MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2011.05.14. 14:18

Dustin O'Halloran: Lumiere

Dustin O'Halloran: Lumiere

2011.05.14. 14:18 Moesko 2 komment

Dustin O'Halloran már több mint tíz éve aktívan tevékenykedik a zenei életben, mégis csak tavaly jött el az a pont, melytől fogva a neve jelenteni is kezdett valamit.

2010 áprilisában az elit légkörrel bíró Sonic Pieces adta ki Vorleben című lemezét, mely a Piano Solos 1-2-höz hasonlóan rövid zongoraetűdöket gyűjtött egy csokorba. Ugyan O'Halloran már a Dévics duó tagjaként, valamint korábbi szólómunkák keretén belül is tett említésre méltó próbálkozásokat, mégis a Vorleben az első olyan kiadvány, melynek érdemes kitüntetett figyelmet szentelni.

Mi most mégsem ezzel a lemezzel, hanem az idén februárban megjelent Lumiere-rel foglalkozunk. Míg ugyanis a Vorleben instrumentális repertoárját egy szál zongora alkotja, addig a Lumiere világát hegedű, cselló, gitár és nem utolsó sorban a visszhangok és térhangok jóval kreatívabb kollázsa népesíti. A vendégelőadók között megtaláljuk többek között Adam Wiltzie-t (Stars of the Lid; gitár) és Peter Brodericket (hegedű), a hangsávok keverését pedig Jóhann Jóhannsson végezte. Már ez a három név is jelzi, hogy a Lumiere sokkal többre vállalkozik, mint Dustin O'Halloran korábbi művei.

Ahogy az már a korábbi albumokon is meghatározó volt, úgy most is a hintajátékra emlékeztető minimalizmus strukturálja a számokat. Rendszerint apró, törékeny alapötlettel indulunk. Ez sorozatosan ismétlődik, és közben fokozatosan lendületet gyűjt: lassú átmenet pianóból fortéba; a cselló és a hegedű előkúszik a csendből; a tágas, olykor templomi akusztikához hasonlítható tér pedig varázslatos egyveleggé fésül valamennyi hangot. Persze nem úgy, mint a tavalyi Olan Mill-albumon (Pine). Itt minden hangszer ura a saját felségterületének, a lemezre mégis a konstruktív és oldott hangulatú csapatmunka jellemző.

Tekintve, hogy szinte mindig pianóból indulunk, a felvezetés mindig érzékeny hangvételt üt meg. Ez néhol az idilli kiteljesedésbe kalauzol (Fragile N.4), máskor pont a kiüresedésben leli meg a teljességet (Opus 55), bizonyos esetekben pedig megmarad szándékosan befejezetlennek, vázlatosnak (We Move Lightly). Egyedül a túlontúl expresszionista Quintette N.1 lóg ki a sorból, melynek érzelmi túlfűtöttsége és rapszodikussága a kelleténél jobban elüt a Lumiere alapvetően letisztult, megfontolt temperamentumától. A lemezt záró Snow + Light azonban jócskán kárpótól, és feledteti az összkép tökéletlenségét. Egy elhagyatott tisztás mozdulatlan tájképe ez. Gömbölyű pelyhekben, lustán esik a hó. A téli égbolt milliónyi csillagja egyenként gyúlik ki. A horizonton már látni a hajnali napfény első sugarait, átellenben azonban még a sötétség fed mindent. Hogy merre tovább - még nem tudni. És még nem is kell tudni. Az biztos csupán, hogy ezen a hajnalon valami véget ért. (2011 egyik legjobb munkája.) És valami új kezdődött el. (Dustin O'Halloran művészi felnőttkora.)

 

_______________
Dustin O'Halloran lemeze a FatCat Recordstól rendelhető meg. Bele is lehet hallgatni.

Címkék: kritikák 2011 jóhann jóhannsson peter broderick 130701 dustin ohalloran stars of the lid modern classical

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr762992725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezerve · http://www.flickr.com/ 2011.05.16. 22:37:28

Úgy emlékeztem, hogy megvolt, csak nem tetszett. Most meghallgattam megint, gondoltam majd jól visszajövök, és megmondom, hogy milyen rossz. De neked van igazad. Ez egy igazán remek lemez.

ezerve · http://www.flickr.com/photos/ezerve/ 2011.05.17. 18:49:43

És meg kell mondanom, Peter Broderick is sokkal jobb, amikor csak vendégelőadó.
süti beállítások módosítása