MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2011.07.22. 10:22

Ease Division 4

Ease Division 4

2011.07.22. 10:22 Moesko Szólj hozzá!

Az Ease Division első három része skandináv psychill-munkák gyűjteménye volt. A műfaji fókuszpont a negyedik epizódon is változatlan, a földrajzi egységesség helyét viszont a sokszínűség vette át.

Az Ease Division-sorozatot a svéd Spiral Trax kiadó bocsátotta útjára még 2002-ben. Ahogy sok más trance kuckó (pl. YSE, Spirit Zone), úgy a Spiral Trax is inkább a 120 bpm feletti kiadványokra specializálódott, időnként azonban mérsékelték a tempót, és meglepően erős, igényes downbeat gyűjteményeket prezentáltak a révületben megfáradt hallgatóság számára. A kétezres évek talán legnívósabb sorozatát a már említett Spirit Zone jegyzi: a Global Psychedelic Chill Out négyrészes, két-kétlemezes antológia nem csupán az ezredforduló környéki psychill-szcéna aktuális helyzetéről és fontosabb képviselőiről adott áttekintést, de egyúttal időtálló relaxációs anyagot hozott létre.

Hasonlóan fontos válogatássorozatnak indult a svéd Ease Division is, mely voltaképpen ugyanazt tűzte ki célul, mint a német kiadó, csak ráadásként még azt is magára vállalta, hogy a psychill műfaj egy lokalizált szegmensébe, nevezetesen a skandináv psychedelic chilloutba nyújt bepillantást. Az első két fejezet ezt a feladatot egyformán magas színvonalon teljesítette. A Healer és 12 Moons néven alkotó Michael Andresen által szelektált lemezek a kiváló borítótól kezdve az előadók impozáns felhozatalán át a lemez átgondolt szerkezetéig minden szempontból maxpontos minőséget hoztak létre. 2003 után aztán egy hosszabb szünet következett, majd 2008-ban újabb lemezzel jelentkezett az Ease Division-sorozat. Michael Andresen posztját a skandináv downbeat piac aktuális üdvöskéje, Magnus Birgersson (Solar Fields) vette át. De változott az eredeti célkitűzés is: a "downbeat grooves from the Scandinavian shores" helyett csak simán "downbeat grooves from tranquil shores" lett. Ettől függetlenül továbbra is Skandinávia volt a főszereplő, a tizenegy előadó egyaránt Észak-Európából és Észak-Európáról zengett néhány nyugis taktust.

A negyedik Ease Division műfaji fókuszpontja ugyan változatlan, a földrajzi egységesség helyét viszont a sokszínűség vette át, ami viszont nem csupán lokális, de stilisztikai (és sajnos minőségbeli) változatosságot is eredményezett. Ezúttal is egy psychill-gyűjteményt, méghozzá egy viszonylag jól összerakott psychill-gyűjteményt tartunk a kezünkben, és ennek 2011-ben már önmagában is örülni kell. Annak már kevésbé, hogy ez a válogatás azt az Ease Division nevet viseli, amelynek az előző részek a magas színvonal mellett a skandináv térség képviseletét is magukének mondhatták. Az Ease Division 4-on mindössze három skandináv előadó (Vonoom, Krusseldorf, Illuminus) kapott helyet. Ezt már a borító hátoldala is jelzi, így aztán nem is érdemes olyan elvárásokkal hozzáállni az új Ease Divisionhöz, mint az első háromhoz.

Hagyományos psychill-gyűjteménynek ez a kiadvány meglehetősen átlagos. Meggyőző az első három szám általi nyitány: Vonoom kellemes downtempóját a bolgár Kliment követi, akinek tehetségéről a 2009-es Perpetual Ritual című lemezen már meggyőződhettünk. A soron következő Krusseldorf alteregó mögött az a Simon Heath áll, akit Atrium Carceri néven valószínűleg jóval többen ismernek a darkambient-rajongók köréből. Jelen szerzeménye leginkább egy Bluetech-koppincs, de annak nem rossz. 

Egészen idáig viszonylag egységes hangzásvilág jellemzi a korongot. Enyhén IDM-beütésű, hűvös, de kellemes darabok kísérnek minket azokon a bizonyos "tranquil field"-eken. (Lábjegyzet: talán az sem véletlen, hogy a "shore" szócska "field"-re változott, rímelve arra, hogy az esős-vizes-hűvös hangulatú szerzemények helyét is a keményebb számok vették át.) A stílus- és minőségbeli váltás a görög Escape Velocityvel és a duó teljesen érdektelen, középszerű munkájával érkezik, amit a német SiebZehn próbál korrigálni (leginkább azzal, hogy ő is Bluetechet játszik). A svéd Illuminusnak még sikerül sokat javítania az összképen, az utolsó három szerzemény azonban már nem csupán érdektelen, de unalmas és gyenge is. A mélypontot szokás szerint Kukan dUb Lagan jegyzi, aki ezúttal is az albumról leginkább kilógó előadó posztját töltheti be.

Az Ease Division 4 közepesen erős gyűjtemény, melyet nyugodtan elő lehet venni alkalmanként, megnyugodni tőle azonban nem könnyű. Az ügyesebb szerzeményeket látva pedig külön szívfájdalom, hogy a multikulti győzött, hiszen a felhozatal egyes képviselőit hallva egyértelmű, hogy van még muníció a skandináv psychillben, még akkor is, ha ez a speciális alműfaj az elsők között vesztette el a lendületét a psychedelic downbeat zene 2005 körül induló hanyatlásakor.


Tracklist:

1. Vonoom: Treebeard Speaks His Mind
2. Kliment: Melting Touch
3. Krusseldorf: The Last OCB
4. Escape Velocity: Minds Wide Awake
5. SiebZehn: Plasmaland
6. Illuminus: Purrts of Navarone
7. Kukan dUb Lagan: As Summer Gave Way To Autumn
8. Tor.Ma: Fly By
9. Krusseldorf: Water Cooler

Hallgass bele, és ha tetszik, vedd meg a Psyshopon!
Olvasd el az Ease Division 2-ről írt kritikámat is - itt.

Címkék: kritikák 2011 kliment spiral trax kukan dub lagan skandináv ambient vonoom krusseldorf escape velocity siebzehn illuminus tor.ma ease division

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr923088491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása