MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2008.11.23. 19:08

Rudy Adrian: Desert Realms

Rudy Adrian: Desert Realms

2008.11.23. 19:08 Moesko 5 komment

Rudy Adrian 2006-os MoonWater címen futó remek, de néhol kissé giccses lemeze után ismét a Lotuspike gondozásában dobta piacra legújabb munkáját.

Adriant egy hosszú hétvégén tett baráti kirándulás inspirálta a Desert Realms elkészítésénél. Robert Carty nevű, szintén ambientben mozgó barátjával és annak partnerével, Patricia Sandovallal vágtak neki Észak-Amerika délnyugati részének, hogy megcsodálják Carty legkedvesebb tájait, köztük a Grand Canyont és az Arizonában elterülő sivatagot. Új-zélandi lévén Rudyt teljességgel lenyűgözte a látvány, és hazatérvén elhatározta, hogy zenébe önti azt a leírhatatlan élményt, amelyet az utazás nyújtott számára, azt a végtelen csodálatot, mellyel ezeket a gyönyörűséges tájakat figyelte.

Zenéje ennek megfelelően mély emocionális alaptöltettel bír, mindvégig áthatja a melankóliával vegyített eufória különös egyvelege, mely egyrészt áhítattal ámul a természet képei előtt, másrészt egyfajta keserédes, könnyes tekintettel mereng el rajta, amint azt érzi, hogy a látottakat nemcsak elmondani, de befogadni is lehetetlen teljes valójában. Ezt hivatottak kifejezni az albumon hallható rendkívül mozgalmas, tökéletesen izolált és önálló világot létrehozó darabok, melyek kifinomult érzékkel vegyítik a floating, a tribal és az organic ambient attribútumait. Külön kiemelném Nick Prosser bámulatos fuvolajátékát, mely varázslatos ízt visz az albumba.

Akárcsak Adrian útja, a Desert Realms sem írható le a világ összes szavával sem. Hihetetlenül mély, letisztult lélekút, barangolás az ismeretlenben, felfedezőtúra a világ legcsodásabb szegleteiben, de mindenekelőtt önmagadban.

10/10

Címkék: 2008 lotuspike rudy adrian nick prosser

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr612992586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mex 2008.11.24. 12:58:54

Még szerencse ,h vannak régi muzsikák. Viszont ezt az albumot sajnos már nemtom meghalizni a piszkos anyagiak miatt..

Assaiki · http://www.discogs.com/forums/topic?topic_id=139573 2008.12.05. 21:33:30

Egyetertek veled ami a varakozasokat alulmulo lemezeket illeti, bar en nem szoktam csalodni, mivel nem is szamitok semmire altalaban. Ha jo lesz akkor jo lesz, ha nem, akkor nem, de szerintem felesleges messiaskent varni egy-egy lemezt, pont a csalodasok elkerulese vegett. Visszaterve az ezevi lemezek minosegere, szerintem nem is igazan a minoseggel van a gond, hanem az otletek hianyaval. Tehat hiaba szol jol egy lemez, ha nem egy kreativ elme szerezte a dalokat. Lehet hogy nincs igazam, de meglatasom szerint az ujonnan jovo eloadok szamara mar tulsagosan is ki vannak taposva a zene osvenyei, ezert lesz olyan szabvanyos, sablonos a mu. Akarva-akaratlanul is igazodni akarnak a mufajok elvarasaihoz, illetve az eddig hallott zenei semakhoz, ahelyett hogy az osztoneikre biznak magukat. Aki pedig regebb ota benne van a szcenaban, annak arra kell vigyaznia, nehogy onismetlesbe fulladjon a szerzemeny, es bar nem vagyok zenesz jomagam, biztos vagyok benne, hogy en nem is olyan konnyu feladat. Epp ezert Thievery-eket se hibaztatom peldaul. Es vegul van egy harmadik osszetevoje is a kepletnek, a tulzott technika-orientaltsag. Ertem ezalatt azt, hogy manapsag amikor annyi remek szoftver es hangmintagyujtemeny rendelkezesre all, mar szinte elveszunk benne, mig regebben sokkal kevesebbol kellett kihozni a jot. Tehat a multban sokkal inkabb segitsegul kellett hivnunk a kreativitasunkat, mint manapsag. Lehet hogy nincs igazam, de en ezekben a dolgokban latom az okokat. Es hozzateszem, hogy szerencsere azert akadnak gyongyszemek 2008-ban is, csak keresni kell :) PS: a lemezt meg nem hallgattam, de majd sort keritek arra is

Ismeretlen_47371 2008.12.06. 07:34:28

Teljesen egyetértek az általad leírtakkal, gyakorlatilag lehetetlen újat mutatni. A túlzott technika-orientáltság engem különösképp zavar. Az elektronikus zenének ugyan alapvető alkotóeleme a gépi hangzás, de azért jó, ha a hallgató érzi mögötte az embert, aki megszólaltatja a különféle szerkezeteket. A mostani zenéknél én egyáltalán nem érzem az alkotó szellemét a taktusok között. Épp ezért mostanában nem is hallgatok túl sok új lemezt, inkább a régi kincsek között kutatok. A Desert Realms bebizonyítja, hogy - ha nem is tud újat mutatni - a többé-kevésbé kitaposott ösvényen haladva is lehet mesterművet létrehozni. Semmiképp ne hagyd ki!

Mex 2008.12.07. 03:39:59

Nem is feltétlen kell újat mutatni, bár pár évente van azért valami elmozdulás, néha csak születik valami új.Én nem is bonyolódok bele technikai dolgokba de nem hiszem ,h a technika a felelös mert ilyen meg olyan zenék születnek.Ennek ellenére néhol kifejezetten szembeötlik (fülbe) az egyensúly megbillenése.Tudnék is írni pár albumot ahol nagyon oldalba vágott ,de ez szubjektiv igy kihagyom. Sokan épp azt szeretik egy adott számban/előadoban amit más éppenséggel nem szívlel.Szal ilyen elmerengős müfajokban sztem elég nehéz ítélkezni.Kinek mire kattan rá az agya. Én nem is várok bravurokat csak nekem tetsző zenét akarok hallgatni. :) (néha ugy besegítenék egy-két előadónak ,h olyanra alakitsa a számát ami nekem tetszene ,és sztem ugy jobb is lenne :)) Assaiki: Tehet az ember arról ha vár egy lemezt? Akarva akaratlanul. :) Pl az első hírben szerepelteket nagyon várom.

Assaiki 2008.12.09. 21:59:39

Hat nehez allast foglalni barmirol is zene teren, hiszen minden szubjektiv, mondhatni "izlesek es pofonok", ha kozhelyes akarnek lenni. Viszont van egy dolog, ami viszonylag objektiv szemszogbol vizsgalhato, ez pedig a zenei otletek "eredetisege", hiszen ehhez csak ossze kell vetni az uj muzsikakat a regiekkel. Mindenkinel mas idoben jon el az a pont, amikor kezd raunni egy-egy hangzasra, vagy netan egy-egy stilusra, ezt embere valogatja. En peldaul szinte mindenevo vagyok az elektronikus iranyzaton belul, es meg sohasem untam meg egyetlen stilusat se, viszont van olyan ismerosom, aki "rakattant" pl a technora, hardcore-ra, es vegul megunta oket, majd a goanal kotott ki. Es igy tovabb, neha meg visszatert a regi mellozott stilusokhoz is. Aztan ha mar hangzasrol beszeltunk, akkor vegyuk pl az Ott peldajat, aki a masodik albumaval is hozta az elson hallott zenei vilagot, es ez kinek pont igy valik kedvere (pl. Moeskonak), kinek pedig nem feltetlenul (pl. nekem). Es szivbol remelem, hogy nem jut arra a sorsra mas stilus, amire a goa/psytrance, nevezetesen hogy mostanaban az eloadok nagy resze csak egy vonalat eroltet, amiben annyi valtozatossag sincs mint a klonozott birkakban (tortenetesen a minimal/darkpsy alstilusra gondolok). Persze lehet hogy csak velem van a gond, ugyanis en nem szoktam szivni, meg egyeb cuccokat se tolok :) Viszont nem vagyok ketsegbe esve egyaltalan, hiszen annyi zene jelenik meg manapsag, hogy mindenki szamara jut neki tetszo, csak kerdes hogy mennyit kell keresgelni mig talalunk valamit. UI: termeszetesen a kommentben leirtaktol fuggetlenul azert tetszik az Ott album (Skylon) UI2: elnezest ha barkit megsertettem valamivel, az altalam leirtak csak a szereny velemenyemet tukrozik
süti beállítások módosítása