MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2009.03.17. 20:03

H.U.V.A. Network: Ephemeris

H.U.V.A. Network: Ephemeris

2009.03.17. 20:03 Moesko 15 komment

Kiadó: Ultimae Records
Megjelenés ideje: 2009. március 12.
Műfaj: psychedelic ambient

1. Dissolving Time
2. .Blank
3. Orientations (Above Towns Edit)
4. Orientations Part 2 (Ephemeride 15.43°)
5. Orientations Part 3 (Uncertainty Principle)
6. Cobalt
7. Fade Away
8. Diagrams
9. Something Heavens
10. Saturday Barbecue With New Neighbours


A francia nemzetiségű Vincent Villuist és Svédhont erősítő Magnus Birgerssont joggal tartják számon az (új) ambient műfaj legnevesebb képviselőiként. 2001 óta tartó munkásságuk mérhetetlen zsenialitását minden Ultimae-ben járatos hallgatónak feleslegesen ragoznám, ahogy az is nyilvánvaló volt, hogy ha a kettejük duójának, a H.U.V.A. Networknek a második stúdióalbuma nem menti meg a züllésnek indult francia kiadót a csődtől, akkor semmi sem. A legnagyobb örömömre és megkönnyebbülésemre szolgál azonban, hogy bátran kijelenthetem: a vér nem válik vízzé.

A H.U.V.A. Network névre keresztelt formáció varázsa abban áll, hogy mindkét srác zenei világa teljesen egyedinek mondható a világon. Egyedi alatt pedig nem azt értem, hogy nagyon kevés művészhez hasonlíthatóak, hanem hogy nagyon kevés művész hasonlítható hozzájuk. Míg Aes Dana a minimal/morning trance-es, agyzsibbasztó monotonitással vegyíti a csengő-búgó hangképeket, egy rendkívül zárt, burokbéli világot létrehozva ezzel, addig Solar Fields egy sokkal nyitottabb, ugyanakkor sokkal változatosabb, és ebből nyilvánvalóan következve sokkal kísérletezőbb hangzást képvisel, bátrabban alkalmaz instrumentális hangszerjátékot a sok-sok elektronika mellett, és kreatívabban is bánik a zenei elemek egymás mellé pakolásával. Az uptempós ritmus tőle sem áll messze, sőt EarthShine című remekműve, mely 2007-ben jelent meg az Ultimae-nél, egy gyönyörű trance-utazásban részesíti a hallgatót. Eme két alapvetően is lenyűgöző képzelőerőt ötvözi a duó.

A körülbelül öt éve készült Distances világára egy határozott, kemény, a Rain Geometriest tekintve mondhatni zord hangzás volt jellemző, mely - ha a négy őselem közül kellene választani - mindenképp a földet hivatott szimbolizálni. Az őselem-kategóriánál maradva nehezebb döntéssel állunk szemben az új korong kapcsán, az Ephemeris borítója ugyanis egyértelműen a jeget (vagyis a vizet) jelöli meg, hangzása azonban rendkívül légies, feltűnően könnyedebb, és természetesen könnyebben fogyaszthatóbb is, mint a Distancesé. Mindazonáltal az Ephemeris atmoszférájára is éppúgy jellemző a magabiztos, határozott, két lábon álló zenei struktúra, mint az elődre volt, így végeredményben elfogadhatjuk a földközeliséget.

Az album felépítése viszonylag egyszerű, a Distancesnél kevésbé gondolati ív mentén építkező, sokkal egyértelműbben tagolható önálló tételekké. Ez alól nem kivétel az utolsó Fahrenheit Project óta már háromrészessé duzzasztott Orientations sem, mely szervesen építkezik egymásra, mégis jól elkülöníthető homogén atmoszférákat teremt. A klasszikus, hol szállingózást, hol intenzivitást idéző darabok után három pörgősebb ritmusú szám következik, melyek közül a Cobalt borzolja leginkább a kedélyeket a maga gyönyörűséges morning trance-be hajló ritmikájával, és a leheletfinoman megbújó, de még éppen jól hallható agycsavarásával és loopszerűségekké avanzsáló dallamvilágával. A kellemes átvezető után érkezünk a lemez legérdekesebb pontjához, a katartikus élményt rockzenében megvalósító Something Heavenshöz, mely amellett, hogy új oldaláról mutatja be a két zenészt, bebizonyítja, hogy a psychedelic ambient kereteibe a merőben eltérő jelleggel bíró kemény rock stílusjegyei is beleférnek. Bravúr. Sajnos nagyon rövidnek tűnő hetven perc után érkezünk az album utolsó, szemtelenül rövid részéhez, mely technikát már az előző korongon is kifogásoltam. Itt különösképp bánom, hogy ebből a remek shortie-ból nem kerekedett ki egy hosszabb hangfolyamat - hely az lett volna.

Frappáns zárlat helyett inkább csak annyit mondanék: másodszor is ámulatba ejtő, hibátlan munka.

10/10

Címkék: 2009 solar fields aes dana ultimae huva network

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr912992614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiko 2009.03.17. 21:09:26

no comment 12/10

Mex 2009.03.18. 03:03:44

Sztem az elsö volt könnyedebb, levegős, miszikus. Magas visszhangos dallamok melyek a trekkek legtöbbjében felbukkantak,röptetősebb hangok ,ködös utazások, igazi ambient.Nálam ezek a határozzák meg a hangulatát.Ami pedig a legjobb,mindezt megfelelö ritmusváltásokkal - ugye ,itt-ott megindul a lemez. Persze ott van a G.Rain (egyik kedvenc) mai igencsak baljós világvége hangulatú ahogy te is mondod de mégsem mondanám , h a lemezt az járja át. Az ez utáni Symetric Lifes igazi emelkedés és lélegzetvétel pl és valami pofátlanul jól kiegésziti/váltja a előző tracket.(és ugye cseréli ki a hallgatóban az érzéseket) Ez az album nekem inkább törtető - az eredeti Orientationshoz (ami amugy megintcsak személyes kedvencem) hasonlo hangvételü sok helyen igy nekem egyhangu az egész.Igaz vannak szinesitések de a lemez fele ezzel megy el a másik fele meg trancel. Nekem egy közepes trance lemezre jobban emlékeztet a második fél és ez aminek nem annyira örülök.Határozottan kemény-erős basszusokra épit egyrészt , másrészt meg a pörgösség szerepel erősen.Jóval másabb mint az előz.Mintha az Indigo Room és az Overload szülte volna az albumot.A lassu részek kifejezetten semmitmondóak nekem.Pl a Diagram trekk egyenesen az elsö lemez első Distances (nekem leguncsibb)címü számának hangzásvilágából fejlődhetett és hozta is magával annak unalmasságát - még ha csak én feltételezem ezt a születés dolgot.Végül pedig a ritmusváltások, olyan átlátható az egész.Nincsenek trekkeken belül olyan gyakran változások mint az első albumban ami nálam megint csak monotonitás érzését kelti.Vagy ha van is, az pont olyanná változik mint az azelőtti trekk ,sajnos dallamában is.Talán Aes Dananak nem kellett volna ennyire erősen közremüködni szvsz. Amit az elő lemez éreztetett velem arra nem ezt vártam folytatásnak és emiatt csalódott vagyok picit.Ugy érzem összességében gyengébb lett és ha a hangzásvilág egyezik is kevesebb fantáziát látok benne. Semmilyen tekintetben nem a te cikked ellen írom ha esetleg ugy éreznéd bármely soromnál is.Mint mindig türelmetlenül várom és nagy örömmel olvasom soraidat különösen egy ilyen albumnál.Az meg ,h mindenkiből más és más érzéseket hoz ki ez a zenei világ azért is örvendetes mert épp ezekért a - különböző emberek lévén eltérő jó/rossz/bármilyen - érzésekért hallgatjuk.Mindezeknek épp a te és az én irományom az egyik bizonyítéka.Ezekért hallgatom ;) Sry az esetleges mondatszerk. és egyéb hibákért.Biztos van. :)

Ismeretlen_38804 2009.03.18. 13:04:24

Első fele jó, közepe időhúzós, vége jó. Erős 8as :P :)

Ismeretlen_47371 2009.03.18. 19:17:43

Mex, na végre valaki, aki hajlandó kifejteni a véleményét! :) Nem Te vagy az első, aki a túlzott trance-es hangzást kifogásolja. Ezt viszont nem teljesen értem. Az albumon egyetlen olyan szám található, amelyre esetleg, hangsúlyozom: esetleg! mondható, hogy trance-es beütéssel bír, ez a Cobalt, de még az ő esetében is egy nagyon sötét progressive vonalt tartok csak esélyesnek. Az azt megelőző és az azt követő számok nagyon messze állnak a trance-től, a downbeat ritmus, amellyel dolgoznak, sokkal inkább a minimalista psychedelic dub-ambientet képviseli. Ennek megfelelően a pörgősségre vonatkozó kifogást sem értem egészen pontosan, hacsak pörgősség alatt nem a dinamikát értetted. Furcsálltam, hogy unalmasnak vélted a Distances nyitó darabját, szerintem az album egyik legzseniálisabb része. Abban viszont egyetértek, hogy Aes Dana hatása ezen a lemezen már jobban érezhető, ennek megfelelően szerintem kevesebb az experimental, és több a deep. Ha engem kérdezel, szerintem most voltak kb. egálban, vagy legalábbis a megfelelő arányban, habár a Distances is maxpontos nálam. A könnyedebb hangzást azonban egyértelműen az Ephemerisnek tulajdonítanám, a már említett kísérleti jelleg kevésbé feltűnő jelenlétéből kifolyólag. És örülök, hogy érkeznek eltérő vélemények is! Eredetileg ezért is lenne ez az oldal...

Mex 2009.03.18. 21:29:54

A könnyed hangvételén a légiességet értettem, valahogy nekem ez jut eszembe a Distancesről.De értem a te szemszögedet abban a tekintetben ,h nem mély utazásra lett hivatott az Ephemeris.Összképe lényegesen tempósabb mint az első ,ha ugy tetszik populárisabb és igy könnyebben emészthető. Viszont a trances (mely szóval nyilván tévedtem csak tudod annyira nem látom át sry) jelzőt csak az album 2. felére értettem , az elsö fele (na ez az amit nem tudok pontosan de ha jól értem az lesz a downbeat).Szal azért elég kemény basszusok dübögnek egy általam ambient lemeznek várt folytatástól és ugy érzem ilyen szemszögből kirívó a többi Ultimae kedvencünk közül.Persze, egy igazi trance lemezhez képest gyengébbek ezek a "Trance és downbeat" számok, csak éppen egy Ambient albumhoz képest meg kemények.A "baj" nekem pedig a többesszám.Ez a kis irányváltás nekem inkább kellemetlen meglepetés mint pozitivum.Sajnos nincs rajta egy uj kedvenc sem ami igazán bejönne (az első talán)- nem ugy az előzőn amin legalább 6 db van ,egyaránt lassúak és gyorsak.Hol van ezen az albumon egy olyan "beszélő mese" mint a Time circles vagy a Moon Town? Vagy hol van olyan váltás mint a tökéletes Symetric Lifes és Overload? Nézd ,ha valaki 2 hónappal ezelőtt elém tesz egy pár (ominózus) trekket ebből, nem biztos , h elhiszem neki ,h ez lesz a következő HUVA Network album. ui 1:Viszont arra kiváncsi leszek ,h ha meggyógyulok ebből a fasza kis legyengítő virusomból akkor újult erővel milyen hatással lesz rám. ui:2 Esetleg valamikor tisztába lehetne tenni ezeket a mi általunk előszeretettel hallgatott zenék elnevezéseit.Ezek a műfajok annyira keresztezik már egymást ,h az ember azt sem tudja minek hivja.Mondom ezt ugy ,h azért bizonyos tapasztalattal rendelkezem ez ügyben.Ugye ahogy fent is látszik mégsem eléggel. :)

pétör 2009.03.18. 23:44:35

lesz idén ozorán huva network live act is a friss infok szerint , yuhuu

agolon 2009.03.24. 08:58:19

Megjelent az uj Solar Fields album Ephemeris cimmel.

Ismeretlen_47371 2009.03.24. 14:58:32

sőt, Aes Danáé is... lehet, hogy ugyanarról a lemezről van szó? :D

agolon 2009.03.25. 08:21:58

Nem pont erre celoztam :D

Ismeretlen_47371 2009.03.25. 08:34:34

persze, gondoltam, de szerintem igenis két ember munkájáról van szó.

agolon 2009.03.25. 13:47:58

1. "Na gyere Vincent, jatszhatsz egy kicsit a cuccaimmal" :D Azert par helyen kihallani a temait, de nem jellemzo. 2. Az uj Solarnak is kb ezt a lemezt (szinvonalban es dalokban) varta mindenki 3. A fenti allitasok nem vonnak le semmit a lemez ertekebol, csak viccelodes.

ektoplazm 2009.03.27. 12:06:26

Akit érdekel, lossless FLAC-ban innen tudja leszedni: - (( MODERÁLVA )) - Elnézésedet kell kérnem, Ektoplazm, de a letöltésekhez szóló linkek mindig moderálásra kerülnek. Próbálok nem warezoldalként működni, remélem, ezt mindenki megérti. Köszönöm.

agolon 2009.04.14. 13:09:39

http://downtempo.hu/?q=node/323

Ismeretlen_47371 2009.04.14. 13:22:35

Solar meg visszalépett időközben?? Mindegy, erre én most úgysem tudok menni.

agolon 2009.04.14. 16:13:06

Ezt igy egy hettel elotte bejelenteni eleg vicces.
süti beállítások módosítása