MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2012.05.12. 09:45

Noiko: Honey

Noiko: Honey

2012.05.12. 09:45 Moesko Szólj hozzá!

Finom kísérlet a modern-minimalista jazz, a szolid lo-fi és a részletgazdag ambient egyvelegéből kikeverve.

A Honey tíz rövid számban tárja elénk rendkívül különös világát. A legfontosabb iránytű persze a borító, mely egy nyüzsgő kikötői környezetet sejtet. Ezt a napfényes, apró zörejekkel telített közeget végig megtaláljuk a lemezen. A környezeti hangfelvételek sokasága úgy népesíti be ezt a bő félórás korongot, mint a szúnyogok a folyópartot. A részletgazdag 'ambience' megteremtése mellett a legizgalmasabb mégis az, amikor a sokszor ritmustalan, atonális, de kétségkívül kellemes és élettel teli hangegyvelegből váratlanul örvényleni kezd egy dallam vagy egy laza törtütem. Mintha csak váratlan hullám támadna a tenger felől, a délidő által eltompított körvonalak egy csapásra feszes tempóba rendeződnek, hirtelen minden hang a helyére kerül, anélkül viszont, hogy a környezeti hangzásvilág eltűnne a modern jazz szolgálatában.

A lengyel Michał Kędziora lemeze vegyes technikával teremti meg a Honey burjánzó világát. Akárcsak Matteo Uggeri és Andrea Ferraris közös lemezén, itt is fontos szerepet tölt be a hangszeres játék. A repertoár ezúttal klarinétből, gitárból, zongorából, harangjátékból és dobokból épül fel. Kędziora kreativitása természetesen abban rejlik, ahogyan "field recording"-ossá teszi a hangszeres játékot, valamint megfordítva: úgy rendezi el a környezeti hangfelvételeket, hogy abból megszülessen egy sajátosan dallamos és ritmusos zenei világ.

A Honey hangulata egyszerre könnyed és baljós. A kemény délelőtti munka után elköltött ebéd, és a jól megérdemelt, félórás szieszta éppúgy megtalálható benne, mint a szigorú ütemterv, valamint ezt a teljes életképet költői formába öntő festmény - vagy épp fotó, mint a borítón. A lemezen megbújik továbbá egy különös világ is, mely a szomorkás fakósággal úszó klarinétjátékból, a hosszan visszhangzó zörejekből, az esősen kopogó harangjátékból és a dobokat körbeölelő tompa loopokból egy film noir közeget idéz fel. A Honey impozáns zeneisége mellett tehát a rendkívül erős képiség az, amely a kiválóságát bizonyítja. Nem archetípusokkal dolgozva előhívott közhelyképek ezek, hanem aprólékosan megfestett impressziók. Ha a hallgató hajlandó beszállni, izgalmas játékban lehet része.

A kiadó bandcampjén végig lehet hallgatni, és meg is lehet venni. Klikk.

Címkék: 2012 kritikák lounge experimental field recording noiko eta label

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr14503773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása