MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2011.08.22. 14:10

Herion: Out And About

Herion: Out And About

2011.08.22. 14:10 Moesko Szólj hozzá!

Egyénileg sem Emanuele Errante, sem Enrico Coniglio nem tartozik a legkiválóbb zenésznek közé, ketten együtt viszont igazán remek albumot készítettek.

Az amerikai Oregonban tanyázó Hypnos kiadó jórészt a deep és a dark ambient hírvivőjeként, illetve az enyhe new age-áthallásról (Numina lemezei)  ismert. Az éppen fénykorát élő modern classical ambient tendenciájába viszont eleddig nem szálltak be, és voltaképpen most is csak félig-meddig merészkednek erre a területre.

Errante és Coniglio párosa szinte teljes mértékben akusztikus megoldásokkal felépített lemezt hozott létre. A tíz számból álló Out And About világát többek között gitár, melodika, többféle harang és szájharmonika varázsolja rendkívül vibrálóvá. Ezen kívül a zongora mögé ült Elisa Marzorati is, a brácsát pedig Piergabriele Mancuso szólaltatja meg. A hangszeres felhozatal alapján úgy tűnhet, a kvartett valóságos kis kamarazenekarként lép elénk, az összhatás azonban mégis annyira egységes képet mutat, mintha minden hangszer egy és ugyanazon forrásból érkezne. A környezeti hangfelvételeken kívül a mérsékelt tempóban előadott dallamkezdemények is az ambient világa felé tolják el a szerzeményeket, melyek éppúgy kerülik az éles határvonalak mentén elkülöníthető hangok szerepeltetését, mint az érzelmi túlfűtöttséget.

A lemezen végigvonuló egységes hangszerelés a hangulatbeli összképben is egyensúlyt teremt. A negyvenhat perces albumból mindvégig harmónia és szépség sugárzik. Melankolikus moll-dallamok vagy keservesen elnyújtott brácsafutamok helyett légies könnyedség és rapszodikus csapongástól mentes légkör járja át a számokat. Ebből egyedül a kissé baljósabb és szomorkásabb hangvételű The Earth lóg ki, de hangnemváltása inkább a sokszínűséget, mintsem a szertelenséget támasztja alá.

Az Out And About kicsi album, mely nem sok vizet zavar, sőt az időnként new age-re hajazó harmonikussága olykor már a giccs határát is súrolja. De sosem éri el, mindig megmarad az egyszerű, letisztult szépség szintjénél. A lemezt záró zongoraetűd elegáns mérsékeltsége pedig stilizált összefoglalót nyújt: ez a lemez nem a csillagokat akarja lehozni az égből. Csak óvatosan elhessegeti a felhőket, hogy jobban lássuk az égboltot. Derűs nyári reggelekhez és chillout-sziesztákhoz kiváló választás.

_______________
Belehallgatási és vásárlási lehetőség a Hypnos Recordings honlapján.

Címkék: chillout kritikák 2010 hypnos modern classical emanuele errante enrico coniglio elisa marzorati piergabriele mancuso

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr233171109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása