MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2010.03.31. 16:33

VA: Vital Signs

VA: Vital Signs

2010.03.31. 16:33 Moesko 3 komment

Ambientklinika nyílt a napokban. Az intézmény létesítője, a Celestial Dragon ugyan kétes hírnévvel büszkélkedhet, ám legújabb vállalkozása a szakképzett személyzetnek köszönhetően egyértelműen patinás minőségű ellátásban fogadja látogatóit. Engedjétek hát meg, hogy körbevezesselek Titeket az intézményben!

Első ízben Tyler Smith főorvos úr fogad minket. Hosszasan, lelkesen és mindenekelőtt élvezetesen mesél az intézetről, annak mindennapjairól, illetve küldetésükről, melyet buzgón igyekszenek teljesíteni. Ez pedig nem más, mint az emberi test fiziológiai feltérképezése, amihez a legképzettebb orvosok állnak dr. Smith rendelkezésére. A főorvos úr két, egymástól viszonylag távol álló szakterülete az optometria és az ideggyógyászat, ezekről azonban csak később kíván mesélni. Addig is apró érdekességekkel, anekdotákkal szórakoztat minket, előadása mégis rendkívül összeszedett, lendületes.

Ezt követően Alexandre Scheffer doktor úr fogad minket, aki egy kevésbé ismert, elvontabb szakterületen kutat. Vizsgálódásának tárgya a testhőmérséklet ingadozása, ennek kiváltó okai, illetve körülményei és az emberi test különböző szerveire gyakorolt hatása. Dr. Scheffer jól érthető nyelven szól hozzánk, előadását buzgó, fiatalos lelkesedés hajtja, tudományos felkészültsége ugyanakkor vitathatatlan. Szakterületének ismertetését logikus elbeszélés mentén építi fel, a szükséges információkat fokozatosan adagolja, prezentációja ezáltal lenyűgözővé válik.

Egy, az előbbihez hasonlóan általános jelenség, a vérnyomás kerül ezután terítékre. Dr. Charles Farewell fogad minket, aki minden eddigi - tévesen megfogalmazott - hipotézisünket eloszlatja, és ámulatba ejtő dinamikával avat be minket szakterületének zugaiba. Bemutatója nem hagyományos demonstráció, a doktor úr tulajdonképpen eljátssza a hemoglobinok vándorlását, a fehérvértest-képződést, és gyakorlatilag mindent, ami a vérben lejátszódik, majd mindezek után lenyűgöző szaktudással magyarázza el a folyamatok hatásmechanizmusát.

A szót ezután dr. Villuis veszi át, aki Farewellhez képest jóval szárazabb hangnemben beszél a pulzusról. Előadásából hiányzik a lelkesedés, a pályája iránti elhivatottság, szavaiból csak a hűvös, bár kétségbe nehezen vonható szaktudás sugárzik. A szív működésére sajnos nem is tér ki, beszéde így hamar unalomba fullad.

A stafétabotot ezután ismét Tyler Smith főorvos úr veszi át, aki egy sikeres műtét után ismét ránk tud szánni néhány percet, hogy az optometriai osztályon felnyissa a szemünket. Mint ahogy azt már ideérkezésünk pillanatában is megfigyelhettük, Smith-t a dolgok filozófiai jellegzetességei legalább annyira érdeklik, mint fiziológiai tulajdonságaik. Az emberi szemről tartott bemutatója megint csak ámulatba ejtő, lendületes és precíz, ugyanakkor élvezetesen elmélkedő eszmefuttatásokban sem szenved hiányt.

Utunk a pulmonológián folytatódik, ahol dr. Magnus Birgersson szegődik mellénk. A doktor úr enyhén eltér a többi orvostól, habár remek ko-operációt folytat azokkal. Osztályán látszólag mégis jóval nagyobb a csend és a nyugalom, dr. Birgersson halk előadásán kívül gyakorlatilag nem is hallunk más hangot. Ez azonban csak az álca, mosolyog felénk a doktor úr, és a különböző laboratóriumokba bepillantást engedvén megmutatja, hogy a pulmonológia valójában az intézet egyik legelevenebb osztálya. Ennek megfelelően az ő prezentációja is játékos, vidám, mindamellett viszont rendkívül kiegyensúlyozott és szakszerű is.

A látogatást egy ismételten Smith főorvos úrnál tett látogatással zárjuk, aki az idegrendszerről tartott általános bemutató után a neuroszomatikus betegésegkről beszél pár szót. Szakterületének jellege azonban óriási előfelkészültséget igényelne, így a doktor úr nem időzik feleslegesen a bonyolult részleteknél, búcsúzóul inkább néhány szót mond a klinikáról.
Az intézet minden kedves érdeklődőt szeretettel vár, szórólapján pedig ez olvasható: Nemcsak orvostanhallgatóknak! Ezzel zárnám én is a látogatást.


Kiadó: Celestial Dragon Records
Megjelenés ideje: 2010. március 22.
Műfaj: psychedelic ambient

1. Androcell: Atmos-Spheres (Human Mix)
2. Androcell: Vital Signs
3. Cell: Body Temperature
4. Asura: Blood Pressure
5. Aes Dana: Pulse Rate
6. Distant System: Pupillary Response
7. Solar Fields: Respiratory Rate
8. Androcell: Neurosomatic Circuit (Brain Waves Mix)

Címkék: cell kritikák 2010 solar fields aes dana celestial dragon records distant system asura androcell psychedelic ambient

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr322992676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr. goodkat 2010.04.01. 12:07:52

Hát meghallgattam, de szerintem elég unalmas lemez. De lehet egyszerűen csak nem tetszik még nem döntöttem el. :D

Mex 2010.05.30. 14:46:56

Van rajta két jó szám, és annyi. Tök izgatott lettem amikor a borítót és a listát megláttam, de sajnos még a nagy nevek is csalódást mutattak. Van ami olyan unalmas, hogy szörnyű. Cell mondjuk megkérdezhetett volna engem, hogy ugyan jó lesz-e, vagy kuka a fenti szám? UNCSI. Viszont Tyler Smith jó irányba fejlődik. Utólsó szám rulez. Ez inkább közepes alatti lemez, pár jó trekkel. paff.

Ismeretlen_47371 2010.05.30. 16:14:33

Hát ez egy elég szigorú ítélet, szerintem ez az album jobbat (de legalább még egy próbával többet) érdemel. Mindazonáltal elképzelhető, hogy csak én voltam túl lelkes, én viszont azóta is gyakran felteszem ezt a lemezt.
süti beállítások módosítása