MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2011.05.30. 23:35

Pjusk: Sval

Pjusk: Sval

2011.05.30. 23:35 Moesko 7 komment

Ez egy ízig-vérig téli lemez. Didergős hőmérséklettel, sivár és mozdulatlan tájképekkel, néma hóeséssel és csalóka napfénnyel. A kesztyűt és a sálat jobb már most, az elején elővenni.

Vessünk egy pillantást az alábbi előadókra: Biosphere, Erik Wøllo, Circular, Between Interval, Ooze, Yagya, Stafrænn Hákon, Carbon Based Lifeforms, Sync24, Ólafur Arnalds... ennyi egyelőre elég. Mi a közös bennük? Amellett persze, hogy mindegyikük Midász királyként képes hozzányúlni tulajdonképpen akármihez. Nos: mindnyájan skandináv előadók, és nemcsak hogy azok, de földrajzi elhelyezkedésük a zenéjük egyik legfőbb inspirációs forrása, maga a zene pedig ennélfogva a környezetük érzékletes leképzése.

Az, hogy a fentebb megkezdett lista a Jostein Dahl Gjelsvik és Rune Andre Sagevik alkotta Pjusk duóval bővülhetett, az egyik legjobb dolog, ami az utóbbi években az ambient műfajban történt. Jóllehet, már korábban is megtörténhetett volna: először a Circular duó keretein belül, melynek egyik felét Jostein Dahl Gjelsvik alkotja, majd aztán a Pjusk 2007-es kiadványával (Sart). Ez utóbbi azonban még nem tudta levetkőzni az önazonosság kereséséből származó műfaji egyenletlenséget és csapongó minőségi színvonalat. A Sart ettől függetlenül már kezdőlépésként is nagyon érdekes munka volt, de inkább csak katalógusként funkcionált, egy gyűjteményként, mely mind a hallgatót, mind a zenészeket felkészítette a folytatásra. Három évet kellett várni a Svalra. Ha most azt mondanám, ez a három év csodákra volt képes, azt sugallnám, hogy a Sart alapvetően közepes munka volt. Pedig ez nem igaz. Pont arról van szó, hogy egy kiforratlan, de viszonylag erős kezdet után jött a nagy lépés, az így kapott eredmény tehát több mint lélegzetelállító.

A 'sval' szócska norvégul hideget jelent. E köré a szó köré épül fel a tizenkét számból álló, megszakítások nélküli album. A hatvannégy perces játékidő alatt pedig ezúttal nem csupán egy részletes katalógusát kapjuk a skandináv éghajlatnak és természetnek. A Pjusk egyenesen a mesésen zord vidékekre teleportálja a hallgatót, azon belül pedig végigkalauzolja az enyhébb óceáni éghajlattól kezdve a hűvös, szeles lankákon át a rideg hegyormokig. Ez utóbbi határozza meg az album első felét. A hangokat, a fényeket, a szagokat itt mind elnyeli a hó és a sötétség. A borongós loopok panorámaszerűen vezetik a tekintetet, az időnként helyet kapó ütemek pedig ingatag ritmust diktálnak. Érdemes figyelni a második számot: a meglehetősen visszafogott ritmus úgy olvad bele a többi hang környezetébe, hogy a hóban ropogó léptek egyszerre érdes és simogató hangját imitálja.

