MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2008.04.25. 22:26

Moesko: The Children Would Continue To Run

Moesko: The Children Would Continue To Run

2008.04.25. 22:26 Moesko 33 komment

by Ksonimarby Dawnby Moesko

Michel Gondry, az Egy makulátlan elme örök ragyogása rendezője mondta egyszer filmjéről: ez a film az emlékekről szól; hogy mi magunk mennyire az emlékeink vagyunk. E szerint a gondolat szerint készítettem el ezt a mixet is, mely bő egy órára szolgálja a legkülönfélébb emlékek és az általuk kiváltott érzések kísérő zenéjét. A tizenkét számot nagyjából a nem túlságosan elvont ambient és a mérsékeltebb psychedelic chillout közé igyekeztem betájolni.
A gondolatok pergését Juno Hietala társaságában kezdjük meg, aki Blamstrain művésznév alatt készíti a hűvös Finnországból érkező enyhén kísérleti zenéket. Ezt a számot a 2006-os Disfold című albumjáról választottam, melyen a Frame Math egyértelműen az "alagút végén levő fény", szinte az egyetlen szikra a súlyosan sötét tónusok között. Lágyan gomolygó darabossággal indul, mely gyönyörűen avanzsálódik imbolyó, alighogy ritmusnak nevezhető ritmussá.
Valamivel összetettebb, de még mindig meglehetősen mérsékelt a Steam, melynek előadóját nyilván nem kell bemutatnom. A szám kiválasztása szintén nem okozott nehézséget, ugyanis az egyébként hibátlan 2006-os Plume alapbeállítottsága valamelyest eltér ettől az egy szerzeménytől, mely finom minimalizmusával éri el a maximális hatást. Mély basszusok és lábdob, hihetetlenül finomra tompított sercegés, tíz centivel a föld felett lebegés.
Majd a lebegésből hirtelen szárnyalás, sőt kavargás lesz, a We Lose Ourselves ugyanis olyan szinten dobja a magasba az embert, hogy ha kinyújtaná a kezét, a Napot is lelophatná. A hangáramlatokban gazdag, rendkívül mozgalmas darab fülledtségével és lassan kibontakozó ritmusával kétségkívül magával ragad mindent elmélkedőt, s egy végeláthatatlan örvénybe sodorja. Yagya zenéjében szintén szélsőséges(ebb) momentumnak mondható ez a munka, tekintve hogy az izlandi Aðalsteinn Guðmundsson (is) minimalizmusáról híres. Zenéje érdekes átmenetét képezi az enyhén idm-es ambientnek és a legmélyebben lüktető deep house-nak. Tulajdonképpen ez a We Lose Ourselvesről is elmondható, ám míg a többi Yagya-számon a visszafogottság a fő jellemző, addig itt egy ambientes tombolás részesei lehetünk. Ugyancsak 2006-os szerzemény, melyet a Blamstrainnel is foglalkozó Sending Orbs dobott piacra a Will I Dream During The Process? c. albumon. Annyit tennék még hozzá, hogy életem egyik legjobb száma.
A kedélyeket Michael Andresen csillapítja a tollpihe-könnyedségű Polarityvel, mely a 2004-es Higher Grounds egyik legjobb eleme. A sejtelmesen susogó témát néhány perc után egy nem kevésbé különös zongoradallam fűszerezi meg, s kölcsönöz ezzel az egésznek egy hihetetlenül lágy, könnyeden szálló beütést. Pont mint mikor a tollpihét fújja a szél.
Ezt a vonalat viszi tovább a Carbon Based Lifeforms, ám Ők már néminemű dobot is varázsolnak a hangok közé. A srácok jól ismert kézjegyei - a légiesség, a finom hangképek, a kifinomult elektronika - jelen esetben is tetten érhetőek.
Az album dinamikai csúcspontját Sebastian Mullaert képviseli, akinek pályája egyik legjobb (ha nem a legjobb) szerzeményét választottam, ez pedig nem más, mint az alapvetőnek számító Where The Fields Never End hatodik száma, a Trying Outwards, mely egyszerre melegen simogató és hűvösen süvítő, egyszerre vidám, pozitív, életigenlő és melankolikus, bújós, félénk szám.
Ezután következik Steve Roach, akinek This Life című számával a so-so erősnek mondható Interchill-válogatáson, a 2001-es Floatationön találkozhattunk, melynek első hallásra is az egyik legjobb száma volt ez a szinte teljes mozdulatlansággal bíró gyöngyszem. A látszólag egyetlen loopból álló szám azonban bámulatosan változik, mesél szavakról, érzésekről, emlékekről úgy, ahogy csak a legnagyobbak tudják csinálni (Robert Rich, Ishq).
És ha már felmerült Ishq neve... A számomra alfaésomega ambientművész 2007-ben összeállt egy szám erejéig az izraeli Shpongle-ként aposztrofált (és merőben eltérő hangzásvilágú, zajos ethno-chillouttot játsszó) Shulman duóval, és elkészítette a Mother Nature című remekművet. A döntő szerepet szerencsére Matt Hillier kapta, így a shulmani vonások csak nyomokban érhetők tetten, de akár el is felejthetők ezen a számon. Jacqueline Kersley vokáljának looppá változására már több számon is rácsodálkozhattunk, akárcsak Hillier lenyűgöző bravúrjaira, akiről minden alkalommal ódákat tudnék zengeni, de...
...de a helyet hamarosan az ifjú, ámde tehetséges Matt Ebletton veszi át, aki nemrég kezdett zenélni Snakestyle néven. Figyelemreméltó első, self-titled lemeze is, az igazán érdekes azonban a Future Memoriesen hallható Neutral Buoyancy, ami nevetve veri kenterbe az olyan nevek szerzeményeit is, mint Solar Fields, Eat Static, Carbon Based Lifeforms vagy Cell. A számot mind hangulatilag, mind szerkezetileg Stress Assassin: Shopcleanerjéhez tudom hasonlítani (nem félreértendő: a Neutral Buoyancy nagyon is egyéni és érdekes szám!).
Antonio Testa kezdi el lezárni a szettet. Xibalba című számát nehéz volt kiválasztani a minden ízében tökéletes Radioforestről. Testát ismerve a hallgatót nem éri meglepetés: szerves, enyhén tribalos ambient, jelen esetben kevés dubbal, apró hangocskákkal, visszhangokkal, a természet zajaival.
Az utolsó két szám gyakorlatilag egynek is tekinthető, két zongoradarabról van szó. Komolyzenéről azonban szó sincs, a Coda és a Buldir abszolút ambient-kompatibilisek! Előbbi a K-Pax soundtrackjéről származik. És gyönyörű. Utóbbi pedig Helios: Unomia című lemezének egy apró részlete. És szintén gyönyörű. A két szám együtt (előttem legalábbis) feleleveníti a gyermekkort, annak minden örömét és bánatát, kacaját és könnycseppjét, félelmét, bizonytalanságát, ártatlanságát, az otthon melegét.
Mert erről szól minden... Hogy mi magunk mennyire az emlékeink vagyunk.

Hálás köszönet illeti Hajnal Dávidot és Koszi Leventét lélegzetelállító képeikért, az előadókat a fantasztikus zenéért, és mindenkit, aki 2008-ban is időt szán egy szettre.

Download ( Rapidshare )

Download ( Z-Share )

Készült: 2008. április 24.
Műfaj: ambient, psychedelic ambient
Fotóikkal közreműködnek:
Dawn, Ksonimar

Blamstrain: Frame Math
Loscil: Steam
Yagya: We Lose Ourselves
Healer: Polarity
Carbon Based Lifeforms: Set Theory
Ooze: Trying Outwards
Steve Roach: This Life
Ishq & Shulman: Mother Nature
Snakestyle: Neutral Buoyancy
Antonio Testa: Xibalba
Edward Shearmur: Coda
Helios: Buldir

Címkék: 2008 mixek helios healer shulman yagya carbon based lifeforms antonio testa moesko dj set ishq snakestyle blamstrain edward shearmur loscil ooze steve roach

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr82992519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

narny 2008.04.25. 23:07:50

izgalmasan hangzik :) , húzom is ;) , tracklist alapján elrontani nem nagyon lehet :D , biztos vagyok benne hogy nincs is.. ^^

Ismeretlen_86563 2008.04.25. 23:36:46

-kellemes nagyon! jó! nos, ehhez nem értek, de/és teccik!

Gergő 2008.04.29. 00:35:35

nem tűnik rossznak, de egy nyugodt végighallgatáshoz még nem voltam megfelelő lelkiállapotban :)

Gergő 2008.04.29. 00:39:30

61:30 körül de alattomos az a vízcsobogás, le kellett néznem, mintha a lábam alól jönne ;D

Ismeretlen_47371 2008.04.29. 06:59:11

na igen... ez Testa :)

Ismeretlen_49654 2008.04.29. 12:11:00

hétvégén hallgattam, elég jó

garganell 2008.05.03. 18:49:00

kellemes kis válogatás

Ismeretlen_47371 2008.05.03. 20:14:18

köszi srácok

Ismeretlen_47371 2008.05.11. 11:26:09

Picit több mint két hét alatt több mint százan töltöttétek le a mixet, amit szeretnék nagyon hálásan megköszönni. A véleményét pedig még mindig bárki elmondhatja, ha értitek a célzást... ;)

Necrodermis 2008.05.12. 12:57:07

Nagyon jó a zene, tanulás alatt tökéletes volt. De azóta máskor is meghallgattam :) Esetleg beszerezhető belőle egy kézzelfogható változat is?

Ismeretlen_47371 2008.05.12. 13:03:17

de jó is lenne... :)

auranala 2008.05.12. 20:03:16

varázslat:) .. először tanuláshoz próbáltam háttérsiminek, de egyszerűen nem tudtam másra koncentrálni, és inkább füstölőt gyújtottam és gyertyákat, közben pedig időutaztam picit:) .. azóta már megvolt a 'never alone as embracing you' is, és alig várom, hogy meghallgathassam a többit is, és közben pedig nagyon remélem, hogy lesz még:) a fotók pedig különösen csodaszépek:) köszönöm az élményt:)

Ismeretlen_47371 2008.05.12. 20:50:36

köszönöm szépen a kedves szavakat, jólesik hallani, ha valakiben hasonló érzéseket keltenek ezek a számok. :) további kellemes utazgatást!

Ismeretlen_47371 2008.05.25. 14:27:48

A 200. letöltőt is hálás köszönet illeti.

Ismeretlen_29721 2008.05.25. 23:40:28

Hellő, nagy pofátlanság lenne egy .cue fájlt kérni ehhez? Meg az előző "mixek" újra feltöltéséért esedezni? :)

Ismeretlen_47371 2008.05.26. 05:49:52

Szia, Ha elmondod, hogyan csinálok .cue fájlt a mixekhez, megpróbálom. :) Igen, látom az Ecaps törlődött, valamelyik nap mindenképp felnyomom újra (valószínű nem a FileFactoryra, ha ennyire hamar törölnek ott mindent). A többi mix változatlanul elérhető. :)

Ismeretlen_47371 2008.06.01. 07:11:24

Az Ecaps ismét elérhető, ezúttal az egyszerűen kezelhető Sendspace-ről!

agolon 2008.06.08. 14:17:31

Ha kell segitség a cuesheetekhez, dobj egy emailt.

Gergő 2008.06.10. 21:58:36

na kimás tudná mint agolon :)

ayad · www.ayadmusic.wordpress.com 2008.06.22. 12:37:34

bevallom, még csak most hallgattam meg, de ilyen tracklist-tel mellényúlni nem nagyon lehet :) Ahogy elkezdődik a Set Theory, elszállok teljesen :)....................

Ismeretlen_47371 2008.07.03. 18:01:47

Köszönöm szépen a 300. letöltőnek.

Ismeretlen_47371 2008.09.16. 11:11:52

A 400. érdeklődőt is köszönet illeti.

Ismeretlen_47371 2008.10.28. 06:02:13

500-nál járunk, de sokkal jobban hangzik, ha azt mondom, 'félezren' hallották már a gyerekeket futni... :)

Марк · http://fan.mazda777.ru 2008.12.11. 18:51:16

напишу и у себя в блоге

Жанна · http://spb.eurolancia.ru 2008.12.15. 15:43:44

я люблю все ваши слова..

Ismeretlen_47371 2008.12.16. 15:04:28

ezeket le tudná fordítani valaki? can someone translate them, please? est-ce qu'il y a quelqu'un qui peut les transformer?

k. 2008.12.16. 18:29:01

http://translate.google.com/translate?hl=en&u=http%3A%2F%2Fambient.freeblog.hu%2Farchives%2F2008%2F04%2F25%2FMoesko_The_Children_Would_Continue_To_Run%2F&sl=ru&tl=en ;)

Ismeretlen_47371 2008.12.16. 18:59:22

köszi, én ilyet nem is tudtam, hogy lehet csinálni

Ismeretlen_47371 2008.12.17. 05:46:08

ja, és amúgy elértük a 600-at is

как вам · http://207.pygik.ru 2008.12.17. 20:55:02

вот спамеров то развелось

Olka · http://sony.lcdteleblog.ru 2009.01.20. 12:50:15

Where I can to find posts on this otpiic?

Ismeretlen_47371 2009.01.20. 12:58:10

if you take a look on the menus on the right, you'll find the MoeskoMixes section, where you can click on the images, and so you'll be able to check my other DJ-sets if I couldn't answer your question, please tell me
süti beállítások módosítása