21:12

Idézem a ma éjjeli Cinetrip-Ambient műsorhoz írt gondolataim. "Tegnap, ill. ma hajnalban, mikor hazajöttem (amolyan cinetripes időben) végighallgattam egy új, a közelmúltban elkészült mix albumot. 17 éve szenvedélyszerűen gyűjtöm és hallgatom az ambient zenét, megszámlálhatatlan sok válogatáslemezzel és keveréssel találkoztam. Nem akarok túlzásba esni, de ez az egyik legjobb. Abszolút dobogós. Moesko művéről van szó. Narrow still motion címmel állította össze. Tökéletes a keverés, technikailag is kiváló teljesítmény. Nincs semmi disszonáns hang, úgy összesimulnak a számok végén és kezdetén lévő hangok, hogy nem veszi észre az ember, mikor is fejeződik be és mikor kezdődik el a következő track. Ez lehetne az egyik buktatója egy mixnek. A másik: a hangulat, az érzések, képek ábrázolása zenei nyelven, amire ez a stílus született. Nos, itt egy induló magasztos számmal valahová a fellegekbe jut az ember, ötven-egynéhány percig ott marad, nézelődik, átadja magát egy csodás, bódító lebegésnek - eggyé válik a zenével - majd a végén finoman visszaérkezik a Földre. Ez a magasztosság, amit leginkább az első szám fejez ki, mindvégig megmarad az albumon. Anno, amikor az ambient stílusról írtam, megjegyeztem, hogy ez az a stílus, ami klasszikus, komolyzenei szintre emeli az elektronikus zenét. Hallgassátok meg ezt az albumot, és döntsétek el, igazam van-e. Ha ilyen korai órában még nem vagytok fenn, de mégis szeretnétek megismerni ezt a zenei összeállítást, menjetek fel Moesko weboldalára (a http://ambient.freeblog.hu/ címre), ahol kaptok útmutatást a letöltés lehetőségére. A borítókról nem szoktam írni, de itt néhány mondatben meg kell tennem, mert egyszerűen csodálatosak. Én is szeretek fényképezni, de ilyen képeket komponálni csak az tud, akinek Isten adta tehetsége van ehhez a művészethet. A képeket elnézve: ez a művészet. Tökéletesen kifejezik a zenéből áradó érzelmeket. Fentebb én más hangulatról írtam, de ha ez a mix egy olyan ember kezébe kerül, aki magányra, egyedüllétre vágyik, csak a téli táj szépségében akar gyönyörködni, a képek helyszínére juthat a zenei összeállítás segítségével. Az 1. képről eszembe jut egy mátrai szilveszter. Elég személyesek ezek az emlékek, itt most nem is írnék erről. Számomra az első szám teljesen kifejezi az akkori érzelmeim, ha éppen erre gondolok. egy másoik meghallgatás alkalmával mást is eszembe juttathat, lásd amit fentebb írtam. Ez egy olyan zenei élmény, ami felrepít egy magasabb dimenzióba. 2. kép. A facsemeték a ködben. Csemeték, akik még támogatásra szorulnak. Az élet folytatását jelképezik. Technikailag pedig a szöveg felette, tökéletes, mert szerintem kiegészíti a kép tartalmát. Olyan mintha jelképesen mutatná a fejlődést, meghosszabbítása a növényeknek. 3. kép. Itt is a szöveg, a betűk számomra a hideg táj feletti madarak vonulását jelképezik. Teljesen beleillenek így a szavak a természetbe. Két különálló dolog, mégis összeáll egy egységgé. Okos, ötletes és nagyon szép. Másodszori meghallgatásnál a Narrow still motion zenéjét hallgatva és a képeit nézegetve, erősen hajlik a depresszió irányába. Ha most éppen egy szakítás miatt szomorkodnék, tökéletesen kifejeznék az érzelmeim mind a zene, mind a képek. A fagyott táj akár a halált, az egyedüllétet is jelképezheti. A szomorúság egy-egy számban kézzelfogható. Az elmúlt kapcsolatok, az eltávozott barátok és hozzátartozók emlékeit juttatja eszembe a mix egy része (kb. a közepére jellemző leginkább a melankólia). A zenei szépség kifezése nagyon közel áll a szomorúság és a melankólia érzéseihez. Ez szerintem attól függ, milyen állapotban van az ember. Ha éppen kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatban él - valószínű a szépséget hallod ki a zenében és látod meg a képekben. Ha valamit, vagy valakit elveszítettél - végtelen bánatot. Vigyázni kell ezzel az albummal. Súlyos lelki problémákkal küszködő embereknek nem ajánlanám. Ritkán veszek már lemezt, de ha ezt valaha is kézzelfoghatóvá teszik, szívesen áldoznék rá. Úgy gondolom, ha ajándékba adnám valakinek, aki fogékony a szépségre, biztosan örömet lelne benne. Sikerült egy olyan összeállítást készítenie Moeskonak, amiben, ha végighallgatja az ember, a zene egy egésszé válik. Nincsenek benne bele nem illő részek, egyszerűen ez egy folyam, ami ugyan részekből áll, de szinte lehetetlen szétválasztani. Harmonikusan vannak összeillesztve és hangulatviláguk sem különbözik, hanem kiegészítik egymást. Ha kategorizálnom kell a zenei stílust, akkor egyértelműen deep ambient, csak vájtfülűek számára. Tízes skálán 10 pont jár neki."

Aythar · http://www.carlthomas.eoldal.hu 2010.02.07. 14:47:26

Kedves Moesko! Itt is csatlakozom Kaszihoz, csakúgy, mint azt a Cinetrip fórumában is tettem. Gratulálok az új mixhez! :)

Ismeretlen_47371 2010.02.09. 13:15:45

a hálás köszöneten kívül ehhez nem is szeretnék mást hozzáfűzni. :)

Németh Olivér 2010.02.20. 20:37:53

Szia! Tudnál segítene abban, hogy hogyan tölthetem le a mixeidet, mert a Rapid Share mindig túlterhelt? köszi előre is, Olivér

Ismeretlen_47371 2010.02.20. 20:59:09

Szia Olivér, A Rapidshare valóban gyakran elfárad, de reggel mindig friss. Próbáld meg, kérlek, 9:00 előtt is letölteni, nekem akkor mindig sikerül minden. Ha akkor sem sikerül, írj megint.

Ismeretlen_47371 2010.05.10. 08:30:11

Ezt a mixet ma töltötte le a századik ambientkedvelő. Köszönöm szépen.

GTJV82 2013.01.10. 16:40:36

Nem működik a link, pedig la akartam szedni. :(
Feltennéd újra?
THX!

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.01.12. 23:54:42

Köszönöm, hogy szóltál, hamarosan újból feltöltöm a tárhelyre. Addig is meg tudod hallgatni a Mixcloudon. :)
www.mixcloud.com/moesko/moesko-narrow-still-motion/

GTJV82 2013.01.13. 11:55:02

Már meghallgattam és nagyon tetszik, köszönöm. :)
Amúgy a többi mixnél is észrevettem, hogy a rapidshare-es linkek nem működnek sajnos.
süti beállítások módosítása