MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2010.08.15. 17:32

VA: Chasing The Third

VA: Chasing The Third

2010.08.15. 17:32 Moesko 3 komment

A minap igencsak lelkendező kritikát olvastam a Psyreviewson egy számomra teljesen ismeretlen kiadó válogatáslemezéről, a Chasing The Thirdről. Valószínűleg az átlagosnál jobb hangulatban talált meg mind a recenzió, mind a nem sokkal utána meghallgatott lemez. Az első kör után megfordult a fejemben, hogy nem is írok róla külön, hiszen teljes mértékben egyet tudok érteni: a zene király, a kiadó pedig tán a legigazságtalanabbul mellőzött az összes sorstársa között.

A második próbálkozás után még ez utóbbi állítással egyet is tudtam érteni, az újabb kóstolgatások azonban már ezt is megkérdőjelezték. Mert hát nem egy nagy album a Chasing The Third. Nincsenek rajta nagy nevek (bár a nyitó darabot jegyző Grey Area fontosnak volt mondható az ezredforduló környékén). Nincsenek rajta nagy pillanatok. Sem pedig nagy rejtélyek. Ez egy csendes, normális album. Olyan, hogy beteszed az ebéd utáni kávézós-füstölős sziesztához, és szabadon lazulgatsz rá. De ennél nem több. És helyenként még ennyi se.

Először ezekkel kezdem, amik még ennyik se: van néhány darab a lemezen, amelyek - ahogy az már megszokott - feszítővassal akarnak nekimenni a fincsi duboknak. Ezek pedig nem mindig jók, sőt általában nem jók. Pedig én nyitott vagyok a feszítővasas megoldásra, és ezért sem értek egyet a Psyreviews kritikusával, aki az egyébiránt magasztaló kritikájában több mint egy egész bekezdést szentel annak, hogy a Kukan Dub Lagan néven zenélő Italy Bergert alázza. A Kukan Dub Lagan, meg kell hagyni, tényleg nem egy könnyen hallgatható zene, és több esetben idegesítő, mint ügyes, de itt véletlenül pont az utóbbi kategória kerül fölénybe. Főleg az indítás trükkös, és ugyan utána már nem lép tovább a szám építkezése egy primitív szintnél, az élvezhetőség mindvégig megmarad.

Ugyanez igaz az ezt megelőző két számra, melyek nagyjából ugyanezt a minőséget képviselik másféle hangnemben. Nem kifejezetten rosszak, de inkább rosszak, mint jók, és a három szám egymás után már egészen kezdi elvenni az ember kedvét, pláne így, a lemez közepén. Ráadásul egy viszonylag jótékony hatású gyógyír (Kalabi) után ismét előkerül a feszítővas, ami ezúttal már tényleg kifejezetten rosszat eredményez. Ízlések és pofonok, persze, de a Psyreviews által dicsőített Son Of A Hermitnek, még ha jó is, biztos, hogy nem ezen a válogatáson van a helye.

Merthogy ez egy nagyon kellemes, napfényes és fülledt hangulatot megcélzó gyűjtemény, az első négy szám alapján legalábbis mindenképpen az. Utána viszont leereszt, pedig próbálja tartani ugyanezt a temperamentumot. Csak nem megy neki, teret enged az esőfelhőknek (meg a feszítővasnak), és ez a sokszínű kavalkád inkább zagyvaságban végződik. Amit egy válogatásalbumban oly gyakran lehet kifogásolni: nincs hangulati íve az egymásutániságnak, nincs koncepció, és a műfajt leszámítva talán még egységesség sincs. Ha a Chasing The Third a dub sokoldalúságát akarta bemutatni, akkor azt egészen ügyesen tette meg, de ez még nem mentesíti a felépítettség hiánya alól.

Nagyon leszólni persze nem lehet, és nem is kell ezt a dubcsokrot, főleg, hogy a 13 számnak több mint a fele nagyon kellemesen, és főleg egymással beszélgetve nagyon baráti hangnemben szólal meg. A nyitó kvartett és a záró trió, kézenfogva a Kalabi-darabbal már majdnem baráti kört tud alkotni. Ez a kör nem teljes, de nagyon kevés láncszem hiányzik csak. És akkor néhányan meg feszítővassal jönnek?!

Kiadó: Mighty Fat Records
Megjelenés ideje: 2007. ősz
Műfaj: dub, reggae, downtempo

1. Grey Area: Swing 44
2. The Nun Project: Sofa Theory
3. Laroz Featuring Daddy Colonel: Until
4. Skizzo Franick Feat. Noah Reen: World Is On Fire (Omegaman's Peas And Carrots Remix)
5. The Okada Supersound: Dub That Reason
6. New Wave Featuring Pato Banton: King's Step
7. Kukan Dub Lagan: Tristano Beat
8. Kalabi: Tommy Two Pints
9. Jellybass: Odd Socks
10. The Nebyduelic Sound Meets Professor Yaffle: Son Of A Hermit
11. The Nun Project: Jerusalem Dub
12. The Nomad: Cific Dub
13. Flashbaxx: Lights Off (Dub Edit)


_______________
Az idézett kritika itt olvasható el: Psyreviews.
A lemezt kóstolni, illetve megrendelni itt lehet: Mighty Fat Records.

Címkék: 2007 kritikák noah grey area daddy colonel flashbaxx jellybass kalabi kukan dub lagan laroz mighty fat records new wave feat pato banton omegaman professor yaffle reen skizzo franick the nebyduelic sound the nomad the nun project the okada supersound

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr752992693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agolon 2010.08.16. 08:37:48

A kukan dub laganrol en sem tudom soha eldonteni, hogy jo, vagy egy rakas szar.

Mex 2010.08.16. 23:27:15

agolon : Hallgasd meg tőlük ezt a számot: Kukan Dub Lagan Feat. Lihi Hal - Stop The Wars :)

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu 2010.08.19. 17:42:37

A cyantum-os gmailetekre küldtem muzsikát.Remélem megkaptátok.További szép napot.
süti beállítások módosítása