MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2013.05.13. 21:44

Greg Haines: Where We Were (Live @ Akvárium)

Greg Haines: Where We Were (Live @ Akvárium)

2013.05.13. 21:44 Moesko Szólj hozzá!

GregHaines_WhereWeWere.jpgNemcsak hogy új albummal jelentkezik Greg Haines, de hamarosan élőben mutatja be az Akvárium Klub színpadán.

A fiatal Greg Haines sosem volt a modern classical színtér pop ikonja. Míg az olyan alkotók, mint Dustin O'Halloran vagy Ólafur Arnalds rövid etűdökből álló, könnyen emészthető és könnyen szerethető zenei világgal lágyítják a mindennapokat, Haines nehéz, sűrű, gótikus témákkal dolgozik, és egyik lemezét sem lehet laza háttérzeneként elképzelni. Energiát és összpontosítást igényelnek.

A most megjelenő Where We Were-ről mindez változatlanul elmondható, még akkor is, ha Greg Haines zenei stílusa rendkívül sokat változott. A 2006-os Slumber Tides óta katartikus erejű, vízözön mértékű vonósszekció fémjelezte a srác albumjait, melyekeknek végighallgatása minimum egy megtisztítő erejű rituáléval ért fel. Opuszaiban a hegedű és a cselló gyakan szempillantásnyira előbukkanó villámlásként hasítja ketté a mély loopokkal fedett égboltot, megelőlegezve a vihart, amelyet aztán az összes hangszer szimultán fortissimója kavar. Van egy jó szó a Greg Haines-féle zenére: epikus.

A kivehetetlen magasságokba ívelő pátosz helyét ezúttal a strukturális tudatosság veszi át. A sodró erejű folyóként áramló zene itt lüktet, sőt dübörög, ahogy azt a promócióként szétküldött számban is hallani lehet. Vonósoknak nyoma sincs, helyette a legkülönfélébb szintetizátorok és effektek csavarják az agytekervényeket, na meg a zongora, amely vagy preparált vagy agyontorzított, de hogy valami egészen szokatlan a hangja, az biztos. Haines meglepő módon olyasféle hangzásvilágot teremt instrumentális és analóg szintetizátoros megoldásokkal, amelyet eleddig leginkább a pszichedelikus ambient legjobb képviselőitől, pl. Bluetech-től vagy a Dub Treestől hallottunk. A játékosság és a szokatlanul gazdagon rétegzett hangsávok együttese valóságos burjánzást hoz létre. Képzelj el egy visszafogottabb Dalí-festményt zongorákkal, szintetizátorokkal, pedálokkal, torzítókkal és kábelekkel - ilyesmi világba kalauzol a Where We Were.

Haines persze továbbra is Haines marad: a nyolc számot felvonultató korongból csupán három az, amelyik az újdonság és az ütősszekció erejével hat. Ügyes eloszlásban a 2-5-7. trackek lüktetnek, a köztes terekben pedig a már jól megszokott, hosszan úsztatott tételek segítik (avagy szándékosan nehezítik) az emésztést, csak ezúttal nem a cselló húrjainak a rezgését érzed a még a csontjaidban is, hanem a zongoráét.

Az izgalmas albummal Greg már javában turnézik, és május 29-én Budapestre is ellátogat, hogy első ízben mutassa be a magyar közönségnek szólóprojektje bizsergetően eredeti darabjait. Kíséretnek ráadásul Carlos Cipát is magával hozza, akit tavaly októberben már megcsodálhattunk, szintén az Akváriumban. Emlékezetes estének ígérkezik.


Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/540339059322345/

Kapcsolódó anyagok:

Címkék: koncert kritikák 2013 greg haines modern classical akvárium klub denovali records carlos cipa

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr515299075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása