MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2009.05.28. 19:46

Bazille Noir: Bazille Noir

Bazille Noir: Bazille Noir

2009.05.28. 19:46 Moesko Szólj hozzá!

Jens Paulsen ősidők óta az általam egyik leginkább nagyra becsült zenész. Még a német Spirit Zone kiadó fénykorában készített négy stúdiólemezt Patchwork néven, majd az ezredforduló után visszahúzódott, és saját galériájában dolgozott. Emellett - szerencsére - időnként mégis megszállta az ihlet, és később is előrukkolt egy-két szerzeménnyel (Anagrom Ataf, Samothraki, Lagoon), melyek jónevű válogatásokon jelentek meg (Global Psychedelic Chill Out Vol. 4, Polymorphic Convolutions, Le Café Abstrait 3). Emellett már régóta dolgozott együtt Stefan Ebingerrel is, aki majd' mindegyik Patchwork-lemezén besegített. 2001-ben dobták piacra első közös lemezüket, melynek a különlegesen hangzó Bazille Noir nevet adták.


Aki ismeri és szereti a Patchwork-anyagok behatárolhatatlan, mégis azonnal felismerhető stílusát, ezúttal sem fog csalódni - meglepődni viszont annál inkább! Paulsen és Ebinger félretették fura pszichedeliájukat, és kicserélték a modern jazz világával, eredményként pedig egy egészen egyedi hangzást kaptak: az érezhetően számítógéppel készített, futurisztikus-plasztikus jazz, a mediterrán impressziók és a kísérleti chillout lenyűgöző egyvelegeként írható fel a Bazille Noir stílusa. Az összképet tekintve egy meglehetősen színes koronggal van dolgunk: a számok hol az olasz kémfilmeket (Spellbound, Advanced Smalltalk), hol a napsütötte riviérát (Keep Track Of You), hol a brazil bossanova könnyedségét (Senor Sanchez) idézik, miközben végig megtartják németesen precíz kimértségüket.

A darabok többsége rövid, szösszenetjellegű (a leghosszabb téma is alig több négy percnél), valamint - a kísérleti szándékot bizonyítandó - meglehetősen töredékes, szándékosan kidolgozatlan, mely a klasszikus megoldásokhoz szokott fülnek furcsán hathat, az érdeklődőbbek azonban bizonyára élvezettel fogják újra és újra elővenni ezt a kis zenekülönlegességet.

Egy kis kóstoló gyanánt hallgassátok meg a lemez második számát.

Itt pedig az album összes számából kóstolót kaphattok, sőt meg is rendelhetitek az egyik eladó példányt.

Címkék: 2001 kritikák lounge bazille noir jens paulsen jubilee records stefan ebinger psychedelic chillout

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr212992625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása