MoeskoMusic - ambient blog

(HUN) Magyar nyelvű ambient zenei blog kritikákkal, interjúkkal, mixekkel, valamint mindenféle földi és földöntúli jóval.

(ENG) MoeskoMusic is a Hungarian ambient music blog with reviews, interviews, podcasts and many other things from behind closed eyelids.

Friss topikok

  • GTJV82: Én ezt miért csak most fedeztem fel?! :) Nagyon jó!!! (2014.05.07. 08:46) Maitreya: .74
  • GTJV82: Érdekes, nekem meg pont ilyen bealvós/álmosító hangulat jött le róla. :) Persze attól még nagyon s... (2014.05.07. 08:46) Orbit Over Luna: Transit
  • Werewolfrulez: @Moesko: Ez legyen a legnagyobb gond a világon :D (2014.04.22. 23:52) Anne Chris Bakker: Reminiscences
  • GTJV82: Ez is egy hazai album, ajánlom mindenki szíves figyelmébe: stereomantra.bandcamp.com/album/magic-... (2014.04.16. 08:45) HAZAI LOOPOK
  • pszichedeliksiheder: Még annyit fűznék hozzá amellett, hogy zseniális lemez; a World of Sleepers után ez lett volna a k... (2014.03.25. 12:55) Carbon Based Lifeforms: Twentythree

2008.02.06. 06:01

Ishq: Orchid

Ishq: Orchid

2008.02.06. 06:01 Moesko 6 komment

Kiadó: Dakini Records
Megjelenés ideje: 2001. december
Műfaj: ambient
Kulcsszavak: természet, precizitás, álom
Szerintem: 10/10

Disk-1:
1. Skyblue (11:46)
2. Yu (9:38)
3. Opal (Opaque Mix) (7:45)
4. Daisy (8:39)
5. Cyandragonfly (13:27)
6. Bhakti (10:18)
7. Arc (7:23)

Disk-2:
1. Fluid Earth (20:02)
2. Blue Haze (6:19)
3. Opal (Original Mix) (11:13)
4. Essene (4:48)

Így, hogy végre a csodával határos módon sikerült megszereznem ezt a lemezt eredeti kiadásban, illdomos lenne írnom is róla, elvégre mégiscsak az egyik legnagyobb kedvencem.
Matt Hillier nevével 1996-ban találkozhattunk először, amikor Jake Stephensonnal karöltve elkészítette a Microcosmacrocosm című lemezt. A klasszikus Ishq-hangzás itt még aligha volt tetten érhető. Nagyjából öt évet kellett várni, míg az első igazi Ishq-szám (Sol) napvilágot látott az Interchill egyik válogatásán, a Floatationön. Nem sokkal később, még ugyanebben az évben a japán elhelyezkedésű kultkiadó, a Dakini piacra dobta Matt duplalemezes albumát, az Orchidot, mely aztán később egy lemezes verzióra redukálva az Interchillnél is megjelent. Azt kell, hogy mondjam, minden ember, aki a kezében tarthatja a duplalemezes Orchidot, átkozottul szerencsés - köztük én is. A világ egyik legjobb kiadványáról van szó.

Az Ishq név sokaknak már önmagában egy definíció, ám akik nem ismerik, azoknak álljon itt pár szó: Matt Hillier zenéjének legjellemzőbb vonása a természetközeliség. Munkáinak a madárcsicsergések, vízcsobogások, esőzés és egyéb természeti hangok, hangfoszlányok nem csupán esztétikai, de szerves részei is, így gyakran kizárólagossá is válhat (ezt későbbi, Elve néven elkészített Infinite Garden című lemezén lehet a leginkább mefigyelni). Ezeket a természeti hangokat pedig igen gyakran keveri a szürrealizmussal, amely elsőre furcsa paradoxonnak hat, ám meghallgatva rájöhet a hallgató, mennyire kiforrott és precíz hangzásról beszélünk. Apropó, precizitás. Bár Matt zenéje sokszor tűnhet kiszámíthatatlan lebegésnek, aki alaposabban megfigyeli őket, ráeszmélhet, milyen pontosság, milyen precíz összhang jellemző a számok mindegyikére. Bár dobritmus alig van benne, véleményem szerint az egyik legmozgalmasabb ambient album a világon. Annyi szín, annyi érzés, annyi hang és ötlet, hogy az ember egyetlen másodpercre sem unatkozhat. A Skyblue ugyan még a chillesebb vonalt képviseli, a Yutól azonban gyakorlatilag a végtelen sodrás, áramlás, hömpölygés jellemző, de olyan színes, olyan magával ragadó, amit én még életemben nem hallottam. A számoknak többször egy tétel ad ritmust (úgymint az Opalban, a Daisyben vagy a Cyandragonflyban), melyek mikor milyen időközönként megtörhetnek, vagy teljesen el is tűnhetnek, majd újra előbukkanhatnak, miután elállt az eső. Míg az első lemez (számomra) teljes mértékben a Földön játszódik, addig a második inkább az űrből figyel csak bolygónkat. A korong első három darabjára is inkább a space-es beütés jellemző, de természetesen a természetközeliség sem tűnik el teljesen. Egyedül az utolsó, Essene című számmal térünk vissza a Földre.
Minden szempontból a lehető legtökéletesebb album. Álomszép borító, leírhatatlanul gyönyörű zene, felülmúlhatatlan élmények, sosem látott helyek - ezt adja az Orchid a hallgatónak. Kis (?) kiszakadás a mindennapok ritmusából, a civilizált életből.

Matt Hillier 2005-ben létrehozta saját kiadóját, a Virtual Musical Realityt, ahol valamelyest kísérletezőkedvűbb zenéit jelenteti meg. Eddig két album látott napvilágot a kiadó égisze alatt, az Ishvara néven készített Magik Square Of The Sun és az Elve néven futó Infinite Garden - mindkettő 500 darabszámra limitálva. Idén pedig (jelenlegi állás szerint mostanában) jelenik meg a harmadik lemez. További info a
Virtual Musical Realityn.

Hasonló albumok:
Csak és kizárólag önmagához hasonlítható.

A duplalemezes Orchid gyakorlatilag már beszerezhetetlen, de nem lehetetlen. Pl. a Discogson is elérhető egy mintapéldány (az áráról inkább nem írnék, mert kisül a képernyő...).
Az egylemezes Orchidot azért érdemes megvenni, még elérhető itt-ott:
-
Beatspace
-
Interchill

Címkék: 2001 ishq dakini records matt hillier opaque

A bejegyzés trackback címe:

https://ambient.blog.hu/api/trackback/id/tr512992486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82435 2008.02.06. 18:18:58

Hello! Remek zenék vannak itt ám:-) Szeretem az ambiente, chill-t és társait, szeretnék tőled abban segítséget kérni, akarok pár lájtos dub-chill mixet összerakni, s a blogomra kitenni, a problémám a következő: nem tudom, hogy kell itt a blog kinézetét átalakítani, nem akarok nagy valamit:-) Tudnál segíteni? Hasonlí félét szeretnék mint a tied. msn? ballaferi@gmail.com

Ismeretlen_38804 2008.02.08. 15:37:28

érdekes, az esetek többségében úgy eltalálod a beszámolók időzítését, hogy én is pont akkoriban hallgatom :)

Ismeretlen_47371 2008.02.08. 18:10:08

Azért biztosan van olyan lemez, amikor nem nehéz pont jókor írnom róla... ;-)

GTJV82 2013.09.19. 14:53:25

Van/volt annak valami oka, hogy a későbbi kiadáson csak az 1. lemezt adták ki, és a 2. Fluid Earth néven külön jelent meg?
Mert nyilvánvalóan üzletileg ez tudj jövedelmezőbb lenni, de én arra gondoltam, hogy ennyire különböző lenne a 2 album zeneileg és/vagy tartalmában, koncepciójában?

Moesko · http://ambient.blog.hu 2013.09.21. 10:48:05

Az Orchid eredetileg egylemezes kiadványként készült a kanadai Interchill égisze alatt, de a Dakini licenszelte a lemezt, és hozzácsapott egy extra korongot, és a kétlemezes kiadványt limitált, 2000 db-os példányszámban publikálta 2001-ben. Aztán mintegy tíz évvel az eredeti megjelenés után megváltozott a helyzet: Ishq-nak neve lett a műfajban, a Dakini viszont évek óta haldoklik. Következmény: Ishq meg tudta venni a saját lemeze jogait, és mivel az eredeti kétlemezes Orchid azóta gyakorlatilag beszerezhetetlen, érdemesnek találta újra, önálló albumként kiadni.
A két korong különbözősége már csak azért sem lehet magyarázat, mert nagyon hasonló hangzásvilágúak. :)

GTJV82 2013.11.07. 09:08:38

Érdekes, most sikerült (digitális formában) beszerezni a 2 lemezes verziót és nagyon összefüggőnek tűnik, tehát végképp nem értem, miért lett utólag kettéválasztva..
No de a lényeg, hogy megvan, és nagyon tetszik.
Illetve most nagyon bejött még tőle a Flowering Mountain Earth is. Hangulatilag még hasonlít is valamennyire az Orchid világához. :)
süti beállítások módosítása