MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2014.03.12. 15:08

HAZAI LOOPOK

HAZAI LOOPOK

2014.03.12. 15:08 Moesko 4 komment

Hazai 2014.03.12.jpgA mostani összeállításban Ficture, Eensdenkend, Tangram, Charles B. Barkin és Garden State kiváló lemezeit ismerheted meg. Csupa hazai finomság! 

Az alábbi összeállítás egy szűk kivonat azokból a promóciós anyagokból, amelyek az elmúlt fél évben futottak be a bloghoz. Koktél mellé illő downtempótól kezdve táncra perdítő acid jazzen át a mélybe örvénylő drone ambientig mindenféle elektronikus élvezettel találkozhatunk itt, az eklektikus képet pedig a magas minőség teszi egységessé. Ha valamelyik lemez igazán tetszik, támogasd az alkotót akár egy lemezvásárlással, akár egy megosztással. 

 

Garden State - Breath.jpgGarden State Breath

Már az első, 2012-es Milam című lemezénél éreztem, hogy Garden State-ről hallani fogunk még. Most februárban pedig olyan folytatás érkezett, amelyre rég volt példa a hazai ambient zenészek körében. Dicsérhetném a remek masterelésnek köszönhető első osztályú hangzásvilágot, a kiválóan építkező számokat, amelyek pont jókor érnek a katarzis csúcsára, majd hallgatnak el a micro-ambient érzékeny világában. Lehetne tehát konkrétumokkal méltatni Turcsoki Péter második lemezét, de vannak olyan albumok (az igazán jó albumok), amelyeknek a zsenialitását végül is felesleges magyarázni. Hallgatni kell, és élvezni. Remélem, a francia Ultimae kiadóhoz is eljut a híre, mert egy ilyen anyagnak ott lenne a helye. (Bandcamp)

 

Ficture - Roads to Everywhere.jpeg

Ficture Roads to Everywhere

Komoly elvárásokkal ül neki az ember egy olyan lemeznek, amelyet Lemongrass kiadója vett pártfogásba, és Twerk (igen, az a Twerk) masterelt. És milyen jó: a Roads to Everywhere lazán megfelel az elvárásoknak sokadik hallgatásra is. A német kiadótól már ismert nu-jazz és trip-hop elemek önfeledten játszadoznak itt az IDM-mel, helyenként a fincsi glitchcsel vagy drum ’n’ basszel, akár még a határokat is feszegetve – hallgatófüggő, hogy kinek hol válik experimentálissá Ficture egyszerre játékos és mértani pontosságú vadóckodása. Trio Eléctricón, Toscán, Kruderéken, Voom:Voomon és a bécsi iskola egyéb fenegyerekein edzett fülnek kötelező, a többiek pedig úgyis rákapnak az első taktusok után. (Soundcloud

 

Tangram - Lustbient.jpgTangram Lustbient 

Sosem a tétlenségéről volt híres a Tangram néven zenélő Fabók Péter: csak tavaly két nagylemezt és több kicsit is publikált, így beletelt kis időbe, míg sikerült végighallgatnom a munkákat. Lustbient című dolgozata az érzéki élvezeteket igyekszik az ambient műfajiságával ötvözni, meglehetősen jól. A tíz tételt számláló gyűjtemény a kellemes downtempo tengerében úszkál, édesíti a reggeli kávét, az esti bort, vagy ami tetszik. Ezúttal is a Tangerine Dream, Jarre, Vangelis és más alkotók által fémjelzett berlin school rezgeti a hangfalakat, itt-ott azonban tisztán érződik a kétezres évek környéki lounge irányzatok hatása is. A végeredmény egy sokszor elővehető, könnyed kikapcsolódást garantáló chill pill. (Bandcamp)

 

Eensdenkend - Aeon.jpgEensdenkend Aeon 

Mint a legtöbb drone ambient, úgy az Aeon is csendes, szinte mozdulatlan hangtengernek tűnik. A tükörsima vízfelszín alatt azonban nehéz erők áramlanak, és ha egyszer elkap egy áramlat, nem nagyon szabadulsz belőle. Kalamár Ádám szintiloopjai véget nem érő hullámokként sodornak, legtöbbször kiszámíthatatlan logika mentén. Egészen mélyen viszont mintha mégis felsejlene valami forrás, amelyből ezek a mély ambient vallomások a felszínre örvénylenek. Csak arra tudok gondolni, hogy ez nem más, mint az emberi ösztön. Az Eensdenkend pedig ösztön-drone. Aki pedig valaha is próbálkozott ezzel a könnyűnek tűnő műfajjal, tudja, hogy valójában az egyik legnehezebb. (Bandcamp

 

Charles B. Barkin - The Wave.jpgCharles B. Barkin The Wave 

Bele sem merek gondolni, hány ilyen lemez van: borzasztóan izgalmas, határokat feszegetően progresszív, ugyanakkor mindvégig élvezetes és profi – és alig ismeri valaki. A kilenc tételből álló album érinti a noise, a drone, az IDM és olykor még a minimal techno területét is, az összkép pedig olyan, mintha Svarte Greiner és a Detroit Escalator Company állna össze zenélni: egyszóval bizarr és briliáns. Jellemzően nem az a felteszem a háttérben, hadd prüntyögjön jellegű munka ez. Aktív figyelmet igényel, és ha megkapja, szépen feltupírozza az agytekervényeidet. Csak azt nem értem, hogyhogy nem jelent még meg a Denovalinál vagy a Miasmah-nál. (Soundcloud)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr945856335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GTJV82 2014.03.14. 11:01:46

Szerintem tök jó dolog, hogy felhívod a figyelmet ezekre a tehetséges zenészekre, köszi! :)
Lesz minek utánakeresni... :)

Tepi · http://tangram.hu 2014.03.15. 11:02:12

Köszönöm az elismerő szavakat!

falum 2014.03.24. 16:03:21

Garden state lemezét valóban öröm volt hallgatni.Remélem még készít albumokat majd. Nehéz jó albumokat találni ebben a műfajban.

GTJV82 2014.04.16. 08:45:23

Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe:

stereomantra.bandcamp.com/album/magic-garden-2
süti beállítások módosítása