MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2013.03.16. 10:31

Ben Woods: This Digital Horizon

Ben Woods: This Digital Horizon

2013.03.16. 10:31 Moesko 1 komment

Ben Woods - This Digital Horizon.jpgRábukkanni olyan előadókra, mint Ben Woods, ahhoz hasonlítható, mint mikor véletlenül találsz egy tízezrest az egyik farzsebedben.

Egészen másfél hónappal ezelőttig ugyanis én nem ismertem ezt a fiatal srácot. De nem ám, és szomorú, hogy nagyon sokan vannak ezzel hasonlóképpen. Attól függetlenül, hogy 2008 óta már nem egy és nem kettő kiváló anyagot készített el, Ben Woods a mai napig az egyébként is marginális ambient műfaj peremvidékén zenélget, ácsingózik a bejáratnál, és egészen érthetetlen, hogy miért nem invitálja be senki. Például egy kisebb kiadó (a Fluid Audiótól kezdve a hibernate-en át a Home Normalig bármelyik), sőt én megkockáztatom, hogy egy Denovalinál vagy egy Darlánál is jó kezekbe kerülne legújabb lemeze, a This Digital Horizon. A helyzet ugyanis az, hogy Woods jelenleg saját kiadásban, mindenféle hátszél nélkül próbál helyet találni a korongnak.

Egy olyan lemezről beszélünk, amely egyelőre még kevés emberhez jutott el, a különféle kisebb fórumokat bújva viszont mindenhol heves dicséretekkel lehet találkozni. Számomra pedig - mindenféle túlzás nélkül - máris az év egyik legjobb munkája, és nem mellesleg egy izgalmas életmű örömteli felfedezése.

A srác négy darab kézzel fogható lemezt készített el az egyébként netlabelként funkcionált, majd 2010-ben csendesen álomba szenderült Wise Owl Recordsnál, hogy utána még egy kiváló gyűjteményt publikáljon a postrock-arculatú Lost Children Net Labelnél. Az azóta eltelt három év gyümölcsét kóstolhatjuk most a nyolc tételből álló This Digital Horizonön.

Rögtön az első percekben szembeötlő, hogy Woods minden korábbinál letisztultabb, ambientközpontúbb zenei világot készül bejárni, melyből udvarias száműzetésre kerültek a szerény dallamok vagy a támpontként szolgáló ritmusszekció. Sűrű, sodró hangzásvilágot kapunk helyette, melynek hangszeres felhozatala minden korábbinál gazdagabb: elektromos gitár, hegedű, trombita, teremin és persze az elmaradhatatlan zongora szétbogozhatatlan, összemosódott egyvelege építi fel az albumot. A jóleső hömpölygéssel haladó, minden másodpercében mutálódó looptengerből időnként kiemelkedik egy-egy téma (pl. a címadó két számban a vonósszekció, avagy a zongora a Solemn Return Journeyn), alapvetően mégis egymásba mosódó hangszerelés gondoskodik róla, hogy egy pillanatra se szakadjunk ki ebből a lenyűgöző, lila ködben felvillanó álomvilágból, mely simán versenyre kelhetne Rhian Sheehan, Clem Leek vagy a Hammock legjobb pillanataival.

Címkék: kritikák 2013 modern classical ben woods

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr735137563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GTJV82 2013.03.22. 09:22:16

Meghallgattam többször is és tényleg nagyon szép lett. Szerintem van egy jó értelemben vett filmzenés kisugárzása. Tetszik. :)
süti beállítások módosítása