MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2013.03.27. 19:46

Dadub: You Are Eternity

Dadub: You Are Eternity

2013.03.27. 19:46 Moesko 6 komment

Dadub - You Are Eternity.jpegAz igazán jó dub techno nem csupán szemezget két különböző területről, de egyszerre meg is tudja szólítani mind a techno, mind az ambient műfaj hallgatóit.

Kezdem az egyik legfontosabbal: ennek az albumnak nem lehet úgy nekimenni, hogy oké, most van tíz percem, gyorsan beletekerek a számokba. Úgy sem, hogy jólvan, úgyis egész nap rohangálok, majd hallgatom a hármas metrón meg a négyeshatoson. Ha jót akarsz magadnak, keríts egy bő órát, pöpec hangberendezést, és amíg hallgatod, ne csinálj semmit. A zene épp eleget csinál.

A felütés fülledt, homályos, szállós ambient zsibbasztásnak tűnik, de máris az elején egymásra rakódnak az itt még egynemű loopok, és diszkrét, de magabiztos örvénylésbe rántanak bele. A második számtól (Truth) aztán nincs menekvés, jönnek a kemény élektől megfosztott, ám még így is rendkívül súlyos dobok, és mellé-alá-fölé-belé az őrlő basszusok. A masterelés múltja a lehető legjobb értelemben kísérti a Dadub duót. A sound design olyan mértékben profi, hogy még csak audio geeknek sem kell lenni egy kisebbfajta hanyatteséshez. Főleg a félidő ambient intermezzóját követő Transfer és Arrival című számoknál kell vigyázni - ablakkitörősek. Mégsem mondható (szerencsére), hogy a Dadub felvenné pl. a dubstep agresszivitását és arroganciáját. Zenéjük energiája valahogy sokkal mélyebbről tör a felszínre, sokkal elemibb erejű - és ekképp sokkal jobban beléd is hatol. Dino Sabatini tavaly megjelent Shaman's Paths című lemezéhez hasonlóan időnként itt is már-már törzsi szertartások rituáléja sejlik fel, rendkívül sajátos ötvözetet adva az egyébként hangsúlyosan urbánus világgal.

Az összkép pedig sűrűbb és feketébb, mint az éjszaka, a Dadub mégis ízletesen hinti meg foszforeszkáló kristálycukorral ezt az áthatolhatatlannak tűnő sötétséget. A végeredmény mindkét végletet - a túlzott elborulást és a negédes giccset is - sikeresen elkerüli, s válik ezáltal az utóbbi idők egyik legizgalmasabb dub techno kiadványává.

Az igazán jó dub techno nem csupán szemezget két különböző területről, de egyszerre meg is tudja szólítani mind a techno, mind az ambient műfaj hallgatóit. Az olasz duó bemutatkozó nagylemeze az iskolapéldája lehetne ennek. A You Are Eternity azt a hagyományt követi, amely a Basic Channeltől és Gastől kezdve Monolake-en és Yagyán át Rod Modellig és Andy Stottig ível - csak hogy néhányat említsünk a dub techno legnagyobbjai közül. Ezek a loopzsonglőrök fogják a többnyire rideg, éles hangzású technót, és egész egyszerűen lenyomják a víz alá. Vagy tejfehér ködbe csomagolják. Ártalmatlanra tompítják, puhára lágyítják, simogatóra csiszolják. Alattomos, kellemes módon csúsztatják le a hallójáratainkon, és mikor ez a vizenyős pulzálás kellőképp beitta magát az agyunkba, észrevétlenül manipulálni kezdi a receptorainkat. Megfertőzi az érzékszerveinket. Átmossa a szervezetünket. És végül megbénít.

Címkék: dub kritikák dub techno 2013 dadub stroboscopic artefacts

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr865176500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BrotherHooligan 2013.03.28. 12:53:35

Ez az album tényleg remekbe szabott és lehengerlő. Rettenetesen sumák módon az árnyékból suhan az ember elméjére. Fel sem tűnik az elején, hogy mi történik aztán már késő. :) Köszönöm a kritikát és hogy megosztottad velünk facsén a Life c. számot. Egy újabb matt fekete gyöngyszem a 'súlyos' mappában. :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.03.28. 22:14:59

Én biztos alulművelt vagyok, mert ilyen típusú zenét még nem hallottam/hallgattam idáig...

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.03.28. 22:25:08

Az tök mindegy - most tetszik? :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.03.29. 23:15:12

Eddig a hetedik szám, a Transfer c. igen, a többit még szoknom, kell, egyelőre "érdekes" kategória nálam az album.

GTJV82 2013.04.04. 16:04:29

Hát ez a zenek nekem is egyenlőre az "érdekes' kategória. Azt se mondom, hogy nem jó, de tetszeni sem teszik valamiért. Azt hiszem, ez egész egyszerűen nem az én világom..

ayad 2013.04.21. 17:43:24

nalam az ev albuma eddig
süti beállítások módosítása