MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2010.02.21. 10:34

Interjú Christoph Berggel (Field Rotation) || Interview with Christoph Berg (Field Rotation)

Interjú Christoph Berggel (Field Rotation) || Interview with Christoph Berg (Field Rotation)

2010.02.21. 10:34 Moesko 5 komment

Ebben a bejegyzésben a Christoph Berggel készített interjúmat olvashatjátok először magyarul, majd eredeti nyelven, angolul.

In this post you can read the interview I made with Christoph Berg (Field Rotation), first in Hungarian translation, then in the original English.

First you can read the interview in the Hungarian translation. If you don't speak Hungarian, scroll down then a bit, and you'll find the original English text.


Először is mondd el nekünk, honnan jön a Field Rotation művésznév. (a field rotation a magyarban vetésforgót jelent - Moesko)

Nos, a Field Rotation elnevezés képviseli az elgondolást, mely e mögött a projekt mögött rejlik. Arra törekszem, hogy szabadon alkothassam meg a zenéimet, anélkül, hogy egy kimondott műfajba kellene azokat sorolni. Nem is igazán szeretem a kategorizálást. Ha engem kérdezel, a zene az zene, ez az egyedüli kategória, amellyel tényleg egyetértek (de persze tudom, hogy a műfaj-besorolás nem légből kapott ötlet, én meg nem változtathatok ezen, szóval elfogadom). A "field rotation" a mezőgazdasági terminusban "3-field-rotation"-ként használatos, de én nem vagyok benne biztos, hogy nekem elegendő ez a
(szó szerinti értelemben vett) három mező. Úgy döntöttem tehát, hogy mindenféle szám nélkül Field Rotation néven fogok dolgozni - és ugyebár ebből következően mindenféle kategorizálási határ nélkül. Ez így érthető, ugye?

Kik voltak gyermekkorod nagy kedvencei? Ki befolyásolta leginkább, ahogy ma hallgatod az (elektronikus) zenét?

Pontosan emlékszem, mit csináltam a szüleimtől kapott első zsebpénzzel: vettem egy olcsó (asszem négy márka volt - hát igen, még a '90-es években, jóval az euro előtt), szóval egy olcsó kazettát, rajta a Genesis élőkoncertes felvételével. A Foxtrot című lemez számai voltak rajta, még ma is imádom azt az albumot, meg is vettem néhány éve bakeliten. Tehát a korai (Peter Gabriel '75-ös kilépése előtti) Genesis nagy kedvencem volt kölyökkoromban. Vangelis pedig az első elektronikus zenei előadó volt, akit gyerekként megismertem.
Az első zongoratanárom, aki egyben a zeneelmélet-tanárom is volt, határozta meg leginkább azt, ahogyan ma hallgatom a zene valamennyi formáját.

Mit teszel fel, ha épp nem elektronikus vagy ambient zenéhez van kedved?

Bizonyos értelemben akkor is elektronikus zenét: a 60-70-es évek progresszív rock zenéit, a Genesist, az Emerson, Lake & Palmert vagy a Pink Floydot. Ezen kívül funk(-rock) vagy soul zenészek is jöhetnek, Tower of Power vagy Weather Report, hogy csak példákat említsek, illetve imádom a modern (vagy elektronikus) jazzt is, mondjuk az Esbjörn Svensson Triót, Bugge Wesseltoftot vagy Nils Petter Molvaert. És persze gyakran hallgatom a kedvenc szimfonikus előadóim munkáit is: Shostakovichét, Mahlerét, Brucknerét... hát a teljes listát órákig írhatnám (ti meg órákig olvashatnátok).

Az elmúlt tíz évet az mp3 évtizedeként is nevezhetnénk. A CD mint formátum kezd elhalványulni, egyesek szerint a napjai meg vannak számlálva. Másfelől viszont a Licht Und Schatten című munkád rendkívül speciális díszcsomagolással látott napvilágot. Nem tartottál a kockázatoktól? Miként látod a CD, illetve az mp3 jövőjét?

Én egy kicsit másképp látom mindezt. Szerintem a különböző formátumok piaca magától a zenétől függ. Kazetták és bakelitek a mai napig vannak. Persze az mp3 a legjobb formátum a fősodorbeli rock- és popzenének, melyeket azért készítenek, hogy pénzt termeljenek. Nincs is akkora minőségromlás az mp3-tömörítésnél, mert a zenét már azelőtt halálra masterelik. A független zenészek és kiadók viszont továbbra is közönségre találnak, ha valódi, kézzel fogható anyagot adnak ki az igazi rajongóknak - olyan albumot, mely sosem lehet ugyanaz mp3- vagy más digitális formátumban. Őszintén szólva nagyon örülök, hogy még mindig egy csomó embert érdekel a bakelit, a kazi és a CD - így pedig nem is olyan rossz, ha az igazi példányt tartósítandó készítünk mp3-at, wavot vagy egyéb veszteségmentes tömörítést. Az igazi CD-t talán hagyni is kéne a csomagolásban, mondjuk mert valami személyes kis hülyeség van rajta, vagy ilyesmi. Szóval: a jövőben szerintem az összes formátum együtt fog létezni, én pedig ennek nagyon örülök. Nem gondolom, hogy kockázatos lenne bakelitet vagy CD-t kiadni.

Milyen egyéb művészeti ágak érdekelnek, akár befogadóként, akár aktív művelőjeként?

A dizájnereket nem igazán szokták a művészeti ágazatok művelői közé sorolni, de én azért odasorolom. A dizájn és az építészet a két legérdekesebb művészeti forma a zene után, bár én inkább csak rajongója (és remélhetőleg egy nap majd fogyasztója) vagyok, leszek a kiválóan megtervezett bútoroknak és szobáknak, semmint hogy én tervezném őket.

Minden idők legjobb filmje és könyve? Miért épp azok?

Hát bocs, de képtelen vagyok EGY konkrét filmet vagy könyvet választani. A kedvenc íróm Franz Kafka. Szóval kedvenc könyvemnek Franz Kafka válogatott írásait mondanám.

Játsszuk azt, hogy tíz kifejezéssel kell jellemezned a zenédet. Én például biztosan mondanék olyat, hogy bársonyos, simogató, de remélem, Te kreatívabb vagy nálam.

Haha, azért vagyok zenész, mert szavakkal nem tudom kifejezni, amit zenével igen - máskülönben, gondolom, író lennék. Szóval hogy is írhatnék a zenémről szavakkal?

Tervezed, hogy bővíted a hangszeres tudásod? Játszol zongorán, hegedűn, ...

Persze, próbálok terjeszkedni mindenféle irányba, főleg hangszeres irányba. Jó lenne minden hangszeren játszani (oké, néhány fafúvósról képes lennék lemondani). De hát még fiatal vagyok, és remélhetőleg még egy csomó időm lesz megtanulni más hangszereken.

Sok zenésznek vannak furcsa hóbortjai, ha a munkáról van szó. Neked vannak?

Még nem vettem észre. Bár a munka előtti frissen főzött kávéról rendszerint megfeledkezem, így az mindig kihűl.

Tervek a jövőre? Egy kis élő fellépés? Mondjuk Magyarországon...?

Hát, először is el kell végeznem a dolgaimat az egyetemen. Utána persze nagyon jó lenne élőben is játszani - utazni, megismerni a világ legkülönbözőbb részeit. És amint hívtok Magyarországra, örömmel töltenék el egy kis időt az országban, hogy megismerjem a hallgatóimat.

 

~ ENGLISH ~


First of all, tell us where does the name Field Rotation come from?

Well, the name Field Rotation is based on the concept of this project - I'm trying to be free to create any music I like, not being captivated in one special genre, also as I don't like the different classifications - in my opinion it's just music, the only classification I really agree with (but in fact they are all existing and I can't change the world so that I have to accept the different genre names). The field rotation in its agricultural meaning is normally well-known as 3-field-rotation but I'm not sure whether three fields (literally) are enough for my concept so I decided to work under the moniker Field Rotation without any number and consequently without any limit of different classifications - does it seem to be plausible?

Who were your big favorites when you were a kid? Who influenced mostly the way you listen to (electronic) music?

I remember exactly what I did with my first pocket-money I got from my parents: I bought a cheap [I think I had to pay 4 DM - yes it has been the 90s, long before we got the EURO ;)] cassette with some live recordings of Genesis playing their fantastic 'Foxtrot' album - an album I still love (and finally bought a few years ago on vinyl). So the early Genesis (until Peter Gabriel left 1975) were my big favourites when I was a kid. Another one is Vangelis who was the first electronic musician I got to know as a child.
The way I'm listening to every kind of music was mostly influenced by my first piano teacher who also trained me in harmonics and music theory.

What do you put on, when you're not listening to electronic/ambient music?

