MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2010.12.05. 17:45

The Echoes Living Room Concerts Volume 10 - Passages

The Echoes Living Room Concerts Volume 10 - Passages

2010.12.05. 17:45 Moesko 5 komment

Az Echoes egy hazánkban kevésbé ismert rádió (Public Radio International) népszerű programja, mely a kilecvenes évek közepén önállósított egy évente megjelenő válogatássorozatot is. A gyűjtemények kezdetben az átlagos ambient keretein belül mozogtak, majd néhány epizód után egyre tágabbra nyitották műfaji és földrajzi látókörüket.

Választásom a vásárláskor azért esett a tizedik részre, mert az előzetes belehallgatás, valamint az előadók listája alapján úgy tűnt, a látókör ezen az albumon a legtágabb. Ez az első számok után be is igazolódott: a ködös-napfelkeltés post rock gyöngyszemet gitáralapú játékosság és ír népzene követi, majd ismét gitárszólamok, ezúttal már modern köntösben, Al di Meola és Paco de Lucía útját járva. És még csak az ötödik számnál tartunk!

Az etnográfiai eklektika meglepő módon nagyon egységes albumot hoz létre, melynek vizsgálatához érdemes megnézni a címválasztást: Passages, vagyis átjárók. Jóllehet, nagyon különböző népcsoportok zenei világa elevenedik meg a hetvenperces lemezen - afrikai (Samite) és ír (Moya Brennan, Kila) hagyományok kiválóan férnek meg egymás mellett -, a lemezen felcsendülő zenékben mégis megfigyelhető egy diszkrét, de tagadhatatlan közös vonás. Ez nem más, mint a világzene modern (át?)értelmezése.

A korongon négy jelentős, ám meglehetősen különböző stílusú ambient zenész (Lanterna, Jairamji, Harold Budd, Jonn Serrie) kapott helyet, az ambient műfajisága azonban valamennyi szám hátterében meghúzódik. Két szerzeményt leszámítva vokálmentes anyagot hallunk, melyben világzene-mércével hallgatva szokatlanul nagy szerepet kapnak a visszhangok, az elhalkulás helyett egymásba mosódó foszlányok és a loopszerűen alkalmazott alaphangok, leggyakrabban pengetős hangszereken megszólaltatva. Ahogy a cím is sejteti, egy keskeny átjárón vándorolhatunk végig, mely a tradicionális és a modern világzene között húzódik. A Putumayo és a hozzá hasonló kiadók megjelenéseivel ellentétben a Passages, és az Echoes többi gyűjteménye nem is kíván erőltetetten populáris hangvétellel nagyobb célközönségre szert tenni. A globalizáció jelenségét meglovagolva sokkal inkább egyetlen univerzális, ám szavakba nem önthető "üzenet" sokféle megfogalmazása valósul meg itt, és a kiadó többi lemezén is. A lemezeket ezen felül különlegessé varázsolja az is, hogy egytől-egyig élőben rögzített előadásokat hallhatunk - közülük néhány sehol máshol nem jelent meg (Love Attack, Cedar, Untitled for Echoes).

A korong kiváló filózfiai elmélyesédre is teret kínál. Az átjáró szó megannyi interpretációja világlik ki a számuk mögül: Jonn Serrie az univerzum egyes pontjai, bolygók és csillagok között vándorol; Lanterna zenéje a hajnali köd lassú tisztulásának a folyamatát írja le; Moya Brennan (aki a világhírű Enya nővére) az egyedüllét sóvárgásából próbál ihletet meríteni; Jairamji egy olyan növényről - a cédrusról - készít lírai vallomást, mely ötvenéves kora előtt nem hoz termést, de utána több mint ezer évig él; az ugandai Samite pedig beteg feleségét kíséri át a másvilágba egy gyönyörű népdallal. Az út motívumának számtalan, egytől-egyig kiváló színvonalú feldolgozása emeli ezt a gyűjteményt magasan az átlagos világzenei válogatáslemezek fölé.

Kiadó: Echodiscs
Megjelenés ideje: 2004. november 2.
Műfaj: világzene, népzene, ambient

1. Lanterna: Clear Blue
2. William Eaton Ensemble: Falcon's Flight
3. Moya Brennan: Bí Liom
4. Adrian Legg: Ghost in the Hills
5. The Ministry of Inside Things: Love Attack
6. Jairamji: Cedar
7. Air: Playground Love
8. Harold Budd: Untitled for Echoes
9. Jonn Serrie: Lumahai
10. Kila: Baroki
11. California Guitar Trio: The Marsh
12. Samite: Tunula Eno
13. Suzanne Teng: Aduman
14. Ralf Illenberger: Riding the Wave

_______________
Látogasd meg az Echoes honlapját, ahol bele tudsz hallgatni a lemezbe.
Megvásárolni csak a CD Babyn tudod, mert az Echoes nem szállít Magyarországra.

Címkék: 2004 air kritikák világjáró kila california guitar trio jairamji adrian legg echoes living room concerts harold budd jonn serrie lanterna moya brennan ralf illenberger samite suzanne teng the ministry of inside things william eaton ensemble

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr812992707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pétör 2010.12.05. 22:08:52

fú, na ezt az ajánlót nagyon szépen köszönöm !

costa 2010.12.07. 17:17:50

én is csak nem találom sehol :(

Ismeretlen_47371 2010.12.07. 22:04:15

Én is a múlt héten hallottam először. Sehol nem lehet letölteni, tudomásom szerint.

pétör 2010.12.12. 16:21:10

nem találom sehol, ha meggyőzne megvenném eredetiben de előtte szeretném hallani, ha esetleg vki rátalál akkor küldje el nekem emailben lécci :) Moesko igy hirtelen ajánlok vmit : Jan Garbarek - Visible World ( album ) megéri ránézni :)

Ismeretlen_47371 2010.12.14. 00:45:58

Jó, a hét második felén küldök majd nektek e-mailt.
süti beállítások módosítása