MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2008.07.01. 16:28

Terra Ambient: The Gate

Terra Ambient: The Gate

2008.07.01. 16:28 Moesko Szólj hozzá!

Kiadó: Lotuspike
Megjelenés ideje: 2004 eleje
Műfaj: dark ambient, tribal

1. The Pilgrim's Road
2. The Gate
3. Majoun
4. Sandstorm Dreaming
5. Westerly Prayer
6. Serpent And Stone
7. Blood

A Lotuspike-ról korábban már beszéltünk Darshan Ambient lemeze kapcsán. Egy alig négy éve alakult ambient kiadóról van szó, amely eleddig már tíz, szinte kivétel nélkül hibátlan korongnak adott tetőt a feje fölé. Az előbb említett Michael Allison-projectet leszámítva meglehetősen sötét irányzatot képviselő albumokról beszélhetünk, ami alól a kiadó nyitó megjelenése sem kivétel.
A cím egyfajta metaforaként is értelmezhető: egy kapu, mely bevezet a Lotuspike világába. Természetesen ne számítsuk soha nem hallott hangokra és új műfajok létrejöttére. A cél jelen esetben nem az újítás, sokkal inkább a már kitaposott ösvényeken való igényes munka készítése.
Jeff Kowal nevével 2002-ben találkozhattunk először, amikor  megjelent The Darker Space című lemeze. A korong természetesen csak egy szűk réteg körében aratott osztatlan sikert, azok azonban, akikhez eljutott Kowal munkája, megjegyezték a nevét. Valószínűleg ez lehetett annak is az oka, hogy a Ben Coxszal és Daniel Pipitone-nal közösen létrehozott Lotuspike égisze alatt megjelent anyagokra több figyelem irányult.
A The Gate egy nyilvánvaló szempontból különbözik a később megjelent lemezektől, ez pedig a visszafogott, de meghatározó törzsi beállítottság. A tribal mint műfaj alkalmazása sajnos a későbbi megjelenésekre egyáltalán nem jellemző, így már csak ezért is érdemes kitüntetett figyelmet szentelni Kowalnak. Mint mondtam, a borongósabb beütés itt is meghatározó elem, a hosszan elnyújtott morgó loopok kiválóan fogják közre a különféle dobokat és a sejtelmes, olykor félelmetesbe hajló fuvolajátékot. A rövid, de mozgalmas ötven perc ősi rítusok, törzsi szertartások hangulatát idézi fel a hallgatóban, aki szűk egy órára más kultúráknak, a mienktől gyökeresen eltérő civilizációk hitének részesévé válhat.

10/9

Címkék: 2004 lotuspike terra ambient

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr742992547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.