MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2011.09.06. 12:00

Puff Dragon: Sazanami

Puff Dragon: Sazanami

2011.09.06. 12:00 Moesko 6 komment

Egy régebbi, ám annál kiválóbb chillout lemezt veszünk elő az őszi idő közeledtével.

(Brief English review at the end.)

A Dakini Records 1998 óta szállítja a kivétel nélkül magas minőségű zen-downbeatet. Ha műfajspecifikusan állunk hozzá a kiadó diszkográfiájához, két főbb irányvonalat állapíthatunk meg: az egyiket nevezzük zen-ambientnek, a másikat zen-chilloutnak. A Sazanami az utóbbi kategóriába sorolható, vagyis olyan jellegű zenét takar, amely más chillout munkákhoz hasonlóan a jazz és a new age hagyományait ötvözi, s a "zen" szócskának megfelelően mindezt keleties hangulattal tölti fel.

A Sazanami nyolc darabja egyszerű, mégis jól működő logika mentén építi fel a kb. hetvenperces lemezt. A dinamikus nyitányt egy napfelkeltés jógagyakorlat követi, majd újabb adag adrenalin, aztán pihenés egy csésze tea mellett. Mindazonáltal nem kifejezetten nevezhető csapongónak az album, a különféle érzelmek tengerén tett hullámzás helyett ugyanis a kellemes kikapcsolódás, a pihentetés a fő irányvonal, melyet meglehetősen egységes hangulati kép mentén ér el a nyolc szám. Steve Good korábban trance zenészként dolgozott (Double Dragon művésznéven), a repetitív megoldások, a hullámzó loopok és határozott négynegyedek iránti lojalitását pedig itt sem hazudtolja meg.

Hosszas fejtegetés nélkül is világosan körvonalazható albummal van dolgunk. Ahogy más Dakini-kiadványok, úgy a Sazanami is gyönyörű, digipakos borítóval és professzionális masterelés után kerül a hallgató kezébe, mely méltó köntös egy igényes, nyugati és keleti zenehagyományokat ötvöző relaxációs kiadványhoz.

_______________
Belehallgathatsz és (most még) meg is veheted a Dakini Records honlapján.

°°°°°

Dakini Records is widely regarded as releasing high quality zen-downbeat music since 1998. In a genre specific point of view one can divide the label's discography into two main categories: zen-ambient and zen-chillout. Puff Dragon's Sazanami belongs to this latter one.

Sazanami contains eight brilliant tracks, and they set up a very clever logic in rhythm: a dynamic track is followed by a slower one, then another again with more tempo and so. In the aspect of mood Sazanami isn't a very passionate disc in the meaning of not crossing through all the emotions, no matter positive or negative. Every single track has a kind of the same, but definitely not boring feeling, a lazy and bright scent, and yet very hypnotizing. (Steve Good made some trance music before, and his orientation in repetitive music can be recognised pretty well here in mind-twisting, spiralling loops and effects, especially on Chinese Radio, Spacefunk and Shimmer.)

No need for long reviews, three simple words can precisely describe Puff Dragon's debut album: emotional, warm and smart. Therefore, Sazanami is a lovely and delightful work with top mastering and - as always - amazing cover artwork by Keiku (who also sings on Qi Gong!). One of Dakini's best releases, and one of the most intelligent chillout music.

Címkék: 2005 chillout kritikák dakini records makyo puff dragon psychedelic chillout

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr522992517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mex 2008.04.17. 09:49:55

Örülök ,h megemlíted.Nagyon jo album ,a 8. Shimmer (Liquid Lounge Version) örök kedvenc. Várom a köv. albumot. bye

agolon 2008.04.19. 18:16:47

Ez nagyon jo, kosz a tippet :).

Ismeretlen_38804 2008.04.23. 13:39:01

nálam a Qi Gong ment a legtöbbször

agolon 2008.04.24. 16:57:36

Izlesek es pofonok, itt a Chinese radio :D

Ismeretlen_47371 2008.04.24. 19:44:41

itt a Spacefunk és a Lava ;-)

pinyusz 2011.09.07. 12:57:59

Ezen az albumon minden szám egy gyöngyszem :)
Ha értékelni kellene: 10/10
Legtöbbször Skin As Soft (Soft As Silk Remix) vettem elő. Nem tudom hogy készül e új album de ha csak megközelíteni tudná ezt a szintet akkor már mindenki boldog lenne :)
Sazanami albumon kívül van még pár említésre méltó alkotása a mesternek:
"Born 2B Wild (Imploding Belly Dancer Mix)"
és a "Synpathetic Resonance".
süti beállítások módosítása