MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2008.01.14. 21:51

Evan Bartholomew: Caverns Of Time

Evan Bartholomew: Caverns Of Time

2008.01.14. 21:51 Moesko 4 komment

Kiadó: Somnia
Megjelenés ideje: 2007. november 16.
Műfaj: dark ambient, floating ambient
Kulcsszavak: sötétség, hidegség, világűr, antiutópia
Szerintem: 10/10

1. We Set Out Into The Caverns Of Time (17:42)
2. Leaving Behind Ourselves (9:52)
3. Leaving Behind Our Memories (11:49)
4. Elusive And Effervescent Is Our Destination (13:00)
5. Descending Deeper In Search Of The Timeless (8:56)
6. Reborn, We Flucate And Fade (10:40)

Evan Bartholomew neve valószínűleg nem cseng túl ismerősen, bár a helyzet nyilván más, ha a Bluetech vagy az Evan Marc alteregót említem. Míg előbbi egy IDM-ambient-, addig utóbbi a progressive house-project, mögöttük pedig nem más áll, mint Evan Bartholomew, aki saját nevén adta ki legújabb albumát. A stílus ezúttal az igazán mély, nem éppen könnyen fogyasztható, de annál nagyobb élményt nyújtó ambient.
A hat igen hosszú utazást felvonultató albumot megjelenése óta meghallgatom időnként. Bevallom őszintén, először egyáltalán nem tetszett. Első alkalommal a nyitó számot is alig tudtam végigdekkolni, a többinek már neki sem kezdtem. Félretettem, és szépen meg is feledkeztem róla. Aztán egyik nap, mikor igazán kemény hideg volt az utcákon, és én hazaértem csontig átfagyva az üres szobámba, és teljesen egyedül voltam, és minden más jobban szerettem volna, minthogy ott és akkor jelen legyek az engem körülvevő világ teljes tudatában - na szóval ekkor betettem ezt az albumot. És nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy bő órára tényleg eljuthattam teljesen más helyekre.
Evan zenéje bőven túlmutat a professzionalizmuson: olyan kegyetlenül mély, a lélek legrejtettebb zugaiban kalandozó álmot szolgáltat, amit eddig - legalábbis számomra - még senki más, vagy csak igazán kevese voltak képesek.
Lévén dark és floating ambient keverékéről van szó, dob és ritmus egyáltalán nincs a számokban. Igazán hosszan elnyújtott loopok, mély tónusok, időnkénti felcsillanások viszik a hallgatót egy egészen távoli galaxisba. Az erős lebegősség ellenére a Caverns Of Time mindvégig fenntartja az érdeklődést, egyszer sem fordul unalomba a lemez az elsőtől az utolsó percig mozgásban tartja a belső mozit.
Azt nem állítom, hogy a hét bármelyik napján előveheti, és könnyedén végigfuthat rajta az ember. Alkalmi album.
Akkor viszont semmi másra nem fogsz vágyni.

Hasonló albumok:
Aarktica: No Solace In Sleep
Maitreya: .74
Pete Namlook: Season Greetings sorozata
a Tangerine Dreamnek is voltak hasonló anyagai (Alpha Centauri, Atem, Rubycon, Green Desert, Phaedra)

...és Garganell is biztosan ajánl még párat, ha szépen megkérjük. :)


A 777 darabszámra limitált lemezt még nem késő megrendelni!
-
SaikoSounds
-
Somnia

Címkék: 2007 evan bartholomew somnia

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr202992475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K. 2008.01.15. 15:57:02

K.O. Nagyon lebegős, pont ilyet kerestem most. Kössz a tippet. Üdv.

Ismeretlen_47371 2008.01.16. 21:09:10

Mostanában valahogy nekem is ezek a mélyebb dolgok fekszenek. Szívesen, máskor is.

garganell 2008.01.17. 08:30:18

Nekem tőle a legújabb Borderlands lemezéhez volt szerencsém, ami igencsak tetszik. Nagyon változatos hangzású és intenziv fajtája ez az ambientnek. A Caverns Of Time-t a májspéjsz-én (http://www.myspace.com/evanbartholomewmusic) hallgatva egy letölthető számból nem igen lehet megitélni, de a Leaving Behind Our Memories szám tényleg nagyon minimalista és mély, nekem szintén nagyon bejön. HA megszerzem valahol az egészet, majd nyilatkozom:-) Ajánlani pedig a klasszikus ambientelőadókat tudom, akik szintén az ambient eme tiszta és minimalista formáját produkálják (B. Eno, Steve Roach, Vidna Obmana stb.). Az viszont az igazság, hogy nyomasztóan sok az effajta projekt. Rengeteg elektronikával, metállal stb. foglalkozó zenésznek van valami ambient-mellékprojektje, amelyekből naponta kerülnek lemezek a piacra. Néha elég nehéz megtalálni köztük az igazit, de megéri keresgélni.

Ismeretlen_38804 2008.01.23. 21:02:22

érdekes pont akkor ajánlottad, mikor rátaláltam magam is. nekem bejön.
süti beállítások módosítása