Nem sokkal világosabb a lemez második fele sem, de a hetedik-nyolcadik számban felcsendülő énekfoszlány valamelyest a fekete-kék felhők mögül előbújni próbáló nap fényére emlékeztet. A Skumring szó szerint is megidézi ezt a jelenséget: a szó magyarul alkonyatot jelent. A szám felépítése mesteri: hol éles, hol tompa, visszhangszerű kopogások határolják a tájat, a háttérben pedig egy mélyen gyűrűző hangfolyam áramlik - mintha csak a felhők vonulnának komótos kényelemmel az égbolton. A hangfolyam időnként erősödik, majd újra elgyengül, eközben pedig zongoradallam és más apró zörejek kúsznak elő. A távolból bódító fuvolaszó közeleg. Ahogy egyre több fénysugár tud áthatolni a vastag felhőkön, úgy kerül megvilágítás alá a táj egyre több részlete. A szám eleje óta kitartóan jelenlevő kopogások - mintha csak egy távoli erdőből szűrődnének ide. A ritmusukat felveszi a szél is, és szabályos időközönként végigsöpör a hófödte tájon. A skandináv alkonyat: a nap fakósárga sugarai még utoljára megvilágítják ezt a furcsán eleven tájat, mielőtt végleg leszáll az éjszaka. A lemez első feléhez képest ugyanakkor itt már nem a koromsötét éjszaka uralja a terepet. A telihold fényárba önti a sík tisztásokon elterülő hótakarókat, a téli égbolt tengernyi csillagát pedig az aurora borealis zöldespiros és lila csóvái karolják körbe. A különböző forrásokból útnak induló fénysugarak keresztezik egymást, a hó pedig - mint az egyetlen biztos pont a tájban - időnként újra esni kezd.

Az album hihetetlenül erős képiessége a skandináv művészet egyik legáltalánosabb ismérvével magyarázható: rendkívül aprólékos, pontos. A nüansznyi részletek sokasága nem falra akasztható tájképként elevenedik meg - közvetlenül az érzékszerveinkre hat. A hókristály lustán landol a kézfej száraz, vörös felületén, majd fokozatosan haladva a középpont felé egyenletes olvadásnak indul. Finom szúrás érzetét hagyja maga után. Helyére egy újabb pehely hullik. Lenyalva enyhén édes ízt érezni. A kézfejen még látszik a nyál nyoma: a szürkébe tartó napfény valamivel erősebben tükröződik rajta, mint a bőr mattszerű felületén. A hó íze, az illata... Alapvetően ez határozza meg a duó második lemezének a világát.


A norvég nyelvű számcímek magyar megfelelői:
1. Valldal = a norvég Norddal városában található völgy; 2. Sus = sűvítés; 3. Juv = szakadék; 4. Byge = zápor; 5. Demring = szürkület; 6. Skygge = árnyék; 7. Dis = pára; 8. Skumring = alkonyat; 9. Glimt = villanás; 10. Vidde = kopár fennsík; 11. Skodde = köd; 12. Dunkel = sötét.
A Pjusk jelentése: kóc (hajban). A Sart jelentése: törékeny. A Sval jelentése: hideg.

Címkék: kritikák 2010 12k circular pjusk skandináv ambient

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr482992726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezerve 2011.05.31. 12:17:54

Klassz ajánló. Belehallgattam a zenébe is, és nagyon érdekes anyagnak tűnik. Este megismerkedem vele.

Ismeretlen_47371 2011.06.05. 10:45:15

Hogy sikerült az első randi?

ezerve · http://kozvetlenhangter.blogspot.com/ 2011.06.05. 20:37:32

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Remek album, idejét sem tudom, mikor hallottam ilyen jó téli anyagot. Fura ezt a szót használni, de izgalmas volt. Nem csak ez a snassz rideg és unalmas folyam, hanem tele apró elemekkel. Sokkal inkább értelmet is nyertek ezek a kiemelt, nagyon jellemző címszavas címek. Jó öltet volt lefordítani őket, dobott az élményen, hogy már tudtam.

Ismeretlen_47371 2011.06.05. 22:44:34

Számomra is dobott, hogy végre tudtam használni a nyelvet. :)) Idén egyébként új lemez várható a duótól, ezúttal a Glacial Movements gondozásában.

Ezerve · http://kozvetlenhangter.blogspot.com/ 2011.06.06. 18:11:03

És a blog átalakulása mikorra várható?

Ismeretlen_47371 2011.06.06. 18:29:27

Elvileg most már tényleg csak pár nap, sajnos jóval többet csúsztunk, mint gondoltam, de nem tudom pontosan, mert az új oldal formázását nem én csinálom. Viszont így legalább jól össze lesz rakva, ellentétben ezzel. :)

GTJV82 2013.01.23. 22:55:55

Örök hálám ezért az ismertetőért! Előtte nem hallottam Pjusk lemezt még, de ez azóta is nagy kedvenc, leírhatatlanul szép!
süti beállítások módosítása