When I'm not listening to electronic/ambient music I'm still listening to the 60s and 70s progressive rock like the early Genesis, Emerson, Lake & Palmer or Pink Floyd as well as funk(-rock) or soul artists like Tower of Power and Weather Report (just to mention a few of them), but also loving modern jazz (also electronic jazz) like Esbjörn Svensson Trio, Bugge Wesseltoft or Nils Petter Molvaer and I'm also listening to symphonic works of my favourite composers Shostakovich, Mahler, Bruckner...
... well, a complete list would take hours to fill (and also to read) ;)

The past decade could be defined as the mp3 decade, CD as format has started to lose its value, and some say its days are counted. However, your EP Licht Und Schatten released with a very special package. Did you fear of the risk? How do you see the future of CD and mp3?

Wouldn't say that in general. I think the market for the different formats depends on the music. Cassette and Vinyl are still alive. For sure, mp3 is the best format for rock/pop mainstream radio music, they are produced to make money. Also there's not so much loss of quality while compressing it to mp3, because the music is mastered to death before. But that's the chance for the independant musicians and labels of all genres to make music and release it for real fans gathering physical releases - just because of the personal aspect you'll never reach with mp3 or other digital releases. And to be honest: I'm glad to see there are so many people out there interested in buying Vinyl, Cassette or CD - and then it's great to get some mp3 or wav or other lossless material of it just to conserve the physical edition, maybe to leave it shrink-wrapped also, because there are some personal gadgets on the outside of it or something like that. So I think in future all the formats will coexist and I'm really glad about this. I don't think it's a risk to release Vinyl or CD editions.

What other art branches are you into, either as a reception, either as an activity?

Designers often don't like to be added to art branches, but I still do. Design and architecture are the most interesting art branches beside the music, but I'm not active in it, only a fan of wonderful designed furniture and rooms - and hopefully a consumer of things like that one day ;)

Greatest movie and book ever? Why those ones?

Sorry, I'm not able to choose ONE greatest movie or book. My favourite writer is Franz Kafka. So I can say: the greatest book is "Franz Kafka - collected works".

Let's pretend you have to typify your music with ten expressions. Me, I would definitely say silky and stroking for instance, but I hope you'll be more creative than me. :-)

Haha, I'm musician because I'm not able to describe it with words - otherwise I would have been writer maybe. So how could I typify my music with words? ;)

Are you planning to expand your instrumental knowledge? You can play the piano, the violin, ...

Of course I'm always trying to expand in any possible direction, especially the instrumental knowledge... would like to be able to play any kind of instrument (except maybe some woodwinds). But I'm still young and hopefully will have a lot of time and the chance to learn much more instruments.

Many artists have their own fads if we talk about creating the big masterwork. Do you have any fad?


Didn't realize a fad, yet. But I always forget the fresh coffee I do before I start the session so it's always getting cold. ;)

Plans for the future? Any live gigs? Maybe in Hungary...?

Well, first of all I have to sort out the final things at university. After that I would love to start playing gigs, of course - would be fantastic to get the chance to travel around to get to know many different places in the world. And whenever there would be an invitation from Hungary I would love to visit the country, meet some people listening to my music and have a nice time there.

Péter Farkas, Feb 2010

Címkék: interview field rotation christoph berg fluid audio

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr872992668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mex 2010.02.21. 11:51:48

Köszönjük. Örülök, hogy végre valaki nem veri a hisztit az mp3 szó hallatán. Szvsz a CD még jó sokáig megmarad. Egyebként Pink Floydot néha én is hallgatok. (Még annyit, h érdemes lenne angolul a téma címét is kiírni, mivel ha valaki (külföldi) ráguglizik, nem leli meg, hiába angol a tartalom..)

Ismeretlen_47371 2010.02.21. 12:23:46

Köszi, ez az angolul-a-téma jó ötlet, ki is írtam. Kicsit dumáltam (chateltem) is Christoph-fal, szerintem az életben is egy kedves, jófej srác lehet, igazán szimpatikus. Pink Floyd nálam is jó, a Wish You Were Here c. album legalábbis (más nem igazán).

Mex 2010.02.21. 23:28:53

Aham. :) Én is azt hallgatom PF-tól. :) Új albumrol, vagy valami következő (ingyen?) kiadványról, letölthető stuffról nem kerdezted.. Viszont örülök, h te interview-oltad meg, a szövegből nem jött le egyértelműen.

Ismeretlen_47371 2010.02.22. 06:08:06

A chillbase.org oldal is készített a sráccal egy interjút, próbáltam nem megismételni az ott feltett kérdéseket. Kérdeztem tőle chaten, hogy újalbum-ügyben van-e valami változás, de azt mondta, egyelőre nem nagyon van, így feleslegesnek éreztem a kérdést.

fighter 2010.02.24. 09:05:46

én egy kicsit sem ismertem ezt az embert, így szerintem tök jó lett az interjúd :)
süti beállítások módosítása