MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2008.10.15. 18:03

Sunset Cafe 5 - EUthentic Gallery

Sunset Cafe 5 - EUthentic Gallery

2008.10.15. 18:03 Moesko 4 komment

Kiadó: Night People Productions
Megjelenés ideje: 2008 májusa
Műfaj: lounge, downtempo, trip-hop, acid jazz, folk

1. Intro
2. Goya Project: Lamento (Sunset version)
3. Fenomenon & Osiris: Calming Park (The Lushlife Project remix)
4. Zoohacker: Sentimental
5. Goulasch Exotica vs. The Lushlife Project: Keleti szél
6. Fatima Spar und Die Freedom Fries: Kibirli Ceviz (Jutasi & Fatsam remix)
7. Budapest Bár: Szívemben bomba van (Jutasi & Zoohacker remix)
8. Singas Project: The Senses From My Bed (Sunset version)
9. Pluto Project: Crystal Max
10. Máté Péter: Mondd, mért szeretsz Te mást? (Jutasi remix)
11. Andrew J. & Kaltenecker: Maharaja (Sunset version)
12. Mystical Plants feat. Stoika Melinda: Don't Stop
13. Savages: Lookin' For You (Sunset version)
14. Barabás Lőrinc Eklektric: Csak (Zoohacker Sunset remix)
15. The Lushlife Project: Plastic Birds Part 2.
16. Urban Noises feat. Jackie Orszáczky: Annyi bánat a szívemben

Ötödik részéhez érkezett a magyar elit chillréteg alkotóművészek munkáit felvonultató válogatássorozat, a Sunset Cafe. Az eddigi darabok minősége véleményem szerint mindig hagyott némi kívánnivalót maga után, az ötödiket végighallgatva azonban bátran kijelenthető: végre ez a sorozat is megérett arra, hogy a legjobb downtempo számok gyűjteményeként emlegessük.
A Lushlife Project egyik motorja, Pilisi Konrád, illetve a Sunset Cafe megalapítója, Jutasi Tamás szelektálta lemez a megszokottaknál nagyobb hangsúlyt helyez a magyar etnikumra (legalábbis arra, ami maradt belőle). Alapelve, hogy a népzenei hagyományokat (is) alapul véve kívánja a hallgatók fülébe csempészni a kellemes lounge ütemeket, ez a folklorisztikus chillout pedig - modern köntösben tálalva - olyan emberekhez is eljuthat, akik egyébként nem kimondottan mutatnak érdeklődést a magyar zenehagyományok iránt (mint például szerénységem). Mielőtt mindenki egy Anima: Gipsy Sound Clash vagy Balkan Fanatik-féle ethno-electro zenére számítana, gyorsan megjegyezném, itt a domináns szerepet a modern, nyüzsgő városi légkör inspirálta downtempo adja.
Rövid bevezető után az itt debütáló Goya Projecttel indulunk útnak Budapest utcáin. Dr. Barkó Judit népzenére emlékeztető vokálja kellőképp megadja az előttünk álló bő egyóra alaphangulatát, kiváló trip-hop aláfestés kíséretében, persze. Az album egyetlen nem-magyar előadójával haladunk tovább. A svájci duó egyik darabjának magyar újraértelmezését hallhatjuk, a kiváló remix a Lushlife Project munkája, akik már Budapest Eskimos című nagylemezükkel kellőképp bebiztosították magukat nemcsak a hazai, de a külföldi lounge zene szcénájában is.
Az album mastering-tevékenységeit magára vállaló Palásti Kovács Zoltán a soron következő alkotó, aki Zoohacker néven már ismerős lehet a korábbi Sunset Cafe- illetve a Future Sound Of Budapest-lemezekről.
A kellemes, viszonylag folkmentes downtempók után ismét a gyökerekhez nyúlunk vissza Konrád új projectje, a Goulasch Exotica kapcsán. Érdekes, modern és hagyományos tradíciók egyvelege a Keleti szél, az ezt követő Fatima Spar-szám viszont szerény véleményem szerint kibírhatatlan, a Szívemben bomba van pedig egyenesen röhejes, igazán sajnálom, hogy ez a két darab is helyet kapott a Sunset Cafe ötödik epizódján, ugyanis nélkülük elmondható lenne, hogy egy tökéletes válogatáslemez született. Főleg, ha az ötös számmal tökéletes harmóniában álló nyolcas trackkel megyünk tovább, érezzük leginkább, mennyire zavaró az a két mélypont.
Sebaj. A Singas Project nemrég debütált a Café del Mar egyik darabján, most pedig egy hasonlóan igényes lemezen folytatja tovább. A Berger Dalma-Csernák Zoltán-Szabó Kornél alkotta triónak egy ilyen start után teljességel oka van reménykedni a most megjelent nagylemez, a Yolife sikerében. Bolondos-jazzes darabjukat a hazai esszenciának bátran nevezhető Pluto Project követi, akiknek Family Business című korongjukkal egyszer már sikerült nagyot dobniuk (nem mellesleg a Balogh Gyula-Kis Gábor páros második nagylemeze, a One Dirt most jelent meg a Chameleon Records gondozásában!). Crystal Max című munkájuk az album egyik fénypontja, rendkívül könnyed, álmodozó fuvolajátéka, bossanovás beütése minden nagyvárosi chillert ellazít.
Egy igazi különlegességgel megyünk tovább. Máté Péter neve kapcsán magyar embernek aligha jut eszébe a modern elektronikus zene és azon belül is a chillout szó, Jutasi azonban gondolt egyet, és egy kalap alá vonta a kettőt. A Mondd, mért szeretsz Te mást? elsőként tán furcsának hat majd, főleg azok körében, akik a feltehetőleg rongyosra játszott eredetit ismerték, többszöri hallgatás után azonban könnyű lesz megbarátkozni ezzel a remek interpretációval.
A 11. számtól kezdve - kinek sajnos, kinek szerencsére - háttérbe szorul az eddig sem túlzottan előtérbe furakodó folk-jelleg, és a modern ütemek veszik át az uralmat. Funkys pörgéssel nyitja a lemez utolsó harmadát Andrew J. & Kaltenecker, egy szintén funkys, de kellemesen soulous-jazzes darab követi ezt, Kürtössy Nándor pedig a valamelyest komolyabb acid jazzt szólaltatja meg. A Barabás Lőrinc Eklektricről korábban már írtam, a Zoohacker-feldolgozás tulajdonképpen nem sokat változtat a Csak című szerzeményen, valamelyest "sunsetesíti", vagyis lágyabbá teszi. Ismét szembetalálkozunk a Lushlife Projecttel egy laza levezető erejéig, majd egy elvontabb, kísérletezgetőbb jazz-finomsággal zárjuk a pesti sétát.

A Sunset Cafe 5 nemcsak eddigi legjobb tracklistája miatt figyelemre méltó, de említést érdemel a SundS Creative borítóterve, illetve Radóczy Bálint fotói, melyeket a belső bookletben csodálhatunk meg.
Személy szerint örülnék, ha ez a lemez minél több emberhez jutna el, afféle helyzetjelentést ad ugyanis napjaink igényesebb zenei közízlésről, bebizonyítván, hogy a populárisabb tónusokban is lehet igazán maradandót alkotni. A célközönség természetesen a radiocafés réteg, de zenei orientáltságtól függetlenül bárkit ellazíthat egy kávé vagy egy villamosút erejéig.

10/9

Címkék: 2008 máté péter konrád barabás lőrinc eklektric budapest bár goulasch exotica pluto project singas project savages jutasi magyar hungarian zoohacker andrew j kaltenecker fatima spar und die freedom fries fenomenon osiris goya project jackie orszáczky mystical plants stoika melinda sunset cafe the lushlife project urban noises

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr482992574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_18463 2008.10.18. 15:55:22

Nekem a sunset cafe 1.0 volt az egyik legmeghatározóbb lemez annak idején, az összes házibulin arra dőltünk el a végén. A második rész viszont már felejthetőbb volt ugyanazért, ami a harmadik válogatás gyengesége is volt: meglepetésszerűen beválogatnak elviselehetetlenül egyszerű, primitív számokat a mesterművek közé (ilyen például a 3. részen a Fatty Bread-féle King Of Playa – múúzikáá nóóó ágressszijá, félelmetes...). A leírásod alapján itt is ugyanez a defekt, dehát semmi nem lehet tökéletes!:) Sajnos a negyedik részhez nem sikerült hozzájutnom, az ötödiket se könnyű beszerezni, tudsz segíteni esetleg?:) (Küldök mailt) OFF: november 14én Merlinben játszik a Club Des Belugas a Deep születésnapján, jelképes 1000 ftért. Asszem mindenkinek ott a helye!

Ismeretlen_47371 2008.10.18. 17:13:12

írtam e-mailt. valóban, itt is beúszik két elviselhetetlen szám, de szerencsére egymás után, így egyetlen gomb megnyomásával kikübszöbölhető ez a szépséghiba. egyébként nagyon jó album, szerintem, a Sunset Cafe 5 hú, köszi az infót a Club Des Belugas-ról, tök jó lenne elmenni (arra is)

Tom 2008.12.05. 11:46:18

Jozeffel egyetemben nekem is az 1.0 volt az egyik kedvenc válogatásom. Asszem itt ismertem meg a Cas!o-t, ami azóta is meghatározó együttes számomra. Sajnos a 4., 5. nekem sincs meg, kaphatnék egy mailt én is?

Tom 2008.12.05. 11:47:33

ez lemaradt: nemart@index.hu thx
süti beállítások módosítása